Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!Τον εξαναγκασμό των φορολογουμένων στην πληρωμή ή στη ρύθμιση βεβαιωμένων φόρων, παρά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εμφανίζεται να έχει ως κύριο στόχο του ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για καθυστερήσεις άνω των 30 ημερών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.), αναγκαστικές εκτελέσεις ακόμη και πριν από τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής σε περιπτώσεις υπονοιών ενδεχόμενης εγκατάλειψης της χώρας και υποβολή αγωγών καταδολίευσης σε περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι μόνον ορισμένα από τα μέτρα που θεσπίζονται με στόχο την είσπραξη βεβαιωμένων φόρων.
Αντίθετα, αν και προβλέπεται σειρά μέτρων, βάσει των οποίων καθίσταται ευχερέστερος ο φορολογικός έλεγχος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, όπως η δυνατότητα που θα έχει πλέον ο Γ.Γ. Εσόδων να ζητά πληροφορίες από τράπεζες, επιμελητήρια, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και άλλους, μειώνεται το ύψος των υφιστάμενων προστίμων για περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν, δε, την ίδια ώρα που αποδεδειγμένα η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε έξαρση, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα συνήθη υποζύγια του προϋπολογισμού, εξοντώνονται οικονομικά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μόλις χθες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατόπιν ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες αλλά και σε υπαίθριες αγορές, η παραβατικότητα κυμαίνεται από 26,67% στην καλύτερη περίπτωση έως και 100% στη χειρότερη, αναλόγως της εξεταζόμενης περιοχής...
Οι έλεγχοι αυτοί, μάλιστα, δεν αφορούσαν σειρά επαγγελμάτων τα οποία συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά επικεντρώνονταν στον τουριστικό τομέα.
Την ίδια ώρα, κατά τραγικά ειρωνικό τρόπο, ανακοινώνονταν στοιχεία σχετικά με το «φοροσόκ» που δέχθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 4.800.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς διαπίστωσαν ότι αν και η φορολογία τους αυξήθηκε κατά 52% (μ.ο.) τα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά περίπου 18% (μ.ο).
Αντίθετα, οι παραπάνω «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δήλωναν σε ποσοστό 60% εισοδήματα στα όρια της φτώχειας, δηλαδή χαμηλότερα των 6.000 ευρώ ετησίως.
Με άλλα λόγια, κοροϊδευόμαστε...
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι παραμένουν τα υποζύγια και εξαναγκάζονται να πληρώσουν και την τελευταία δεκάρα φόρου, μέσω ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν την πλέον ύποπτη ομάδα για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, εμφανίζονται να απολαμβάνουν μειωμένα πρόστιμα σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Δίκαιο δεν είναι;
Ίσως το υπουργείο οικονομικών επέλεξε την οδό της μείωσης των προστίμων σε μια προσπάθεια αύξησης της εισπραξιμότητάς τους, ταυτόχρονα όμως κατέστησε έτσι ευχερέστερη την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής...
Η υπόθεση της πάταξης της φοροδιαφυγής σε έναν τόπο στον οποίο θεωρείται «εθνικό σπορ» προφανώς δεν είναι εύκολη.
Είναι αδιανόητο να συνοδεύει τον κάθε επιχειρηματία, ελεύθερο επαγγελματία ή άλλον φορολογούμενο ένας εφοριακός ή ένας ελεγκτής. Ακόμη και να γινόταν αυτό, και πάλι δεν θα μπορούσε το κράτος να έχει ήσυχο το κεφάλι του...
Η συνεχής επικέντρωση της Πολιτείας, όμως, στην εύκολη λύση των μισθωτών και των συνταξιούχων, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία αυτοί έχουν γνωρίσει μια πρωτοφανή μείωση εισοδημάτων, όχι μόνον είναι κοινωνικά άδικη, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα εκτροπής...
Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση δεν είναι για «πέταμα».
Απαιτούνται, όμως, πολύ περισσότερα ώστε να γείρει η ζυγαριά υπέρ της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και στην κατεύθυνση της άρσης του βάρους που φέρουν σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι...
Δεν μπορούν να είναι μόνιμα αυτοί τα θύματα...
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.