Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η διαφαινόμενη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, που μέλλει να επιβεβαιωθεί μόνον τυπικά σήμερα, και η συνέχιση της παραμονής του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν αποσαφηνίζουν τις προτεραιότητες των έως τώρα κυβερνητικών εταίρων σχετικά με τη σταθερότητα της χώρας.
Κάτι το οποίο προφανώς θα διευκρινιστεί περαιτέρω, ακόμη και σε επίπεδο ανεξάρτητων βουλευτών, σε περίπτωση που υπάρξει, τελικά, ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή όχι.
Ορισμένοι επιλέγουν να προτάξουν άλλες προτεραιότητες και όχι την πολιτική σταθερότητα.
Όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, αποσαφηνίζουν, επίσης, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος, τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν προχώρησε με ταχύτερους ρυθμούς στην οδό των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια της έως τώρα θητείας της.
Ορισμένοι, απλώς, δεν ήθελαν να ακολουθήσουν αυτήν την οδό και έπαιζαν «το παιχνίδι των καθυστερήσεων».
Υπό το πρίσμα αυτό, στον βαθμό που οι 125 βουλευτές της Ν.Δ., από κοινού με τους 28 του ΠΑΣΟΚ και όποιους άλλους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, επιλέξουν να συγκροτήσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα θα αποφύγει την περιπέτεια ενδεχομένως αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και πιθανώς να αποκτήσει ένα στιβαρότερο κυβερνητικό σχήμα, που θα μπορέσει να την οδηγήσει εκτός κρίσης.
Οι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνεργοι πολίτες της, οι άνθρωποι που έχασαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις και περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να διαβιούν σήμερα στα όρια της αξιοπρέπειας, το απαιτούν.
Ίσως, η κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει στο πέρας της τρέχουσας πολιτικής διεργασίας να μην έχει το εύρος της λαϊκής νομιμοποίησης που είχε το έως τώρα κυβερνητικό σχήμα.
Ίσως το άθροισμα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εάν δεν υπάρξουν διαρροές από το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Βενιζέλος, καθώς και όσων, δύο, τριών ή και περισσότερων ανεξάρτητων βουλευτών, δηλώσουν ότι τη στηρίζουν, να δώσει μία μόνον οριακή πλειοψηφία σε αυτήν την κυβέρνηση.
Ακόμη, όμως, και βάσει αυτής της πλειοψηφίας, ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και να οδεύσει κατά τρόπο ασφαλή και μεθοδικό εκτός κρίσης.
Για να γίνει όμως αυτό, η κυβέρνηση της «επόμενης ημέρας» οφείλει, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, να μην επαναλάβει τα σφάλματα του παρελθόντος.
Οφείλει να επιδείξει όραμα, συγκρότηση και αποτελεσματικότητα, ώστε να αλλάξουν όλα εκείνα που κρατούν τον τόπο δέσμιο της κρίσης σήμερα.
Είναι αδιανόητο να μη γίνεται συστηματική προσπάθεια για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που τη συνοδεύει, έχοντας βαρύ κόστος τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την επιχειρηματικότητα σε αυτόν τον τόπο.
Είναι αδιανόητο να μην επιχειρείται, κατά τρόπο ριζικό και αποτελεσματικό, η εξυγίανση της κρατικής μηχανής και η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας της.
Είναι, σαφώς, εγκληματικό να μη γενικεύεται ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, η έκβαση του οποίου μπορεί να σημάνει τόσο την ελάφρυνση του φορτίου που κουβαλούν σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι στη χώρα μας, όσο και την άρση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στις συνθήκες ανταγωνισμού σε αυτόν τον τόπο.
Η ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το πραγματικό άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, η μεθοδική και αποτελεσματική προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και ο τερματισμός της αδιαφάνειας και της κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογουμένων οφείλουν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης.
Εάν δεν είναι, και αυτό θα φανεί σύντομα, γιατί να περιμένουμε κάτι καλύτερο;
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.