Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Δεν θέλουν ή δεν μπορούν και το μόνο που ξέρουν είναι να βάζουν επιπλέον φόρους, στραγγαλίζοντας την οικονομία και εξοντώνοντας τους πολίτες αυτής της χώρας.
Μέσα σε 47 σελίδες έκθεσης, η Κομισιόν συνόψισε τα τρία κακά της μοίρας μας και τους κυριότερους λόγους για τους οποίους η χώρα μας παραμένει σε βαθιά ύφεση και έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει έως ότου μπορέσει να κτυπήσει ξανά την πόρτα των διεθνών αγορών.
Οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της παρούσης, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα αυτού του τόπου, τα οποία αφορούν στη φοροδιαφυγή, στην αναποτελεσματικότητα και στην αδιαφάνεια του δημόσιου τομέα καθώς και στην απουσία ανταγωνισμού.
Ως αποτέλεσμα, τα φορολογικά βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής πέφτουν στους ώμους μισθωτών και συνταξιούχων, η επιχειρηματικότητα συναντά εμπόδια και στρεβλώσεις, αδυνατώντας να αναπτυχθεί, και οι τιμές διατηρούνται τεχνητά σε υψηλά επίπεδα.
Πόσο πιο καθαρά να το πουν οι άνθρωποι;
Αυτά που βιώνουμε και κακίζουμε εμείς σε καθημερινή βάση τα συνόψισαν σε 47 σελίδες, με τρία χρόνια καθυστέρηση. Κάτι είναι κι αυτό!
Αντίστοιχη, όμως, χρονική υστέρηση εμπεριέχει και η εκτίμησή τους ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι πολίτες αυτής της χώρας θα εμφανίσουν «φοροκόπωση», καθώς θα βρεθούν ταυτόχρονα αντιμέτωποι με φόρους σειράς ετών για την ακίνητη περιουσία, με αυξημένους φόρους εισοδήματος και με φόρους πολυτελείας, η επιβολή των οποίων επισπεύδεται.
Εδώ και δύο χρόνια, τουλάχιστον, εμφανίζουν φοροκόπωση οι πολίτες αυτής της χώρας.
Γιατί, άραγε, σταμάτησαν να πληρώνουν τους φόρους τους από πέρυσι και άρχισαν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο με ρυθμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ τον μήνα;
Όταν έρθουν οι φόροι για την ακίνητη περιουσία, μέσα και μετά το καλοκαίρι, τότε δεν θα νιώθουν φοροκόπωση, αλλά θα είναι με την πλάτη στο πάτωμα, εξοντωμένοι από την ανηλεή υπερφορολόγηση που τους επιβάλλεται εξαιτίας της παντελούς αδυναμίας του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Τα έχουμε πει, τα λέμε κάθε ημέρα, μας τα λένε τώρα και οι φίλτατοι της Κομισιόν.
Εάν δεν παταχθεί η υπ' αριθμόν ένα πηγή κοινωνικής και οικονομικής αδικίας σε αυτόν τον τόπο, η φοροδιαφυγή, προκοπή δεν θα δούμε και το κάρο θα το τραβάνε πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Εάν δεν ανοίξουν αγορές και επαγγέλματα και δεν τονωθεί ο ανταγωνισμός η χώρα θα είναι για πάντα στα χέρια συντεχνιών και καρτέλ, με αποτέλεσμα οι τιμές να μην πέφτουν και η επιχειρηματικότητα να μην μπορεί να αναπτυχθεί.
Εάν δεν αρχίσει το κράτος να αποπληρώνει τα «χρωστιάτικα» στην αγορά, τα οποία είναι ελάχιστα μειωμένα ως άθροισμα από ό,τι ήταν στην αρχή του έτους, το χρήμα δεν θα αρχίσει να κυκλοφορεί ξανά στην αγορά και θα κλείσουν και όσες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να αποφύγουν το λουκέτο την τελευταία τριετία.
Το κυριότερο, όμως, που μας είπαν οι φίλτατοι της Κομισιόν, κι ας τους πήρε τρία χρόνια και 47 σελίδες χαρτί, είναι ότι οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία σε αυτόν τον τόπο είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αποδώσουν τα συμπεφωνημένα.
Πέρα-δώθε και μπρος-πίσω δουλειά δεν γίνεται.
Δεν εκσυγχρονίζεται ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα καταργώντας τη δημοτική αστυνομία και απολύοντας σχολικούς φύλακες και καθηγητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ιδίως όταν η ανάγκη επιμόρφωσης των νέων ανθρώπων είναι τόσο αυξημένη εξαιτίας της κρίσης και της υψηλής ανεργίας...
Η πατρίδα μας είναι και θα παραμείνει η Ελλάδα.
Αυτό το κράτος όμως δεν μας αξίζει και εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, παραμερίζοντας όποιους το κρατούν στον βούρκο του παρελθόντος, όχι μόνον άσπρη μέρα δεν θα δούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα...
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.