Εάν μερικά χρόνια πριν μας έλεγαν ότι θα εισέρρεαν στην ελληνική οικονομία 36 δισ. ευρώ μέσα σε μια εξαετία με τη μορφή Δανείων και Επιδοτήσεων, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ευσεβείς πόθους.
Κι όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέκυψε μετά την οικονομική ύφεση λόγω πανδημίας, κάνει πραγματικότητα αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα μέσω του Προγράμματος Ελλάδα 2,0.
Πού θα διοχετευθούν τα κονδύλια αυτά; Στοχεύοντας κατ’ αρχήν στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, θα χρηματοδοτήσουν, κατά μεγάλο ποσοστό, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δημοσίου, με βασικές δράσεις διασύνδεσης λειτουργιών των δημοσίων υπηρεσιών, το πληροφοριακό σύστημα ERP για τη δημοσιονομική διαχείριση, το Ενιαίο Λογιστικό Πλαίσιο σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης κ.ά.
Επιπλέον, μεγάλα οδικά έργα, έκτακτες αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2023, μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα, αστικές αναπλάσεις, προγράμματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, projects «πράσινων μεταφορών» με ηλεκτρικά λεωφορεία και ταξί σε όλη τη χώρα, χρηματοδοτήσεις στον τομέα της υγείας και των νοσοκομειακών υποδομών, δράσεις εκσυγχρονισμού στη δικαιοσύνη, συντήρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, έργα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, νέες στρατηγικές στη δια βίου μάθηση.
Ωστόσο, τα μισά περίπου κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου 17,8 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα με πολύ χαμηλά επιτόκια (από 0,35% έως 1%) για μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Πιστώσεις, που αναμένεται να δώσουν μια τεράστια ανάσα στην επιχειρηματικότητα και να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της χώρας κατά 2,9% και πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2,1% στο κλείσιμο του 2024.
Συνοπτικά, πρόκειται για πολύ στοχευμένα έργα, με έντονο μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας. Αλλά που παράλληλα, απαιτούν πρωτοφανή συστράτευση της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου και, κυρίως, της κοινωνίας.
Τα επόμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει εκατοντάδες στόχους, δράσεις και «ορόσημα» (κατά την ορολογία του Ταμείου Ανάκαμψης).
Ποτέ στο παρελθόν το ελληνικό κράτος δεν έχει διαχειριστεί τόσους πολλούς πόρους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα που η χώρα πρέπει να κερδίσει και ένας πρωτόγνωρος μετασχηματισμός των οικονομικών και παραγωγικών δομών της που είναι «καταδικασμένη» να επιτύχει, δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει το υψηλότερο ποσοστό κονδυλίων από το Ταμείο σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόκληση είναι ανοιχτή.
• Ο Γιάννης Βοτσαρίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο ΧΑ ασφαλιστικής εταιρείας Interlife
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.