Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Δεν «δουλεύει» η στρατηγική της Αθήνας

Οι απειλές της Αθήνας για χρεοκοπία μπορεί να είναι "κούφιες", όμως οι απειλές των πιστωτών της είναι αληθινές, γράφει ο Mark Gilbert στο Bloomberg View. Οι νέες προβλέψεις για την οικονομία, ο ELA και η εξάντληση της υπομονής του ΔΝΤ.

Bloomberg: Δεν «δουλεύει» η στρατηγική της Αθήνας
Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία «Καυτές Σέλλες» του Μελ Μπρουκς που ο πολιορκούμενος σερίφης σημαδεύει το όπλο στο κεφάλι του και απειλεί να τραβήξει τη σκανδάλη αν οι πολίτες που απειλούν να τον σκοτώσουν δεν κάνουν πίσω. «Ακούστε τον, είναι αρκετά τρελός για να το κάνει!», φωνάζει ο ένας «εκδικητής», την ώρα που ο σερίφης ουσιαστικά απαγάγει τον εαυτό του και δραπετεύει. Αρχίζω να πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί μια παρόμοια τακτική από τότε που εξελέγη τον Ιανουάριο, αν και με λιγότερη επιτυχία.

Το πιστόλι που η Αθήνα έστρεψε στον εαυτό της ήταν η απειλή της χρεοκοπίας. Επιπλέον, φάνηκε να νομίζει πως οι άλλες χώρες βρίσκονται αρκετά κοντά ώστε η σφαίρα να διαπεράσει την Ελλάδα και στη συνέχεια να «καθαρίσει» την Πορτογαλία, μετά την Ισπανία και μετά την Ιταλία. Όπως αποδεικνύεται, όμως, οι πολίτες της ευρωζώνης δεν νοιάζονται και πολύ αν η Ελλάδα τραβήξει τη σκανδάλη της χρεοκοπίας και –σωστά ή λανθασμένα- δεν ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.

Αν όμως οι απειλές της Ελλάδας είναι κυρίως «κούφιες», οι απειλές των πιστωτών της είναι αληθινές. Και αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο ποιος από αυτούς τους πιστωτές είναι πιθανό να χάσει πρώτος την υπομονή του.

Η Ελλάδα έχει χάσει 2 ποσοστιαίες μονάδες από την αναμενόμενη ανάπτυξη μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά μόλις 0,5% φέτος, έναντι του 2,5% που προέβλεπε η Κομισιόν τον Φεβρουάριο. Μια χώρα που μόλις και μετά βίας αναπτύσσεται, αλλά το χρέος της ισοδυναμεί με το 180% του ΑΕΠ της, είναι μια χώρα που θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ο πιο δύστροπος πιστωτής της Ελλάδας. Έχει λαμβάνειν 110 δισ. ευρώ και με απροθυμία αυξάνει τη στήριξη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες μέσω του προγράμματος ELA:

Όπως έχουν, όμως, πει αξιωματούχοι της ΕΚΤ, έρχεται η στιγμή που η έκτακτη ρευστότητα γίνεται ένα άλλο όνομα για την ενίσχυση των αφερέγγυων τραπεζών. Και αυτό παραβιάζει τους κανόνες –ως εκ τούτου η ΕΚΤ νοιώθει όλο και πιο άβολα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως, έχει παρόμοιους περιορισμούς για την ενίσχυση κρατών που δεν διαθέτουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης. Και οι Financial Times μετέδωσαν τη Δευτέρα πως το ΔΝΤ μπορεί να απαιτήσει οι πιστωτές στην ευρωζώνη να διαγράψουν ένα «σημαντικό» μέρος των χρωστούμενων, προτού σπαταλήσει λεφτά σε μια μάταιη υπόθεση, δίνοντας το δικό τις μισό από τα 7,2 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης που προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» η Ελλάδα.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη στην δημοσιογράφο του Bloomberg, Ελένη Χρέπα, πως υπάρχει σχίσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάνει αδύνατο τον συμβιβασμό, δεδομένων των ασύμβατων απαιτήσεών τους για μεταρρυθμίσεις. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτά τα νέα επιδείνωσαν την κατάσταση στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ή αν οι υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις και όχι οι φόβοι για Grexit οδήγησαν στη μαζική έξοδο από την ισπανική, την ιταλική και άλλες ευρωπαϊκές αγορές χρέους. Όμως το 10ετές κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας αυξήθηκε σχεδόν στο 2,4% από 2,1%. Αν αυτή η κίνηση αποτελεί προάγγελο του τι μπορεί να σημαίνει ένα Grexit για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του και να βοηθήσει τους επενδυτές που δάνεισαν λεφτά στην Ισπανία για μια δεκαετία τον Μάρτιο, με επιτόκιο μόλις 1,15%.

Πάνω από τρεις μήνες μετά την έναρξη αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να μην υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει χρήμα προς την Ελλάδα μέχρις ότου οι πολιτικοί άρχοντές της πουν να κλείσει η κάνουλα. Πιθανότατα. Το ΔΝΤ, όμως, έχει περισσότερη ανεξαρτησία από την ΕΚΤ, για να πει «ως εδώ και μη παρέκει». Αν, όπως υποδηλώνει το ρεπορτάζ των FT, το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του, το τέλος μπορεί να είναι κοντά –και δεν θα είναι όμορφο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v