Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήμαρτον με τους φόρους, σοβαρευτείτε…

Με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος να εξελίσσεται σε φιάσκο και με τη φοροδιαφυγή να καλπάζει, ακόμη και εάν αυτή η χώρα δεν ήταν χρεοκοπημένη, σύντομα θα γινόταν… Κάποιος πρέπει να βάλει ένα φρένο.

Ήμαρτον με τους φόρους, σοβαρευτείτε…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν μέτρο ενός συγκροτημένου κράτους είναι η εκ των προτέρων γνώση των «κανόνων του παιχνιδιού», ώστε ουδείς να μπορεί να επικαλείται άγνοιά τους, τότε προφανώς η χώρα μας απέχει από την κατάκτηση του τίτλου αυτού.

Έναν ολόκληρο μήνα, από τις αρχές Ιουνίου, οπότε «άνοιξε», με πεντάμηνη καθυστέρηση, η εφαρμογή του Taxis Net για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόλις χθες εκδόθηκε εγκύκλιος του φίλτατου υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, με την οποία παρέχονται «διευκρινίσεις» για τον τρόπο δήλωσης των τόκων των καταθέσεων.

Επί ένα μήνα, δηλαδή, πώς δήλωναν οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας ό,τι είχαν να δηλώσουν για τους τόκους των καταθέσεων;

Από την πρώτη στιγμή και το περίφημο tweet του επίσης φίλτατου Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, το απόγευμα της 24ης Μαΐου 2013, με το οποίο δινόταν το «πράσινο φως» για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, το χάος που επικρατεί με τη διαδικασία αυτή ξεδιπλώνεται ημέρα με την ημέρα.

Προβλήματα με τους κλειδάριθμους των συνταξιούχων, με τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων επίσης για τους συνταξιούχους, με τη λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής της ΓΓΠΣ που «πέφτει» κάθε δεύτερη ημέρα και καθιστά μαρτυρική τη διαδικασία για λογιστές και φορολογούμενους, με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τις βεβαιώσεις των τόκων των καταθέσεων και σχεδόν με κάθε πτυχή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, καθιστούν το όλο εγχείρημα ένα φιάσκο.

Την ίδια ώρα που το 90% των εφοριών βρίσκεται κάτω από το στόχο είσπραξης εσόδων και υπάρχει διαπιστωμένη υστέρηση στον τομέα αυτόν, το ήδη χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος εμφανίζει παντελή αδυναμία να εισπράξει ακόμη και από όσους πρόθυμα σπεύδουν να το πληρώσουν.

Ακόμη και για την περίφημη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία εμφανίζεται να ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, όπως έγινε χθες γνωστό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τρέχουν στα γκισέ των εφοριών και όχι σε εκείνα των τραπεζών, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αφού και εκεί παρουσιάστηκαν προβλήματα στη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή.

Αν και αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να τυπώσουν έναν ειδικό κωδικό στο Taxis Net και με αυτόν να καταβάλουν τη δόση της ρύθμισης στις τράπεζες, αποδεικνύεται ότι η σχετική εφαρμογή είναι ημιτελής καθώς «βλέπει» μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί και όχι όσα βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης...

Όλα αυτά, δε, είναι αναγκασμένος να τα επωμιστεί ο κάθε –κατά τεκμήριο- ειλικρινής φορολογούμενος, μισθωτός ή συνταξιούχος, την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή εμφανίζεται να καλπάζει, ακόμη και στην κυριότερη, πλέον, ελληνική βιομηχανία, τον Τουρισμό.

Όπως κατέδειξαν οι τελευταίοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, το διάστημα 21-24 Ιουνίου, η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε έξαρση στις τουριστικές περιοχές, με το ποσοστό παραβατικότητας να κυμαίνεται ανά περιοχή από 27% έως και 83%, με 381 παραβάτες σε 841 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε σειρά τουριστικών περιοχών της χώρας.

Αν, όμως, φοροδιαφεύγει ποσοστό της τάξης του 50%, κατά μέσο όρο, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν τομέα ο οποίος αποφέρει το 16% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος αποδεικνύεται φιάσκο, τότε γιατί να περιμένουμε «άσπρη ημέρα» σε αυτήν τη χρεοκοπημένη χώρα;

Προς τι ο κόπος ή η ελπίδα;

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v