Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Μονόδρομος για Ελλάδα τα σταθερά θεμέλια του μνημονίου

Σταθερότητα οικονομικού περιβάλλοντος, ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις θα είναι κλειδιά για την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα, γράφει σε άρθρο του στο CNBC ο επικεφαλής της BCG στην Αθήνα. Το πρόγραμμα μπορεί να γίνει βάση ανάκαμψης.

CNBC: Μονόδρομος για Ελλάδα τα σταθερά θεμέλια του μνημονίου

Ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθυντής του γραφείου στην Αθήνα της Boston Consulting Group (BCG) και επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τμήματος της εταιρίας για την κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, υποστηρίζει με άρθρο του στο CNBC, ότι η μόνη επιλογή της Ελλαδας αυτή τη στιγμή είναι να επιδείξει γρήγορα και αποφασιστικά μεταρρυθμίσεις. 

Πριν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία οι αρνητές από την Ελλάδα μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού έκαναν την κηδεία του νέου πακέτου διάσωσης.

Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ σκληρή συμφωνία. Η αντιδημοτικότητά της έχει οδηγήσει ορισμένους εμπειρογνώμονες να συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Με εξαίρεση όμως το ακραίο αριστερό και δεξιό πολιτικό φάσμα λίγοι από αυτούς ζουν στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 65 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού υποστηρίζει την παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Η υποτίμηση που θα συνεπάγεται ένα νέο νόμισμα θα σημαίνει μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 τοις εκατό μέσος ετήσιο ρυθμός ανάπτυξης κατά τα επόμενα 10 χρόνια μόνο και μόνο για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο του ΑΕΠ. Όσο σκληρά κι αν είναι τα τελευταία μέτρα λιτότητας,τουλάχιστον δεν αποτελούν το ισοδύναμο μιας οικονομικής ατομικής βόμβας.

Το να επιδείξει - στον εαυτό της και τον υπόλοιπο κόσμο -  ταχεία πρόοδο είναι ο μόνος δρόμος που έχει μείνει στην Ελλάδα  για να προχωρήσει προς τα μπρος.

Η συμφωνία με την Ευρώπη περιέχει αρκετά στερεά θεμέλια για να κάνει κανείς την αρχή.

Φόροι, σταθερότητα, και οι επενδύσεις: Οι αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων είναι πλέον ψηφισμένοι νόμοι - και είναι σκληρές. Το μόνο πράγμα που οι επιχειρήσεις επιχειρήσεις μισούν περισσότερο από το υψηλότερο κόστος (συμπεριλαμβανομένων και των φόρων) είναι η αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση έχει σήμερα την ευκαιρία να σηματοδοτήσει - έντονα και επανειλημμένα - ότι ο κώδικας φορολογίας των επιχειρήσεων δεν θα αλλάξει έως ότου η Ελλάδα σταθεί ξανά στα πόδια της ώστε να μπορεί να καταρτίσει μια πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις. Η προοπτική νέων ή τροποποιημένων φόρων είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, το οποίο όμως η κυβέρνηση μπορεί να αφαιρέσει με μια αξιόπιστη δέσμευση για φορολογική σταθερότητα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Οι αρνητές αμφισβητούν το κατά πόσον ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι εφικτός. Χάνουν όμως το κεντρικό νόημα. Ο κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων στα βιβλία της κυβέρνησης είναι μεγάλπς, πολύτιμος, και ελκυστικός – πολλά περιουσιακά στοιχεία εκεί έχουν τη δυνατότητα για ευρεία οικονομική εκμετάλλευση. Οι εύκολοι στόχοι - κρατικές συμμετοχές σε αεροδρόμια, στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλα λιμάνια, και επιχειρήσεις, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια - είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για παραθεριστές και ο τουρισμός παράγει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Αλλά η χώρα έχει λίγα παγκόσμιας κλάσης θέρετρα, επειδή η κυβέρνηση κατέχει ένα μεγάλο μέρος των πιο επιθυμητών - και αναπτυξιακά ελκυστικών - παράκτιων περιοχών. Πολλά ελληνικά νησιά έχουν κρατικά αεροδρόμια που φιλοξενούν σήμερα μία πτήση την ημέρα - ή λιγότερες! Εν τω μεταξύ, τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια, όπως αυτό στο δημοφιλές νησί της Μυκόνου, πρέπει να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους. Αυτό δεν θα συμβεί υπό δημόσια ιδιοκτησία. Οι ιστιοπλόοι συρρέουν στα ελληνικά νησιά και δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα στα λιμάνια για να τους εξυπηρετήσει. Μάντεψε ποιος κατέχει τα περισσότερα από αυτά. Κι ο κατάλογος των δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη έχει και συνέχεια.

Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων: Στα χρόνια μετά το 1997 και την ασιατική οικονομική κρίση, χώρες όπως η Μαλαισία και η Νότια Κορέα έδειξαν πώς το να  διευκολύνεις ξένες επενδύσεις μπορεί να βοηθήσει μία τραυματισμένη οικονομία να επιστρέψει  στην ανάπτυξη. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις  στην Ελλάδα περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 10 ξεχωριστές εγκρίσεις από κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ξεκινήσει μια μεσαίου μεγέθους βιομηχανική μονάδα. Η κυβέρνηση μπορεί να λάβει άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και θα καταστήσει  ευκολότερο για ξένες – ή οποιεσδήποτε - εταιρείες να αρχίσουν νέες εργασίες.

Δέσμευση για την εφαρμογή: Ο πρωθυπουργός μπορεί να σηματοδοτήσει την ισχυρή του δέσμευση για μεταρρυθμίσεις ορίζοντας μια κεντρική ομάδα εφαρμογής τους που θα αναφέρεται απευθείας σε αυτόν. Ο κ. Τσίπρας χρειάζεται μια ομάδα σκληροτράχηλων τεχνοκρατών και μεταρρυθμιστών που δεν θα φοβούνται να κάνουν ρίξεις. Και αυτός πρέπει να επιβλέψει προσωπικά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι τα μέλη της ομάδας εφαρμογής μιλούν εκ μέρους του.

Άλλες μεταρρυθμίσεις: Όλα αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει πλήρως στην ομαλότητα χωρίς να αντιμετωπίσει πολλά από τα επίμονα οικονομικά της προβλήματα. Η ανεργία, το μη βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και ο αναποτελεσματικός φορολογικός κώδικας είναι όλα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρέπει να επιδείξουν σύντομα πρόοδο. Αυτό θα είναι και το κλειδί ώστε η χώρα να πάρει επιπλέον χρόνο από τους Ευρωπαίους πιστωτές, προσελκύοντας και τους επενδυτές των οποίων η Ελλάδα χρειάζεται το κεφάλαιο, πείθοντας ταυτόχρονα τους Έλληνες ψηφοφόρους και καταναλωτές ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, όσο μακρινή κι αν είναι αυτή. Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί προς τα εμπρός. Μόνη άλλη επιλογή, είναι μια χειρότερη μοίρα, από μια ασθενέστερη θέση, όταν η επόμενη δόση χρέους θα πρέπει να πληρωθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v