Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματήστε τη φοροεπιδρομή και αναμορφώστε το Δημόσιο!

Σε αυτή τη χώρα το κράτος λειτουργεί εις βάρος μας νομότυπα και οι πολίτες τιμωρούνται φορολογικά όταν... πληρώνουν. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σταθερό περιβάλλον. Γράφει η Μαρίνα Πολίτου.

  • της Μαρίνας Πολίτου*
Σταματήστε τη φοροεπιδρομή και αναμορφώστε το Δημόσιο!

Συνειδητοποιείς ότι είσαι πολίτης ενός κράτους στο οποίο έτυχε να γεννηθείς και το οποίο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σου υπενθυμίζει συνεχώς πως δεν σε σέβεται και δεν λειτουργεί δίκαια κι ανταποδοτικά.

Με όποιο τρόπο μπορεί, σου κάνει σαφές ότι σε θεωρεί εκ προοιμίου παράνομο, πιστεύει ότι λειτουργείς εις βάρος του και γι' αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να σου πάρει το 60% και πάνω του εισοδήματός σου ετησίως, χωρίς να σε βοηθάει μέσω της σταθερής, σαφούς, αδιάβλητης και δίκαιης νομοθεσίας που έχει θεσπίσει, χωρίς να λειτουργεί ούτε στοιχειωδώς ανταποδοτικά για τους φόρους που καταβάλλεις.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε μερικές φορές η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα και το Υπουργείο Οικονομικών μας έχει αποδείξει ότι το γνωρίζει καλά αυτό με τα αλλεπάλληλα και πάντα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει κυριολεκτικά εν μια νυκτί.

Σε οποιαδήποτε επιχείρηση στον κόσμο υπάρξει διοίκηση που δεν είναι αποτελεσματική, αναλαμβάνει τις συνέπειες της αποτυχίας της με πολλούς τρόπους. Η διοίκηση μιας χώρας, ενός οργανισμού, ενός υπουργείου, ενός δημόσιου ιδρύματος, ενός δημόσιου φορέα, ενός νοσοκομείου κ.λπ., δεν λειτουργεί άραγε ως μια επιχείρηση; Δεν θα έπρεπε, ιδίως στις μέρες μας, να είναι αποτελεσματική, να κρίνεται και να έχει τις συνέπειες της αποτυχημένης ή επιτυχημένης διαχείρισής της;

Πώς θα έπρεπε να λειτουργήσει κανείς άραγε, όταν καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του λειτουργούν εις βάρος του και τον κατηγορούν ως παράνομο;

Οφείλουμε να μην δεχόμαστε τις αναποτελεσματικές διοικήσεις. Να μην δεχόμαστε συστήματα ή νόμους που έχουν αποδειχθεί αποτυχημένα. Δεν ζητείται στις μέρες μας να ανακαλύψουμε τίποτα νέο, αρκεί η εφαρμογή επιτυχημένων μοντέλων.

Δεν είναι δυνατόν ένα ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 30.000 ευρώ προ φόρων να αντιμετωπίζεται φορολογικά ως εισόδημα μεσαίας ταξης ή ακόμα και ανώτερης.

Το ζητούμενο είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια κι όχι να θεωρείται πλεονέκτημα και να «τιμωρείται» φορολογικά αυτός που καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, για όσο χρονικό διάστημα φυσικά το καταφέρνει αυτό!

Δεν χρειαζόμαστε αύξηση δημοσίων υπαλλήλων, χρειαζόμαστε σωστούς νόμους, χρειαζόμαστε αποτελεσματκή εργασία στον δημόσιο τομέα, χρειαζόμαστε δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος, διαφάνεια, παιδεία, αποτελεσματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Χρειαζόμαστε διοικήσεις με γνώση, ήθος και ηγετικές ικανότητες.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να έχουν βαθιά γνώση και εμπειρία του αντικειμένου με το οποίο ασχολούνται και της αγοράς αυτού. Γνώση αποδεδειγμένη και φυσικά να κρίνονται κάθε φορά για την αποτελεσματικότητά τους.

Πουθενά στον κόσμο δεν ισχύει η μονιμότητα παρά μόνο στην Ελλάδα. Τη μονιμότητα πρέπει να τη διεκδικούμε κι όχι να μας χαρίζεται, γιατί τότε αρχίζει να μην υπάρχει διαφάνεια.

Θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή η ληστρική επιδρομή των φόρων. Φόρους τους οποίους είσαι αναγκασμένος να πληρώσεις αν θέλεις να συνεχίσεις να υφίστασαι ως αξιοπρεπής εργαζόμενος. Σε αυτή τη χώρα, όπως ήδη αναφέρθηκε και πιο πάνω, το κράτος λειτουργεί εις βάρος μας νομότυπα και μάλιστα έχει μελετηθεί τόσο καλά το πλαίσιο εφαρμογής των νόμων που δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μην τρελαθεί κανείς εάν διεκδικήσει το δίκιο του. Θα πρέπει να σταματήσει η επιβολή συνεχώς νέων φόρων προκειμένου να καλυφθούν τα κρατικά έξοδα και το παιχνίδι των καταληκτικών ημερομηνιών.

Είμαστε, δηλαδή, όλοι όμηροι του συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε. Φυσικά δεν λειτουργούμε όλοι παράτυπα ή παράνομα και φυσικά είναι πολύ εύκολο όλα αυτά να αλλάξουν. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για να γραφτούν λύσεις κάθε φορά που εμφανίζεται στην επικαιρότητα κάποιο θέμα. Λύσεις επί παραδείγματι για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και γενικότερα της φοροδιαφυγής σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Παρακολουθώντας κανείς τα δρώμενα και τις απόψεις που εκφράζουν και τις λύσεις που προτείνουν πρώην και νυν διαχειριστές του συστήματος, σου δίνεται η εντύπωση ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει αλλά κανείς δεν το κάνει.

Οι πρώην δεν εφάρμοσαν εκείνα τα οποία θεωρούν τώρα αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμόσουν οι νυν!

Οι σαφείς και δίχως ψιλά γράμματα και εξαιρέσεις νόμοι εάν εφαρμόζονταν, θα ήταν σίγουρα αποτελεσματικοί.

Το πρόβλημα δεν είναι εάν θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για την επιβολή και είσπραξη των φόρων που επιβάλλονται κάθε φορά (φυσικά εννοείται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς πληρώνονται) αλλά να δημιουργηθούν επιτέλους οι μηχανισμοί εκείνοι οι οποίοι θα απελευθερώσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.

 

* Η κ. Μαρίνα Πολίτου είναι Γεν. Γραμματέας του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v