Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας βρίσκεται στην... ονειροχώρα

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους εταίρους της με δράσεις και όχι με υποσχέσεις, λέει ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Οι διαπραγματεύσεις, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας βρίσκεται στην... ονειροχώρα

Η τρόικα έχει κάνει την Ελλάδα το αντικείμενο ενός αποτυχημένου πειράματος με την επιβολή λιτότητας, που έχει εντείνει την οικονομική κρίση, και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται αποφασισμένη να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, σχολιάζει ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Δεν χρειαζόταν να είναι έτσι η κατάσταση, σημειώνει, αναφέροντας πως μέχρι να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ήδη γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός που θα προσανατολιζόταν περισσότερο στην ανάπτυξη. Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι της λιτότητας στη Γερμανία είχαν αρχίσει να αναθεωρούν τη στάση τους, λόγω των αναμφισβήτητα δυσμενών επιπτώσεων που είχε αυτή η πολιτική στο ευρώ και στη σταθερότητα της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί ως ο καλύτερος εταίρος της Ευρώπης για την εφαρμογή ενός προγράμματος μεγάλων μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, όμως έχασε την ευκαιρία αυτή διότι ο Α. Τσίπρας και άλλα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να δουν πέρα από τον ορίζοντα της προέλευσης του κόμματός τους, σύμφωνα με τον Γ. Φίσερ.

Κατά τον ίδιο, η αποδοχή της ανάγκης είναι αυτό που διαχωρίζει την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράζει φιλοδοξίες, να δίνει υποσχέσεις, ακόμα και να ονειρεύεται. Όμως, όπως υπογραμμίζει ο Φίσερ, ένα κόμμα της κυβέρνησης δεν μπορεί να παραμένει σε έναν φανταστικό κόσμο ή σε κάποιο θεωρητικό σύστημα. Και όσο πιο ονειροπόλες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση της μείωσης του χάσματος με την πραγματικότητα αν το κόμμα αυτό -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- κερδίσει στις εκλογές και έλθει στην εξουσία.

«Πράγματι, ο Τσίπρας φαίνεται πως ξέχασε την έμφαση της μαρξιστικής παράδοσης στη διαλεκτική ενότητα της θεωρίας και της πρακτικής. Αν θέλεις να διαπραγματευτείς μια αλλαγή τακτικής με τους πιστωτές σου, είναι απίθανο να το καταφέρεις αν καταστρέψεις την αξιοπιστία σου και τα βάλεις με αυτούς τα λεφτά των οποίων χρειάζεσαι για να αποφύγεις τη χρεοκοπία», τονίζει.

Σύμφωνα με τον πρώην αντικαγκελάριο, η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τη ριζοσπαστική φούσκα του δεν εξηγεί γιατί σχημάτισε κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν θα μπορούσε να είχε κυβερνήσει με κάποιο από τα κεντρώα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. «Ελπίζω να μη μοιράζονται προτεραιότητες πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μια αλλαγή στις στρατηγικές συμμαχίες, γεγονός που θα ήταν εξίσου κακό για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως δύο κινήσεις του Τσίπρα λίγο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας του προκαλούν προβληματισμό: το φλερτ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και η προσπάθειά του να απομονώσει τη Γερμανία.

Στην ευρωζώνη η πλειοψηφούσα γνώμη λέει πως πρέπει να γίνει το παν για να παραμείνει στη νομισματική ένωση η Ελλάδα, λέει ο Γιόσκα Φίσερ. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως τα άλλα μέλη της ευρωζώνης δεν θα είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της αν αυτό σημαίνει απονομιμοποίηση των δικών τους επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Και το σημαντικότερο, καθώς πλησιάζει επικίνδυνα μια χρεοκοπία (που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και τον Ιούλιο), οι ελληνικές αρχές πρέπει να πείσουν τους εταίρους τους με δράσεις και όχι με υποσχέσεις.

Μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ -που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή- μπορεί να αποτραπεί, μόνο όμως αν και οι δύο πλευρές ενεργήσουν με την υπόθεση πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάνουν με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Δεν θα είναι εύκολο, συνεχίζει ο Γ. Φίσερ. Όλες οι πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρές εγχώριες πιέσεις και με τον όποιο συμβιβασμό όλοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο εσωτερικό της χώρας τους. Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχε τρόικα και νομισματική ένωση, η Ελλάδα και πάλι θα χρειαζόταν άμεσα μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να ξανασταθεί στα πόδια της. Επίσης, χρειάζεται χρόνο και χρήμα, τα οποία θα δώσει η Ε.Ε. αν και όταν οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Κατά τον Γ. Φίσερ,πάντως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που θα πρέπει να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις της, καθώς η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να αποδυναμωθούν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην Ε.Ε., ούτε όμως και για να απομακρυνθεί η ελληνική Αριστερά από την εξουσία.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν ένα και μόνο θέμα: την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Όμως, για να υπάρξει η όποια συμφωνία, η χώρα θα πρέπει να αποδείξει πως και αυτή έχει τον ίδιο στόχο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v