Οι στιγμές που βιώνουν όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ιστορικές. Οι γνώριμες σταθερές αλλάζουν. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ζωή όλων μας αύριο. Ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας.
Τους τελευταίους 6 μήνες βρισκόμαστε σε μία δίνη αρνητικών εξελίξεων. Βιώνουμε ένα εφιαλτικό σενάριο - αριστερής -χρεοκοπίας.
Η συγκυβέρνηση έχει ακυρώσει με ταχύτατο τρόπο τις μεγάλες θυσίες των πολιτών.
Άκρατη δημαγωγία, αλλοπρόσαλλοι επικοινωνιακοί τακτισμοί, ερασιτεχνισμοί, προσωπικές στρατηγικές σε βάρος ολόκληρης της χώρας. Συνεχόμενα λάθη που στοιχίζουν δισεκατομμύρια στο ελληνικό κράτος. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν έκανε τόσο κακό στον τόπο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα είναι σαν ένα εκκρεμές που πάλλεται βίαια από το ένα άκρο στο άλλο. Η κοινωνία καλείται και πάλι να πληρώσει ένα δυσβάστακτο μερίδιο προσαρμογής.
Ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός της χώρας τάζοντας όραμα και ελπίδα. Ακολούθησε τον ίδιο ολισθηρό δρόμο που είχε ξεκινήσει από την αντιπολίτευση. Ανδρώθηκε πολιτικά μέσα από τα όχι, την υπεραπλουστευτική κριτική, την πεισματική άρνηση της πραγματικότητας και τον ακραίο ιδεοληπτικό λαϊκισμό.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησής του φάνηκε ότι δεν είχε ούτε πρόγραμμα ούτε όραμα. Η συγκυβέρνηση σπατάλησε το εθνικό κεφάλαιο της χώρας, έβαλε την οικονομία σε ύφεση και αναστάτωσε την κοινωνία.
Σε μία κρισιμότατη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας αποφάσισε, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της θεσμικής του θέσης, να μετακυλίσει τις ευθύνες του στον ελληνικό λαό προχωρώντας σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα. Έχτισε ένα μαύρο αντιευρωπαϊκό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή. Ζήτησε από τους πολίτες να απαντήσουν σε ένα αβάσιμο και άτοπο ερώτημα.
Το δημοψήφισμα μείωσε δραματικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Προειδοποιήσαμε τον κ. Τσίπρα αλλά συνέχισε ακάθεκτος με κλειστές τράπεζες και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Έκοψε τις γέφυρες εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έβαλε την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο.
Όταν τελικά ο πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με την αμείλικτη πραγματικότητα, όταν συνειδητοποίησε ότι είχε ανοίξει επίσημα η πόρτα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, τη στιγμή που κατάλαβε ότι είχε φέρει το ελληνικό κράτος λίγο πριν από την ανατίναξη του, όταν παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος ανάγνωση των συσχετισμών, μας ζήτησε εξουσιοδότηση ώστε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και να φέρει συμφωνία.
Η Ν.Δ., ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη τον εξουσιοδότησε με μία και μόνο αποστολή. Την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αυτό δηλαδή που θέλουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς, πράξαμε το εθνικό μας καθήκον. Στηρίξαμε τη θεμελιώδη ιστορική επιλογή της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός μετά από μία οριακή διαπραγμάτευση κατέληξε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε μία επώδυνη συμφωνία. Χειρότερη από αυτή που του είχε προταθεί μήνες πριν, που όμως καθίσταται απαραίτητη για να κρατηθεί η πατρίδα μας στη ζωή.
Και μόλις λίγες μέρες πριν αναλάβαμε και πάλι την εθνική μας ευθύνη. Υπερψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος της ασύντακτης κοινοβουλευτικής του ομάδας. Που τον στηρίζει στη θεωρία αλλά στην πράξη τον έχει, εδώ και καιρό, εγκαταλείψει. Και μαζί με αυτόν έχει εγκαταλείψει τη χώρα και τους πολίτες προτάσσοντας το κόμμα έναντι της πατρίδας.
Η τελευταία πράξη των ημερών είναι ένας άτολμος ανασχηματισμός που ήρθε να απαντήσει στην κρίση του κόμματός του και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας δυστυχώς δεν έχει περάσει. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο, μακρύ καλοκαίρι. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καλούνται να φέρουν εις πέρας τη δέσμευση που έχουν αναλάβει.
Να κρατήσουν τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα, να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη. Τίποτα λιγότερο από αυτά. Θα έχουν τη στήριξη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Προσοχή όμως. Στήριξη για τη διάσωση της χώρας. Όχι λευκή επιταγή.
* Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.