Dixon: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να σοβαρευτεί

Η Αθήνα έχει δύο εβδομάδες προθεσμία για να κάνει τα λόγια έργα, δηλώνει ο γνωστός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Reuters. Οι μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις, φορολογία και τράπεζες που πρέπει να παρουσιαστούν. Ο Τσίπρας πρέπει να αναλάβει κάποιο πολιτικό κόστος.

Dixon: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να σοβαρευτεί

«Το σενάριο χρεοκοπίας προς το παρόν δεν βρίσκεται επί τάπητος καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου. Καθώς, όμως, υπάρχουν και άλλες πληρωμές που εκκρεμούν, ο φόβος χρεοκοπίας θα επιστρέψει στα τέλη Απριλίου εάν η χώρα δεν προχωρήσει σε κάποιες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Hugo Dixon, ο γνωστός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Reuters.

«Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές της ευρωζώνης αρνούνται να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, η οποία πιθανότατα θα υποστεί άτακτη χρεοκοπία» σημειώνει.

«Η ακροαριστερή κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει όλες τις τεχνικές για να βγάλει αίμα από την πέτρα. Εν τω μεταξύ, έχει σπαταλήσει δυόμισι μήνες κάνοντας διαλέξεις στους πιστωτές, στέλνοντας ανάμικτα μηνύματα για τη βούλησή της να χρεοκοπήσει και διατυπώνοντας ερασιτεχνικές προτάσεις. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί - εκτός εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πραγματικά να χρεοκοπήσει η χώρα, να επιβάλει έναν φαύλο κύκλο κεφαλαιακών περιορισμών και να τη βγάλει από το ευρώ.

Ο Α. Τσίπρας πρέπει να αποδείξει τις προθέσεις του με το να υποστεί κάποιο πολιτικό κόστος εφαρμόζοντας αντιλαϊκά μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνησή του να πάρει τώρα τα μετρητά, να συνεχίσει να μιλάει με διπλή γλώσσα και να χρεοκοπήσει τον Ιούνιο εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία» επισημαίνει ο Hugo Dixon.

«Τις δύο επόμενες εβδομάδες -μέχρι το Eurogroup στις 24 Απριλίου- οι δύο πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν σε τρία θέματα:

  1. Συντάξεις: Αν και η Αθήνα έχει αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, το υφιστάμενο σύστημα βρίθει εξαιρέσεων που επιτρέπουν σε πολλούς προνομιούχους να παίρνουν πρόωρες συντάξεις. Ο Α. Τσίπρας δείχνει ότι δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει αυτά τα παραθυράκια και θέλει να επαναφέρει τη 13η σύνταξη. Μπορεί να υπάρχουν επιχειρήματα για τη στήριξη των φτωχότερων συνταξιούχων, αλλά η 13η σύνταξη θα αφορά όλους όσοι παίρνουν σύνταξη μικρότερη των 700 ευρώ, που δεν αντιστοιχεί στα επίπεδα της φτώχειας για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι επικουρικές θα ευνοήσουν όσους ήδη παίρνουν κύριες. Έτσι, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι περισσότερο σαν να δίνει καλούδια στους υποστηρικτές της παρά απάντηση σε πρακτική ανάγκη. Οι πιστωτές χρειάζεται να αντιδράσουν.
  2. Φορολογία: Στην 26σέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα περιλαμβάνει πολλές ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το πρόβλημα είναι πως προβλέπει ότι με αυτές τις προτάσεις και με άλλες θα αντλήσει 4,7 - 6,1 δισ. ευρώ έσοδα φέτος. Μπορεί με τον καιρό αυτά τα μέτρα να αποφέρουν σημαντική ρευστότητα, αλλά ούτε η Αθήνα ούτε οι πιστωτές θα πρέπει να υπολογίζουν πολλά το 2015. Δεδομένου ότι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις είναι πιο σημαντικές από τη δημοσιονομική λιτότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αυτά τα μέτρα, αλλά να μην προεξοφλεί σημαντικά έσοδα από αυτά.
  3. Τράπεζες: Δικαίως η Αθήνα υποστηρίζει ότι ο κλάδος ταλαιπωρείται από τις πελατειακές σχέσεις και τη στενή σύνδεση με το πολιτικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι πως φαίνεται ότι και η νέα κυβέρνηση αναμειγνύεται. Από τότε που ανέλαβε ο Α. Τσίπρας την εξουσία, οι πρόεδροι δύο τραπεζών (Εθνική και Eurobank) αντικαταστάθηκαν από ανθρώπους που είναι κοντά στη νέα κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΤΧΣ ωθήθηκε σε παραίτηση. Αυτές είναι ανησυχητικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μία bad bank για να διαχειριστεί κάποια από τα τεράστια μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Αν και αυτό είναι μία καλή ιδέα επί της αρχής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες πελατειακές σχέσεις. Οι πιστωτές θα πρέπει να ζητήσουν καλύτερες εξηγήσεις για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και ενδεχομένως αναθεώρησή τους. Θα πρέπει να βρεθούν επίσης πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αποπολιτικοποίηση του τραπεζικού κλάδου, προτού αποφασιστεί η ίδρυση μίας bad bank.

«Η Αθήνα απέφυγε τη σύγκρουση με τους πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα. Εάν όμως δεν χρησιμοποιήσει αυτό το παράθυρο των δύο εβδομάδων για να παρουσιάσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχει άλλο περιθώριο αναβολής», καταλήγει ο Hugo Dixon.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v