Η επόμενη αποστολή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι να «κερδίσει» τις αγορές που τον αμφισβητούν, υποστηρίζει με άποψή του στο Breakingviews του Reuters ο Neil Unmack.
Όπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά στις εκλογές, δίνοντας στον Τσίπρα μια ισχυρότερη του αναμενόμενου εντολή. Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν πως οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι για τη δυνατότητά του να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Unmack, το γεγονός πως ο Τσίπρας κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, έχοντας «ξεφορτωθεί» την ακροαριστερή, αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός του, αποτελεί αιτία αισιοδοξίας. Η νίκη του μπορεί να ερμηνευτεί ως μια λαϊκή στήριξη προς την απόφασή του να αποδεχθεί νέο δάνειο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της ευρωζώνης, με σκληρούς όρους.
Όμως, όπως σημειώνει, οι αγορές έχουν στείλει διαφορετικό σήμα. Οι αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, παραμένουν ωστόσο πολύ υψηλές, κοντά στο 10,4%. Αυτό υποδηλώνει πιθανότητες άνω του 15% η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη το επόμενο έτος, υποθέτοντας πως οι επενδυτές θα λάμβαναν περίπου το 40% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους στην περίπτωση χρεοκοπίας ή μετάβασης στη δραχμή.
Ο καλύτερος τρόπος για να ερμηνευθεί αυτό είναι πως υπάρχει φόβος ότι η δέσμευση του Τσίπρα στις μεταρρυθμίσεις και στη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι «χλιαρή». Αν δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, η ευρωζώνη θα καθυστερήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ή τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες. Έχοντας απαυδήσει από την ατελείωτη κρίση και από μια οικονομία που έχει σακατευτεί από τις επιπτώσεις των capital controls, οι Έλληνες μπορεί να φύγουν από την ευρωζώνη.
Αυτό ίσως είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, σχολιάζει. Όμως τα αυξημένα επίπεδα χρηματοδότησης κάνουν δυσκολότερη τη δουλειά του Τσίπρα, βλάπτοντας την οικονομία. Αντανακλούν μια βαθύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στους εξωτερικούς επενδυτές και προκαλούν υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης για τις ιδιωτικές εταιρίες.
Ίσως είναι δυσκολότερο να πειστούν οι αγορές απ' ό,τι οι ψηφοφόροι, καταλήγει ο Unmack.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.