Χατζηδάκης: Μεταρρυθμίσεις ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε!

Σαστισμένη και διχασμένη η συγκυβέρνηση, οδηγεί την οικονομία στη «φορμόλη». Όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Προχωρήστε και θα στηρίξουμε, διαμηνύει ο Κ. Χατζηδάκης. Πεδίο πολιτικής «μονόπολης» οι αποκρατικοποιήσεις.

  • του Κωστή Χατζηδάκη*
Χατζηδάκης: Μεταρρυθμίσεις ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε!

Μετά τον πρώτο μετεκλογικό ενθουσιασμό, τις τελευταίες μέρες οι Έλληνες πολίτες έχουν ξεκινήσει να βιώνουν μία διάψευση των προσδοκιών που τους δημιούργησε η κυβέρνηση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς σχέδιο αντιμετωπίζει σαστισμένη και διχασμένη την πραγματικότητα. Ένα τμήμα της κάνει ασκήσεις θάρρους για να εφαρμόσει, κάποια τουλάχιστον, απ' αυτά που μας ζητούν οι δανειστές, ενώ οι υπόλοιποι, εξακολουθώντας να ζουν στις ψευδαισθήσεις της προεκλογικής περιόδου, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους δυσκολεύουν και συχνά υπονομεύουν μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναποφάσιστος και αμφίθυμος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες και να ισορροπήσει ανάμεσα στις συνιστώσες του κόμματός του.

Όλο αυτό το σκηνικό της αμηχανίας και της σύγχυσης στοιχίζει πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία. Ακούω συνέχεια τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη να λένε ότι δεν πρόκειται να πάρουν υφεσιακά μέτρα. Τι ειρωνεία! Μα, μας οδηγούν ήδη στην ύφεση! Τα όποια οφέλη της τελευταίας διετίας χάθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και ξαναγυρίσαμε στο 2012. Η οικονομία μπήκε ξανά στη φορμόλη. Το κλίμα ανησυχίας για την πορεία της χώρας είναι γενικευμένο εντός και εκτός Ελλάδος. Το 22% των καταθέσεων έχει φύγει από τις τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο. Τα σενάρια grexit, που μας είχαν εγκαταλείψει εδώ και ενάμιση χρόνο, τώρα επανέρχονται.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία του πολιτικού της λόγου τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις ακούμε και μεταρρυθμίσεις δε βλέπουμε! Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχουμε δει είναι η διαρροή στους Financial Times ενός καταλόγου προτάσεων για αύξηση των φόρων. Ωστόσο, όσο αναγκαία και αν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δε λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας περισσότερο από ποτέ (περαιτέρω απελευθέρωση αγορών, εκσυγχρονισμός του Δημόσιου τομέα, αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση κλπ) ακυρώνονται ή μετατίθενται για κάποια στιγμή στο μέλλον υπό το φόβο της «ιδεολογικής ασυνέπειας».

Πολιτικές αποφάσεις που απαιτούν τόλμη και αποφασιστικότητα σταματούν στο κατώφλι των υπουργικών γραφείων υπό τον φόβο αντιδράσεων μερίδας της κοινής γνώμης και, φυσικά, των συντεχνιών.

Αποκρατικοποιήσεις που είχαν πάρει το δρόμο της υλοποίησης, όπως αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων που θα απέφερε έσοδα 2,3 δισ. στα κρατικά ταμεία, γίνονται τώρα πεδίο «πολιτικής μονόπολης» στα χέρια υπουργών που δεν ξεκαθαρίζουν επιτέλους τι στάση θα κρατήσουν επιμένοντας στις ιδεολογικές εκκρεμότητες τους με το παρελθόν.

Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί όσο είναι καιρός την ανοχή που της δίνει ακόμα η κοινή γνώμη, το γεγονός ότι η ΕΕ δε θέλει να μας πετάξει έξω από το ευρώ, αν πληρωθούν ορισμένες, φυσικά, προϋποθέσεις και ότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση που δεν της ζητάει «τον ουρανό με τ'άστρα». Τα προβλήματα δεν περιμένουν άλλο. Οι υπουργοί πρέπει να πάρουν επιτέλους τη μεγάλη απόφαση ότι η χώρα δεν μπορεί να αναστήσει και πάλι ένα κρατικιστικό μοντέλο ανάπτυξης, εκείνο που προκάλεσε εκτίναξη των ελλειμμάτων, εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και απλήρωτους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν οι επόμενες γενιές.

Με την πολιτική αυτή τελειώσαμε. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης και των πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Να εφαρμόσει πολιτικές που θα εκσυγχρονίσουν και θα κάνουν αποτελεσματικότερη τη δημόσια διοίκηση, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα που μπορεί να παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας κ.ο.κ.

Η Νέα Δημοκρατία πορεύτηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Επεδίωξε με την προώθηση ορισμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Είχαμε απέναντί μας μια αλαλάζουσα αντιπολίτευση που δυσκόλευε το εθνικό έργο. Ήμασταν, άραγε, αλάθητοι; Όχι! Κάναμε λάθη και πληρώσαμε το κόστος.

Παραδώσαμε, όμως, μία χώρα εντός ευρώ, με όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιωμένα, τις τράπεζες ανοικτές και την οικονομία να έχει γυρίσει στην ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για να στηρίξει το δρόμο της Ευρώπης και των μεταρρυθμίσεων. Ας το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να κάνει αυτά που πρέπει. Ο χρόνος της προσαρμογής εξαντλήθηκε και μας κοστίζει ήδη στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στη χώρα, πολύ ακριβά!

*Ο Κώστας Χατζηδάκης είναι βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v