Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Tο ταμειακό έλλειμμα τον Απρίλιο, η προθεσμία για το Ασφαλιστικό, οι φόβοι για περικοπές κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ, η πιστωτική επέκταση, η επιτήρηση της Κορασίδης, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από τη Θεμελιοδομή, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Tο ταμειακό έλλειμμα τον Απρίλιο, η προθεσμία για το Ασφαλιστικό, οι φόβοι για περικοπές κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ, η πιστωτική επέκταση, η επιτήρηση της Κορασίδης, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή από τη Θεμελιοδομή, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Κυβέρνηση: Πραξικόπημα στα Ταμεία των τραπεζών ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ προετοιμάζεται να προβάλει τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις ως επιτυχία κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αναφέρουν Τα Νέα, συμπληρώνοντας πως την ίδια στιγμή δέχεται προειδοποιήσεις από την Κομισιόν να μην επαναλάβει τα λάθη του Βασικού Μέτοχου.

Επιταχύνει η κυβέρνηση τη λήψη αποφάσεων για τις επιδιωκόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει την Κυριακή από τη Βουλή, σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, που συμπληρώνει πως η ψαλίδα της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στις 5,5 μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της V-PRC.

Έλλειμμα: Δεκαπέντε μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει καταλήξει πόσο ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 ούτε του 2004, μεγέθη τα οποία θα ”φουσκώσουν” για μια ακόμη φορά με τη λογιστική τακτοποίηση των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, αναφέρει Το Βήμα.

Στο 3,7% εκτινάχθηκε το ταμειακό έλλειμμα τον Απρίλιο μετά την κατάρρευση των εσόδων, επισημαίνει η Ημερησία.

Υψηλότερα από 6,1% του ΑΕΠ, όπως εγγράφηκε στον προϋπολογισμό, διαμορφώνεται τελικά το έλλειμμα του 2004, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωσή του φέτος, αφού ο προϋπολογισμός του 2005 θα ξεκινάει από χειρότερη βάση, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, αναφέρει η Ημερησία, που κάνει λόγο για σημαντικές αυξήσεις σε ενοίκια, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση, μεταφορές και ξενοδοχεία.

Ασφαλιστικό: Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα, θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση που αφορά στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες δεν μπορεί να καθυστερήσει, δεδομένου ότι τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά, αναφέρει η Καθημερινή.

Ενώ το απεργιακό μέτωπο ενδυναμώνεται με την προσχώρηση σε αυτό και των δημοσίων υπαλλήλων που κήρυξαν στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, χθες αποκαλύφθηκε ένα ακόμη κρούσμα κυβερνητικής σύγχυσης, επισημαίνει Το Βήμα.

Σε συνέχιση των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι τραπεζοϋπάλληλοι για το Ασφαλιστικό, σημειώνει η Ναυτεμπορική, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση, επικαλούμενη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου.

Απεργίες: Απεργίες ψηφίζουν τα συνδικάτα, τη στιγμή που στη Βουλή ξεκινάει η ”μάχη” για την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνει η Ελευθεροτυπία, συμπληρώνοντας πως στον ”πόλεμο” των κινητοποιήσεων μετά τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και τη ΓΣΕΕ μπαίνει και η ΑΔΕΔΥ.

ΚΠΣ: Τους φόβους τους ότι το θέμα της επιστροφής κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ δεν έχει ”κλείσει” εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την περικοπή 518 εκατ. ευρώ, τονίζει Το Βήμα.

Δανεισμός: Τη διευρυνόμενη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από το δανεισμό αναδεικνύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δείχνουν επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης σε ανοδική τροχιά, τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Τα δάνεια σώζουν κυριολεκτικά την οικονομία και αποτελούν τον σημαντικότερο τροφοδότη της εσωτερικής ζήτησης, της μοναδικής διαθέσιμης για τα ελληνικά προϊόντα, τονίζει η Καθημερινή.

Στα 123 εκατ. ευρώ ή στο 69% του ΑΕΠ έφτασαν τον Απρίλιο οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες, αναφέρει η Ημερησία.

Σοφοκλέους: Μπορεί το ενδιαφέρον της αγοράς να επικεντρώθηκε αυτές της ημέρες στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά η ”μητέρα των μαχών” θα δοθεί στο υδάτινο πεδίο αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που συμπληρώνει πως τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας (ΟΛΠ και ΟΛΘ) και οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) είναι το επόμενο ”χαρτί” της αγοράς.

Επιχειρήσεις: Οι μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών βελτίωσαν τα έσοδά τους το 2004 σε σχέση με το 2003, ξεπερνώντας τη συνολική βελτίωση του μέσου όρου, ενώ το 33% των μικρότερων επιχειρήσεων και στους τρεις τομείς της οικονομίας εμφανίζει μείωση των εσόδων, τόσο αθροιστικά όσο και ως μέσος όρος μεταβολής ανά επιχείρηση, όχι μόνο την περίοδο 2004-2003 αλλά και σωρευτικά σε σχέση με το 2002, αναφέρει το Κέρδος επικαλούμενο σχετική μελέτη της Hellastat.

ΔΕΗ: Για δεκαπέντε ημέρες διακόπηκε η δίκη για τον διαγωνισμό εγκατάστασης της νέας μονάδας Λαυρίου της ΔΕΗ, προκειμένου να προσέλθει και να καταθέσει στη δίκη της πρώην διοίκησης του Οργανισμού και η νυν, σημειώνει η Καθημερινή.

Κορασίδης: Σε συνθήκες ασφυξίας κινείται πλέον ο όμιλος Κορασίδη, οι δανειακές υποχρεώσεις του οποίου υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Καθημερινή, η οποία επικαλούμενη πληροφορίες σημειώνει πως οι πιστώτριες τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδιο σωτηρίας.

ΟΛΠ: Σοβαροί κίνδυνοι ελλοχεύουν για τον ΟΛΠ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που κάνει λόγο για οξεία αντιπαράθεση των εργατών με τη διοίκηση και το ΥΕΝ.

Blue Star: Ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ συνάπτει η Blue Star Ferries με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Θεμελιοδομή: Κινήσεις εξυγίανσης υλοποιεί η Θεμελιοδομή, με τη διοίκηση να καταβάλλει προσπάθειες για έξοδο από την κρίση, επισημαίνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Αίτηση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι πιστώτριες τράπεζες, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v