Τελικά, ψάχνουμε για ομογενείς, ή για «ιθαγενείς» επενδυτές;

Πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε από τους Έλληνες ομογενείς της Αμερικής να εμπιστευτούν και να επενδύσουν σε μια χώρα και μια οικονομία που εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε και δεν επενδύουμε; Το αναμενόμενο αποτέλεσμα της έκκλησης Τσίπρα.

Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και προσκάλεσε τους ομογενείς από τις ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η χώρα σάς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και η αγάπη για την πατρίδα πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα, τους είπε.

Ανάλογες κουβέντες είχαν ακούσει οι Έλληνες ομογενείς και από τους προκατόχους του Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο αυτοί να ανταποκριθούν.

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα ανταποκριθούν ούτε τώρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η εύκολη λύση είναι να κατηγορήσει κάποιος τους ομογενείς για... μειωμένο πατριωτισμό.

Αντίθετα, η λογική λέει ότι εμείς έχουμε το λάθος και ότι ζητάμε από τους ομογενείς -και από τους ξένους γενικότερα- να φανούν περισσότερο φιλέλληνες από εμάς τους ίδιους!

Τους καλούμε για παράδειγμα να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν πλήθος δικών μας εταιρειών ψάχνει να «μετακομίσει» σε Κύπρο, Βουλγαρία και αλλού.

Τους ζητάμε να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα, όταν Ελλαδίτες επιχειρηματίες έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και δεν λένε να ενισχύσουν τις δικές τους υπερχρεωμένες εταιρείες, αν δεν τους χαριστούν ένας σκασμός από δάνεια.

Θέλουμε οι ξένοι επενδυτές (βλέπε δηλώσεις στελεχών όλων των κομμάτων) να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών στην Ελλάδα, όταν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν τους δικούς τους εργαζόμενους ούτε καν ασφαλισμένους (για το υποαμειβόμενους, είναι μια άλλη κουβέντα). Επίσης, ας μη μιλήσουμε σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται ως εργοδότες τα ίδια τα πολιτικά κόμματα...

Απαιτούμε οι ξένες επενδύσεις να αποφέρουν πολλούς φόρους στο δημόσιο, όταν πλήθος Ελλήνων φοροδιαφεύγει συστηματικά.

Τους ζητάμε να τηρήσουν κατά γράμμα τη νομιμότητα (με βάση την υπάρχουσα πολυνομία και γραφειοκρατία είναι περίπου αδύνατον κάτι τέτοιο), σε μια χώρα που υπάρχουν εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα.

Με άλλα λόγια, δημιουργήσαμε τόσα χρόνια μια Ελλάδα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν την αντέχουμε. Και ζητάμε από τους ομογενείς να μας ξελασπώσουν. Με μία διαφορά όμως: Ομογενείς είναι και όχι... ιθαγενείς.

Στην πράξη λοιπόν έχει απόλυτο δίκιο ο γνωστός επιχειρηματίας Ευάγγελος Mυτιληναίος, όταν υποστηρίζει πως οι Έλληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτοι, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν.

Και απλά, η κυβέρνηση της χώρας καλείται να πείσει τους Έλληνες επενδυτές ότι αξίζει τον κόπο να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Οψόμεθα...

ΥΓ1: Λέτε οι ομογενείς να μην έχουν ρωτήσει για το τι έχουν τραβήξει δεκάδες άλλοι ξένοι επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να «αγοράσουν Ελλάδα»;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v