Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στην ύφεση με φόρους και δανεισμό...

Το πάθημα φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα και το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε έτοιμο να βουτήξει τη χώρα βαθύτερα στην ύφεση, μέσω φόρων και δανεισμού. Οι αντιδράσεις, μετρίασαν τα πράγματα, αλλά το κακό παραμένει...

Βουτιά στην ύφεση με φόρους και δανεισμό...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ταχύτητα με την οποία αποσύρεται σειρά διατάξεων από το φορολογικό νομοσχέδιο, μετά το σάλο που προκάλεσαν στην αγορά, καταδεικνύει την επιπολαιότητα με την οποία προωθήθηκαν αμιγώς φορομπηχτικά μέτρα που στραγγάλιζαν τις επιχειρήσεις από ρευστότητα και συρρίκνωναν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Με κορυφαία την ανάκληση της υποχρεωτικής προκαταβολής φόρου 80% στις επιχειρήσεις και τη διατήρησή της στο 55%, έως τις παγίδες που στήνονταν για μισθωτούς, συνταξιούχους ή ακόμη και ανέργους μέσω των τεκμηρίων, οι οποίες επίσης φαίνεται ότι ανακαλούνται, το οικονομικό επιτελείο εμφανιζόταν προετοιμασμένο να οδηγήσει ολόκληρη την οικονομία σε νέα απύθμενα βάθη ύφεσης.

Επιχειρήσεις που σήμερα κρατιούνται στη ζωή με νύχια και με δόντια, καθώς αντιμετωπίζουν κόστος χρήματος πέντε και έξη φορές υψηλότερο από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και τους παρακρατείται επί μήνες ο ΦΠΑ τον οποίο έχουν καταβάλει για να υλοποιήσουν πολύτιμες εξαγωγές, καλούνταν να κάνουν ένα άτοκο δώρο προς το ελληνικό δημόσιο αντίστοιχο με το 80% του φόρου που όφειλαν να καταβάλουν το επόμενο έτος, αν ήσαν φυσικά έως τότε στη ζωή...

Όλα αυτά, δε, όταν οι ομοειδείς τους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καταβάλουν το σχετικό φόρο, το επόμενο τρίμηνο της φορολογούμενης οικονομικής χρήσης.

Δεν φτάνει, δηλαδή, που οι ελληνικές επιχειρήσεις σβήνουν η μια μετά την άλλη εξαιτίας της ραγδαίας κάμψης των πωλήσεών τους, αλλά και που όταν καταφέρουν να βρουν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα την πληρώνουν πανάκριβα, ή που δεν τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ που πλήρωσαν για να μπορέσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, τώρα τους ζητείτο να πληρώνουν σχεδόν ολόκληρο το φόρο της χρήσης προκαταβολικά...

Και μετά αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε και γιατί ανεβαίνει η ανεργία σε αυτήν τη χώρα;

Τίποτε, φίλτατοι.

Οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία της χώρας αντί να συρρικνώσουν άμεσα την αιτία του κακού που είναι το υπερμέγεθες και αναποτελεσματικό κράτος, εμφανίζονται προετοιμασμένοι να επιδοθούν σε κάθε λογής καθυστερήσεις και τεχνάσματα ώστε να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους προς τους εταίρους και δανειστές και για να καλύψουν το περίφημο χρηματοδοτικό κενό προστρέχουν στα γνώριμα κόλπα τους.

Πρώτον υπερφορολόγηση και δεύτερον, δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων.

Αναφωνούν, δε, και το εξίσου περίφημο, «δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν δανειστούμε κάτι παραπάνω μέσω εντόκων...»

Έτσι, όμως, όσο αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν τη δουλειά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν, στερούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από πολύτιμη ρευστότητα, την οποία προσεταιρίζονται μέσω της αύξησης των φόρων και της έκδοσης νέων έντοκων υποχρεώσεων του δημοσίου και οδηγούν τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια βαθύτερα στην ύφεση.

Πάρτε το χαμπάρι φίλτατοι της κυβέρνησης. Η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων, μετά από τόσα χρόνια ύφεση, έχει εξαντληθεί.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η οικονομία και η χώρα, ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, είναι αυτό που αρνείστε να κάνετε τρία χρόνια τώρα. Να μειώσετε τις δαπάνες σας.

Λιγότερο κράτος και λιγότερους φόρους.

Λέτε ότι οδεύουμε προς ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%, flat rate tax.
Κάντε το. Όχι αύριο. Τώρα.

Λέτε ότι θέλετε να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να μειωθεί η ανεργία και μάλιστα των νέων.

Σύμφωνοι. Θεσπίστε χαμηλό φορολογικό συντελεστή, (από 0% έως και 3%) για όσες νέες επιχειρήσεις στήνουν άνθρωποι κάτω των 35 ετών, επί μια πενταετία, μέχρι να κάνουν απόσβεση.

Δημιουργήστε επιχειρηματικά πάρκα, ελεύθερα από ΦΠΑ, δίπλα σε διαμετακομιστικούς κόμβους, ώστε να τονώσετε την εξαγωγική βιομηχανία.

Προωθήστε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και βάλτε τέλος σε πρακτικές που εξοντώνουν τον ανταγωνισμό, μέσω καρτέλ και συντεχνιών, κρατώντας τεχνητά υψηλές τις τιμές.

Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσατε να κάνετε για να δει ξανά ο τόπος μια άσπρη ημέρα και να αποφύγει το μοιραίο περί το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όταν, πιθανότατα, θα αποσυρθεί το ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της χώρας μας και η φιλτάτη Αγκέλα με το φιλαράκι της τον Βόλφγκανγκ θα πουν «νάϊν» σε ένα νέο κούρεμα του χρέους.

Μην περιμένετε άπραγοι να έρθει εκείνη η ώρα. Θα είναι αργά.

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v