Σκηνές από ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο!

Πώς μπορεί να γίνουν πραγματικότητα τα αυτονόητα και να λειτουργήσει ο ενάρετος κύκλος στην οικονομία και την κοινωνία. Ένας διαφορετικός «Καζαμίας» για ένα μελλοντικό έτος. Το ποια θα είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ελάχιστα μας αφορά.

  • Γράφει ο Common Sense*
Σκηνές από ένα μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο!

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να αρχίσουμε. Θα ξεκινήσω με μια υπενθύμιση των κανόνων για τη διαδικασία του Συμβουλίου. Όλες οι παρουσιάσεις, διάρκειας το πολύ 5 λεπτών, είναι σε power point και προβάλλονται στις οθόνες των laptops που έχετε μπροστά σας. Ήδη βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες στο κυβερνητικό dropbox, για να δοθεί σε όλους η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και παρεμβάσεων.

Τα πρακτικά θα ετοιμαστούν από τη Γραμματεία και θα διανεμηθούν εντός 3 ημερών, θα εγκριθούν δε στο επόμενο Συμβούλιο, με ό,τι αλλαγές ζητηθούν εγγράφως μέσα σε 7 ημέρες από τη διανομή τους. Τον λόγο έχει ο κ. Πρωθυπουργός.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην οικονομική πορεία της χώρας. Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν ότι οι ρυθμοί της ανάπτυξης όχι μόνο σταθεροποιούνται αλλά και αυξάνουν την ταχύτητά της.

Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας, έχουν αυξήσει κατά περίπου 100.000 τις θέσεις μόνιμης απασχόλησης, η δε γενική ανεργία υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 15% όπως είχαμε προγραμματίσει.

Η αύξηση της απασχόλησης έχει συνεισφέρει στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι μελέτες δείχνουν ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα είναι δυνατή η εντός των αντοχών του συστήματος αύξηση των κατώτερων συντάξεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Τράπεζες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο 10ετίας και οι καταθέσεις πλησιάζουν τα 180 δισ., με αποτέλεσμα η ρευστότητα των Τραπεζών να διοχετεύεται με αυξητικούς ρυθμούς σε χρηματοδοτήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ η εξάρτηση από την ΕΚΤ έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Συνεπείς στο πρόγραμμά μας, έχουμε ήδη μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων στο 12%, για δε τις νεοφυείς επιχειρήσεις αυξάνουμε την περίοδο ισχύος του κινήτρου μηδενικής φορολογίας από 2 σε 3 έτη, με σκοπό να ισχυροποιηθεί η τάση νέας επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αυξήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο κατά 8% σε σχέση με τα αντίστοιχο περσινό, λόγω συνδυασμένων κινήσεων στη μείωση των κρατικών δαπανών και στην αύξηση της φορολογικής βάσης και της αποτελεσματικότητας του εισπρακτικού μηχανισμού, συνέπεια της πλήρους πια ψηφιοποίησής του.

Το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ και για πρώτη φορά είναι ομόφωνη η άποψη όλων των Διεθνών Οργανισμών ότι είναι απολύτως βιώσιμο, ενώ οι αγορές επιβραβεύουν τις επιδόσεις μας όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων που βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη προγραμματισμένη έκδοση θα γίνει με αρνητικά επιτόκια.

Σε κάθε όμως περίπτωση, και θέλω να κλείσω με αυτό, επισημαίνω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια στη δημοσιονομική πειθαρχία και κυρίως στο πρόγραμμά μας περαιτέρω μείωσης του Δημόσιου Τομέα. Η προσήλωσή μας στην πλευρά της μείωσης των δαπανών θα συνεχιστεί και η Γενική Γραμματεία Κρατικών Δαπανών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από τεχνοκράτες, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός αυτονομίας της από την κυβέρνηση και το κράτος.

