Oι εθνικιστές μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Αν άνοιγαν τα σύνορα αύριο σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κατακλυσθεί από μετανάστες. Αντίθετα, αυτό που θα συνέβαινε είναι ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο, συγκεκριμένα κατά 7%. Ο αριθμός αυτός εκφράζει τη διαφορά μεταξύ αυτών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα και αυτών που επιθυμούν να φύγουν.
Αυτά τα στοιχεία περιέχονται στην παγκόσμια έκθεση «Measuring our World in Motion» του Ινστιτούτου Γκάλοπ, που διεξήχθη τα έτη 2015-2017. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός του -7% στην Ελλάδα παραμένει ο ίδιος με αυτόν του 2010-2012, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν έχει σημειωθεί απολύτως καμία βελτίωση σχετικά με προσδοκίες ότι οι πολιτικές ελίτ στην Ελλάδα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η έρευνα του Γκάλοπ βασίσθηκε σε κυλιόμενες συνεντεύξεις με 453.122 άτομα σε 152 χώρες μεταξύ των ετών 2015-2017. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από τις χώρες που ψήφισαν εναντίον του πρόσφατου παγκόσμιου συμφώνου μετανάστευσης, φοβούμενες κατακλυσμό από μετανάστες, είναι χώρες στις οποίες, όπως στην Ελλάδα, περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φύγουν απ’ αυτούς που θέλουν να έρθουν!
Στην Ουγγαρία π.χ., η οποία ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Αμερική που αποσύρθηκε από τη συμφωνία, σε περίπτωση που κάθε άνθρωπος στον κόσμο θα είχε τη δυνατότητα να πάει όπου θέλει, θα έβλεπε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 16%!
Η έρευνα βρήκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 15% του παγκόσμιου πληθυσμού -πάνω από 750 εκατομμύρια άτομα- εξέφρασαν την επιθυμία να μεταναστεύσουν, αν είχαν την ευκαιρία.
Επίσης η έρευνα δείχνει ότι ο πληθυσμός θα αυξανόταν μόνο στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία. Σε όλες τις άλλες περιοχές -την Υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία- ο πληθυσμός θα μειωνόταν.
Οι χώρες στις οποίες οι μετανάστες δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε, παραμένουν οι ίδιες. Στην ουσία, 18 χώρες ελκύουν τα 2/3 των υποψήφιων μεταναστών παγκοσμίως. Και παρά την τεράστια δυσφημιστική εκστρατεία που έχουν υποστεί από τις ευρωπαϊκές ελίτ τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση όσον αφορά το μέρος στο οποίο θέλει να καταλήξει η συντριπτική πλειοψηφία «της γης των κολασμένων».
Ετσι 1 στους 5 δυνητικούς μετανάστες -δηλαδή 158 εκατομμύρια άτομα- αναφέρουν τις ΗΠΑ ως τον τελικό επιθυμητό προορισμό τους. Ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία η Αυστραλία και η Βρετανία προσελκύουν 30 εκατομμύρια δυνητικούς μετανάστες έκαστη.
Ολες οι προαναφερθείσες χώρες παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, υπό την έννοια περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έρθουν από αυτούς που θέλουν να φύγουν. Ομως ενώ κάθε μία από αυτές τις χώρες θα έβλεπε το νεανικό πληθυσμό της να αυξάνεται, δεν θα έβλεπαν ίδια αύξηση στον αριθμό των εκπαιδευμένων εργαζομένων, δηλαδή αυτών πού έχουν πάνω από 4 έτη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Οπως δείχνει η έρευνα, ο Καναδάς είναι πιο ελκυστικός για άτομα υψηλής εκπαίδευσης σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτό ίσως οφείλεται στα εκτεταμένα προγράμματα γλωσσικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης που προσφέρει ο Καναδάς σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ελκύουν πιο νέους και λιγότερο μορφωμένους δυνητικούς μετανάστες, ενώ ο Καναδάς λίγο πιο ηλικιωμένους και καλύτερα εκπαιδευμένους.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.