Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξι βήματα για άμεση επανεκκίνηση

Τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη κατάσταση και προοπτικές ανάπτυξης. Αναγκαίο το σχέδιο για νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και η δημιουργία μιας κυβέρνησης αρίστων. Γράφει ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος.

  • του Κωνσταντίνου Π. Λαμπρινόπουλου*
Εξι βήματα για άμεση επανεκκίνηση

Όλοι συμφωνούν ότι η χώρα μας βρίσκεται οικονομικά σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της ιστορίας της. Όλοι το βιώνουμε αυτό τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη πίεση.

Η νέα κυβέρνηση όχι απλά θα διαχειριστεί την πολύ δύσκολη κατάσταση και την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων, αλλά παράλληλα θα πρέπει να βάλει τον θεμέλιο λίθο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε νέες βάσεις και νέες δομές. Είναι σαφές φαντάζομαι σε όλους ότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για όλους τους Έλληνες και για όλες τις Ελληνίδες.

Για να γίνει αυτό, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ότι όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας απαιτείται να συμφωνήσουν στο minimum ζητούμενο, που είναι το πώς θα επανέλθει η οικονομία μας σε βιώσιμη κατάσταση καταρχήν, με δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης.

Τα θέματα τα οποία άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να υπάρξει συμφωνία πέραν των υποχρεώσεων που έχει η χώρα βάσει του τρίτου Μνημονίου είναι:

• Άμεση επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση, αφού πρώτα έχουμε διασφαλίσει την παράταση, όλων των έργων που έχουν ενταχθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η ενέργεια ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει αρκετές θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί.

• Παράλληλα να αρχίσει η ενεργοποίηση του νέου αντίστοιχου προγράμματος, με στόχο να μην υπάρξει κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων.

• Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με την Τράπεζα της Ελλάδος να βρει τρόπους ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά προς τις συνεπείς επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν όλα τα εχέγγυα της βιωσιμότητας.

• Να σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης και οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

• Να υπάρξει πλέον -και για πρώτη φορά στη χώρα- μια κυβέρνηση αρίστων, ανεξαρτήτως πολιτικής διαδρομής, που στόχο θα έχει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει όλα τα θέματα.

• Να γνωστοποιηθούν οι στόχοι στον ελληνικό λαό και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να γίνεται αναφορά επί των επιτευγμάτων ή των δυσκολιών. Ο λαός οφείλει να είναι ενήμερος και να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Μεσοπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά θέματα που αφορούν τόσο την εικόνα, την πραγματικότητα που ζούμε, αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας. Και επειδή τα προβλήματα είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα, χρειάζεται τόλμη, καινοτομία, ειλικρίνεια αλλά, γιατί όχι, και εισαγωγή τεχνογνωσίας από πετυχημένα μοντέλα του εξωτερικού.

Τέτοια θέματα είναι τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τα θέματα που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και άλλα τα οποία προκύπτουν από τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι βασικές έννοιες που πρέπει όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να έχουμε στο μυαλό μας αν θέλουμε να ζούμε σε μια ανεπτυγμένη χώρα είναι δύο: Είναι η έννοια του μαζί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο ουσιαστικά τα προβλήματά μας και η δεύτερη είναι αυτή της προσήλωσης στο αποτέλεσμα, που είναι μια έννοια που θα μας διαφοροποιήσει σημαντικά από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα και με βάση ό,τι βιώσαμε ήδη, δεν πρέπει να αγνοούμε την έννοια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του Δικαίου γενικότερα, γιατί και οι δύο είναι απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα της κοινής προσπάθειας, αλλά και γιατί όλα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και από την ανθρώπινη πλευρά τους.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Λαμπρινόπουλος είναι Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v