Coppola: Οι σκληροί Γερμανοί, το «προσωρινό» Grexit και το χρέος

Αντιμέτωπη με την επιλογή να παραβεί της κόκκινες γραμμές ή να αποχωρήσει από το ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση παραδόθηκε, γράφει η Frances Coppola. Γιατί η ελάφρυνση χρέους είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το Grexit. Η υποκρισία του Σόιμπλε.

Coppola: Οι σκληροί Γερμανοί, το «προσωρινό» Grexit και το χρέος

Οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους και πακέτο ανάπτυξης δεν μπορεί να κρατήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα στο ευρώ, υποστηρίζει σε άρθρο της στο Forbes η Frances Coppola, τονίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί το Grexit.

Όπως επισημαίνει η κ. Coppola, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση στους θεσμούς. Με τη βοήθεια την Γάλλων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ, παρουσίασε ένα λεπτομερές έγγραφο που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στις συντάξεις. Η διαφορά ανάμεσα στην πρόταση αυτή και στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 26ης Ιουνίου είναι πολύ μικρή: περιορίζεται στην περίοδο για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά.

«Αντιμέτωπη με την επιλογή να παραβεί της κόκκινες γραμμές ή να αποχωρήσει από το ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση παραδόθηκε» γράφει η κ. Coppola.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση ήταν θετικές, προσθέτει η αρθρογράφος. Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν ανέφεραν πως η πρόταση είναι μια καλή βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Το Euro WorkingGroup που εξέτασε αρχικά την πρόταση έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει στο Eurogroup.

Για μια στιγμή φάνηκε ότι η παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με μια πιο ταπεινή συμπεριφορά και την αλλαγή προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών, θα άνοιγε το δρόμο για την υπογραφή μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με την κ. Coppola, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν βάζει τέλος στη λιτότητα, αλλά στην πραγματικότητα την αυξάνει. Οπότε, επισημαίνει η ίδια, ο βασικός στόχος έχει γίνει πλέον η ελάφρυνση χρέους. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα επιπρόσθετη λιτότητα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρόσθεσε ότι μια «αξιόπιστη συμφωνία από την Ελλάδα πρέπει να εξισορροπηθεί από μια αξιόπιστη πρόταση από τους πιστωτές».

Η ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά ονομαστική του απομείωση. Μπορεί να σημαίνει μορατόριουμ και επιμήκυνση των ωριμάνσεων, κάτι που φαίνεται να προτείνει και το ΔΝΤ.

Αλλά οι σκληροπυρηνικοί υπουργοί Οικονομικών δεν δέχονται τίποτα από όλα αυτά, σημειώνει η κ. Coppola. Ο Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας, ο Αυστριακός Χανς Γκεργ Σέλινγκ και ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψαν από την αρχή οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ελάφρυνση μπορεί να σημαίνει και παραβίαση της ρήτρας «μη διάσωσης» (no bailout) που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Ευρώπης.

«Το βρίσκω αυτό αξιοσημείωτο. Διάσωση είναι η χορήγηση δανείων, όχι η επακόλουθη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών. Η ρήτρα μη διάσωσης παραβιάστηκε το 2010, το 2011 και ξανά το 2012 από την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω του δανεισμού από τον EFSF αλλά και μέσω διμερών δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προήλθε από τη Γερμανία. Όταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρέθηκε σε κίνδυνο, η ρήτρα μη διάσωσης ήταν μια αδυναμία που μπορούσε εύκολα να αγνοηθεί.

Αλλά τώρα που οι τράπεζες θεωρείται ότι είναι ασφαλείς, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει χωρίς δισταγμό επίκληση στη ρήτρα μη διάσωσης για να μη δοθεί ελάφρυνση χρέους που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αναγκαία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Χωρίς αυτήν, οι πιστωτές θα χάσουν τα πάντα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί μια απώλεια 100% μέσω χρεοκοπίας και άτακτου Grexit είναι καλύτερη από μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση, που μπορεί να σημαίνει και μηδενικές απώλειες για όλους, απλώς με μια πολύ μεγάλη αναμονή» αναφέρει η αρθρογράφος. 

Όπως υποστηρίζει, ακόμα και αν γίνει κάποιο θαύμα και η πρόταση γίνει αποδεκτή, δεν θα έχει πολύ μέλλον. Χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδανικά συνοδευόμενη από ένα πακέτο επενδύσεων και νομισματική χαλάρωση μέσω QE, μια τόσο σκληρή λιτότητα δεν είναι συμβατή με διαρκή συμμετοχή στο ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν κρύβει ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ήδη από το 2011, τονίζει η κ. Coppola.

Λίγο πριν από το Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

*Η νέα πρόταση για την Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο πακέτο

*Ακόμα και αν φτάσουμε σε μια συμφωνία, δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες να συμφωνήσουν σε αυτές

*Οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την κ. Coppola, οι δηλώσεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: «Θα συζητήσω, αλλά μην περιμένετε να αλλάξω τη θέση μου».

«Η μόνη απόφαση που θέλει ο χερ Σόιμπλε αυτό το Σαββατοκύριακο είναι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».

«Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, βγαίνουν νέα από το Eurogroup ότι ο χερ Σόιμπλε προτείνει μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα προσωρινά πράγματα τείνουν να γίνονται μόνιμα: Άλλωστε, αν η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο νόμισμα και το νέο νόμισμα της δώσει την υποτίμηση που τόσο χρειάζεται και της επιτρέψει να ανακάμψει, γιατί να θέλει να επιστρέψει στο ζουρλομανδύα το ευρώ; Και αν δεν το επιτύχει γιατί να την αφήσει κανένας πίσω; Αυτό δεν είναι αξιόπιστο.

Η δήλωση του χερ Σόιμπλε δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι – μια ανοιχτή δήλωση ότι θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ και δεν θα σκεφτεί κάτι άλλο» καταλήγει η αρθρογράφος.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v