Υπάρχουν τομείς στους οποίους οι τριμηνιαίοι δείκτες συστηματικής αξιολόγησης που έχουμε υιοθετήσει δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αρκετά υπουργεία έχουν απόσταση από τους στόχους τους, ποιοτικούς και ποσοτικούς, επισημαίνω δε ότι η Ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου που έχουμε συστήσει θα μου υποβάλει το τελικό report της τρέχουσας περιόδου με το κλείσιμο του επόμενου τριμήνου και με βάση αυτό θα γίνουν διορθωτικές, ή όπου χρειάζεται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις σε επίπεδο σύνθεσης της κυβέρνησης και των επικεφαλής στη Δημόσια Διοίκηση ανά Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ και θα ήθελα να δώσω αμέσως τον λόγο στον Υπουργό Παιδείας, συμβολίζοντας την υψηλή προτεραιότητα που έχει για την κυβέρνησή μας η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Σας ευχαριστώ κε Πρωθυπουργέ. Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως βλέπετε στην οθόνη σας, τα καλά νέα συνεχίζονται. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard η συνεργασία με το ΕΜΠ, που σε πρώτη φάση θα καλύψει ένα κοινό ερευνητικό κέντρο σε θέματα υψηλής τεχνολογίας με εφαρμογές στη βιομηχανία αεροσκαφών. Είναι η 5η παρόμοια συνεργασία με Ιδρύματα από το εξωτερικό ενώ έχουμε ήδη αιτήματα και από άλλα, που εξετάζονται από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων μας.

Παράλληλα με αυτά, εξελίσσεται ήδη η έναρξη και του τρίτου Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα αυτή τη φορά του London School of Economics που επέλεξε την Ελλάδα για τη μονάδα του στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Αξιοποιώντας τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει, θα λειτουργήσει σύντομα στην παραμεθόρια Χίο, που θα φιλοξενήσει πάνω από 5.000 φοιτητές από πολλές χώρες από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Το πρόγραμμα «Αριστεία 21ος αιών» συνεχίζεται με επιτυχία, πάνω από 100 άριστοι φοιτητές μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή με κρατικές υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την υποχρέωση στο πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον μία 5ετία στον Δημόσιο Τομέα.

Τέλος, δύο ακόμα θέματα: Πρώτον, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της χώρας με το σύστημα του Διεθνούς Απολυτηρίου που εφαρμόζουν πια όλα τα Λύκεια της χώρας.

Δεύτερον, κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το Νομοσχέδιο που θα θεσμοθετήσει αφενός την επανασύσταση των Συμβουλίων Ανώτατων Ιδρυμάτων από ακαδημαϊκές προσωπικότητες Έλληνες και ξένους και θα προβλέπει την εκλογή Πρυτανικών Αρχών μέσα από Διεθνείς Διαγωνισμούς.

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τις Φοιτητικές Οργανώσεις που αγκάλιασαν αυτή τη μεταρρύθμιση από την πρώτη στιγμή και συμμετείχαν με πνεύμα συναίνεσης και με δημιουργικές ιδέες στον διάλογο που έγινε επί περίπου ένα χρόνο.

Στον δε τομέα του Πολιτισμού, που ενσωματώθηκε από πέρυσι στο Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζεται το πρόγραμμα διαδραστικής εκπαίδευσης που καλύπτει πια το 60% των Μουσείων της Χώρας σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες που έχουν προσφερθεί ευγενικά να το υποστηρίξουν ως χορηγοί. Το τελευταίο τρίμηνο διπλασιάστηκε ο αριθμός μαθητών από όλο τον κόσμο που επισκέφθηκαν τα Μουσεία μας, ενώ ειδικά για την Ακρόπολη, μετά την απόφαση του Συλλόγου υπαλλήλων για την επέκταση λειτουργίας Κυριακές και αργίες χωρίς εξαίρεση, ο αριθμός των επισκεπτών έχει τριπλασιαστεί.

(*) Λίγες σκηνές από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ενός μελλοντικού έτους. Το ποιας κυβέρνησης και ποιου πρωθυπουργού είναι το τελευταίο που με αφορά. Ας ελπίσουμε ότι μπορούν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα.

Καλή και αισιόδοξη χρονιά.

* Στέλεχος της αγοράς που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v