Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει πως «οι κυπριακές αρχές και οι διεθνείς πιστωτές εκτιμούν ότι με το δημοσιονομικό πλεόνασμα που προβλέπεται να προκύψει το 2015, η Κύπρος θα μπορούσε να μη χρειάζεται να λάβει την τελευταία δόση του δανείου».
Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο απόσπασμα, χρήσιμο είναι να παρουσιάσουμε δέκα... μνημονιακές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου ενδεχομένως να προκύψουν και ορισμένα συμπεράσματα.
1. Η Κύπρος εισήλθε στο μνημόνιο την άνοιξη του 2013, τρία χρόνια αργότερα από την Ελλάδα (2010). Ωστόσο, όλα δείχνουν πως θα εξέλθει από αυτό την άνοιξη του 2016, όταν η Ελλάδα ελπίζει πως θα «απαγκιστρωθεί» το φθινόπωρο του 2018...
2. Η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου έχοντας περίπου τις μισές απώλειες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με την Ελλάδα και πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας.
3. Στην Ελλάδα υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις τράπεζες που είναι αβέβαιο το πότε θα αρθούν, ενώ στην Κύπρο όχι.
4. Η Ελλάδα χρειάζεται όλες τις δόσεις του δανεισμού των Ευρωπαίων προκειμένου να αποπληρώσει προϋπάρχουσες υποχρεώσεις της προς τρίτους (ξένους). Στην καλύτερη περίπτωση, να περισσέψουν κάποια «ψίχουλα» έτσι ώστε να αποπληρωθεί μικρό τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς κάθε λογής προμηθευτές και εργαζόμενούς του. Στην Κύπρο, αντίθετα, υπήρχε αρχικά προβληματισμός για το κατά πόσο η χώρα θα αντλούσε την τελευταία δόση του μνημονίου. Τελικά, επιλέχτηκε να την εισπράξει προκειμένου να αποπληρώσει εσωτερικό και λοιπό δανεισμό υψηλότερου κόστους...
5. Η Κύπρος έχει ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές από τον περασμένο Απρίλιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι αβέβαιο το αν και πότε θα επιχειρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.
6. Η Ελλάδα -πέντε χρόνια μετά την έναρξη του μνημονίου- θα υποχρεωθεί φέτος σε αρνητικό ΑΕΠ, ενώ η Κύπρος -δύο χρόνια μετά το δικό της μνημόνιο- θα επιστρέψει σε θετικό. Στο Νησί της Αφροδίτης επίσης θα σημειωθεί φέτος θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, πράγμα αμφίβολο για την Ελλάδα, παρά τα τελευταία επώδυνα μέτρα.
7. Δεν έγινε κανένα έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας, για χάρη της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζαν... Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο.
8. Από την έναρξη του δικού της μνημονίου (άνοιξη του 2013), η Κύπρος διαθέτει τον ίδιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ κατά την ίδια περίοδο η Ελλάδα έχει αναδείξει δύο τουλάχιστον εκλεγμένους πρωθυπουργούς και άλλους δύο υπηρεσιακούς.
9. Ο διεθνής Τύπος ελάχιστα έχει ασχοληθεί τόσο με τον Κύπριο πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον -χαμηλών τόνων- υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
10. Το οξύμωρο είναι πως το «μνημονιακό δίδυμο Αναστασιάδη-Γεωργιάδη» θα σκίσουν πολύ πιο γρήγορα το μνημόνιο από τους Έλληνες (μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς) συναδέλφους τους.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.