Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!Η απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας να παγώσουν τις αντικειμενικές αξίες επί των τιμών των ακινήτων στα παρόντα επίπεδά τους επί τουλάχιστον μία τριετία είναι κατάφορα άδικη και ιδιαίτερα κοντόφθαλμη.
Άδικη διότι οι υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες είναι εντελώς εξωπραγματικές, καθώς ισχύουν από το 2007, οπότε οι εμπορικές τιμές ακινήτων βρίσκονταν σχεδόν στο απόγειό τους, ενώ σήμερα η αγορά ακινήτων είναι ουσιαστικά νεκρή, και κοντόφθαλμη διότι έτσι καταδικάζεται σε παρατεταμένη απραξία ένας ολόκληρος κλάδος που κάποτε ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια απόφαση που ισοδυναμεί με «ληστεία μετά φόνου» για την ελληνική αγορά ακινήτων καθώς οι κάτοχοι των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους επί της περιουσίας τους για τιμές που σήμερα είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες, ενώ μπαίνει ταφόπλακα σε έναν ήδη χειμαζόμενο κλάδο της οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η «Ημερησία», από 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν το 2007, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν μόλις 29.584, ενώ φέτος ο αριθμός τους δεν έχει ξεπεράσει τις 4.976, καθιστώντας έτσι σαφή τον μαρασμό του κλάδου.
Η τιμές, δε, στις οποίες γίνονται αυτές οι αγοραπωλησίες είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζοντας απόκλιση που μπορεί να φθάσει έως και το -50%, από αυτές, κατά περίπτωση.
Το σύστημα των λεγόμενων αντικειμενικών αξιών αποτελεί, ούτως ή άλλως, ένα στρεβλό σύστημα «αντικειμενικοποίησης» και προσδιορισμού των τιμών που υπάρχουν στην αγορά και υιοθετήθηκε μόνον και μόνον εξαιτίας της αδυναμίας της Πολιτείας να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων τιμών επί των συναλλαγών ακινήτων.
Σήμερα, αυτό το ήδη στρεβλό σύστημα καθίσταται ακόμη «στρεβλότερο» εξαιτίας των τερατωδών αποκλίσεων που εμφανίζουν οι αντικειμενικές αξίες από τις εμπορικές τιμές, και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα παγώνει επί μία τριετία.
Με άλλα λόγια, οι κάτοχοι ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους έως το 2016 οι οποίοι θα έχουν βεβαιωθεί βάσει αντικειμενικών τιμών του 2007, ενώ στην πραγματική οικονομία τα ακίνητά τους θα αξίζουν πολύ λιγότερο.
Για να ολοκληρωθεί το δράμα, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορούν ούτε καν να εκποιήσουν τα ακίνητά τους, δεδομένης της παντελούς ανυπαρξίας επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα στη χώρα μας.
Αν θέλετε, δε, και το κερασάκι στην τούρτα, η όλη εικόνα αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά μετά τις 31/12/2013, οπότε τερματίζεται, απουσία άλλης παράτασης, η απαγόρευση εκπλειστηριασμού ακινήτων, ακόμη και για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.
Η όλη υπόθεση υποτίθεται ότι θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία ρητή διαβεβαίωση έχει δοθεί ότι θα παραταθεί το σημερινό καθεστώς απαγόρευσης.
Υπό το πρίσμα αυτό, απαιτείται όχι πάγωμα, αλλά ευθεία μείωση των αντικειμενικών αξιών, διότι ακόμη και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αξιών αυτών, τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει θα είναι επισφαλή, δεδομένου του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού αγοραπωλησιών που γίνονται σήμερα στην ελληνική αγορά ακινήτων.
Υπό το φως της πιστωτικής ασφυξίας που πνίγει σήμερα την ελληνική οικονομία, αλλά και του μπαράζ φόρων που πλήττουν τον κλάδο ακινήτων, είναι αδιανόητο να παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε προ κρίσης επίπεδα, και μάλιστα σε εκείνα του 2007...
Αν τώρα «τα λεφτά δεν βγαίνουν» για τον κρατικό κορβανά, τη λύση τη γνωρίζουν οι ιθύνοντες... Κόψτε δαπάνες.
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.