Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Τέλος στο τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών

Το μονταρισμένο βίντεο και τι κρύβει ο σάλος που προκλήθηκε. Τα τρία λάθη του προγράμματος για την Ελλάδα και πώς παραπλανήθηκαν οι λαοί. Γιατί αποτελεί ευκαιρία η συμφωνία του Eurogroup για ένα νέο ξεκίνημα.

Βαρουφάκης: Τέλος στο τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών
Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και η έχθρα ανάμεσα στους Ευρωπαίους βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, προειδοποιεί σε άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο θόρυβος που ακολούθησε την προβολή του μονταρισμένου βίντεο από τη γερμανική τηλεόραση δείχνει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια υποτιθέμενη χειρονομία σε καιρό κρίσης, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε συμβεί πριν από το 2008.

Στο άρθρο του υπενθυμίζει ότι όταν στις αρχές του 2010 η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος προς τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος τάχθηκε ενάντια στην προσπάθεια της να λάβει νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνει είχε παρουσιάσει τρεις λόγους για αυτό:

Πρώτον, τα νέα δάνεια δεν αποτελούσαν πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά μια κυνική μεταφορά των ζημιών των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των πιο ευάλωτων Ελλήνων πολιτών. Το 90% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα πήγε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι στο κράτος ή στον ελληνικό λαό.

Δεύτερον, ήταν φανερό πως αν η Ελλάδα δεν μπορούσε ήδη από τότε να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα χρέη, οι όροι λιτότητας που περιλάμβαναν τα νέα δάνεια θα διέλυαν τα ονομαστικά εισοδήματα και θα έκαναν ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος. Όταν οι Έλληνες δεν θα ήταν πλέον σε θέση να καταβάλουν τις αποπληρωμές θα έπρεπε να βοηθήσουν οι Γερμανοί και άλλοι φορολογούμενοι, ενώ οι πλούσιοι Έλληνες θα είχαν προλάβει να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.

Τέλος, η παραπλάνηση των κοινοβουλίων και των λαών μέσω της παρουσίασης μιας τραπεζικής διάσωσης ως πράξη «αλληλεγγύης», την ώρα που οι Έλληνες πολίτες έμεναν αβοήθητοι, ήταν βέβαιο πως θα υπονομεύσει την συνοχή στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη οι Έλληνες δεν έπρεπε να δανειστούν από τους Γερμανούς και από άλλους Ευρωπαίους προτού το χρέος τους γίνει βιώσιμο. Πριν πάρει δάνεια η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε αναδιαρθρώσει το χρέος της, αλλά το «ριζοσπαστικό» αυτό επιχείρημα αγνοήθηκε, τονίζει ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε τόσο αυστηρή λιτότητα που θα χανόταν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και θα προκαλούνταν μια πραγματικά τραγική ανθρωπιστική κρίση, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Πέντε χρόνια μετά, υπογραμμίζει, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Την ίδια ώρα η έχθρα ανάμεσα στους Ευρωπαίους βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, με τους Έλληνες και τους Γερμανούς ειδικότερα να έχουν φτάσει στο σημείο ανοιχτού ανταγωνισμού και αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών.

Αυτό το τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης και πρέπει να σταματήσει, προειδοποιεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Μόνο τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να μπορέσει να βρεθεί σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, προσθέτει.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, η οποία προσέφερε μια τετράμηνη παράταση για αποπληρωμή των δανείων, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για πρόοδο και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, κάτι που ζήτησαν και οι ηγέτες της Ελλάδας στην άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Μακροπρόθεσμα, καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να σχεδιάσουν εκ νέου τη νομισματική ένωση ώστε να στηρίζει την αμοιβαία ευημερία και όχι να πυροδοτεί την έχθρα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά με μια κοινή προσέγγιση και ενδεχομένως με μία ή δύο κινήσεις καλής θέλησης είναι εφικτό, υπογραμμίζει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v