Όπως λένε οι αναλυτές, οι ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις απαιτούν και την ανάληψη υψηλού ρίσκου. Και στην παρούσα φάση, ο ελληνικός κίνδυνος είναι μεγάλος.
Η έντονη αβεβαιότητα που έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών, των ομολόγων και των εμπορικών ακινήτων στη γνωστή ισοπέδωση ενδέχεται να αποβεί -υπό προϋποθέσεις- πηγή μεγάλων κερδών σε μεσομακροπρόθεσμη βάση για όσους τολμηρούς αποφασίσουν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Ποιες όμως είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Να τα βρούμε σύντομα με τους Ευρωπαίους και να δράσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία να εισέλθει σε φάση σταδιακής ανάκαμψης.
Ας δούμε όμως τα πράγματα κατά περίπτωση.
Εμπορικά ακίνητα: Γνωστή εισηγμένη εταιρεία προχωρεί στην αγορά εμπορικού ακινήτου, με τίμημα που οδηγεί σε ετήσια απόδοση ενοικίου 9,5%, με τον ενοικιαστή να συγκαταλέγεται στους πλέον αξιόχρεους της αγοράς και με χρονική διάρκεια συμβολαίου τα δέκα χρόνια. Ενώ δηλαδή κάποιος που επενδύει σε δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου δεν μπορεί να καρπωθεί ούτε 2% το χρόνο, ο αγοραστής του ακινήτου κλειδώνει την υπερτετραπλάσια απόδοση του 9,5%! Να θυμίσουμε πως η ετήσια απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων υπολείπεται του 0,5%...
Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχει και ένας ακόμη όρος στο συμβόλαιο αγοράς του προαναφερόμενου ακινήτου: αν ο πολύ γνωστός αυτός ενοικιαστής καταφέρει να σημειώσει από ένα επίπεδο πωλήσεων και πάνω, τότε το ύψος του ενοικίου θα αυξηθεί περαιτέρω και έτσι η απόδοση του ενοικίου θα ξεπεράσει το 9,5%!
Χρηματιστήριο: Σε προηγούμενο άρθρο του Euro2day.gr με τίτλο «ΧΑ: Η αόρατη πτώση στα χαμηλά του 2012» είχαμε επισημάνει πως ο Γενικός Δείκτης έχει ουσιαστικά προσεγγίσει τα επίπεδα της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012, αν δεν συνεκτιμήσουμε τις πολύ θετικές αποδόσεις που έχουν σημειώσει την τελευταία τριετία ορισμένες διεθνοποιημένες εταιρείες που τον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό.
Επιπρόσθετα, σε μια περίοδο όπου τα διεθνή χρηματιστήρια κάνουν πάρτι, στο Χ.Α. έχουμε ευρεία σειρά μετοχών με μερισματική απόδοση που ξεκινά από το 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει το 7%, το 8%, ή και το 9% (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr)!
Αν λοιπόν οι παλιοί χρηματιστηριακοί επενδυτές θεωρούσαν λογική την αποτίμηση μιας μετοχής που έδινε μερισματική απόδοση κάπου στο μισό των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, τι θα έλεγαν τώρα που οι μερισματικές αποδόσεις είναι πολλαπλάσιες από τα επιτόκια καταθέσεων (γύρω στο 1,5%-1,8%), ακόμη και σε περιπτώσεις εταιρειών των οποίων η κερδοφορία δείχνει διατηρήσιμη;
Ομόλογα: Εξίσου χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα από την αγορά των κρατικών ομολόγων. Με βάση τα κλεισίματα της 17ης Μαρτίου, η απόδοση (yield) των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν 10,798%, όταν οι αντίστοιχες αποδόσεις ήταν: 0,371% για τα αυστριακά, 0,507% για τα βελγικά και για τα τσέχικα, 0,355% για τα δανέζικα, 0,395% για τα φινλανδικά, 0,334% για τα ολλανδικά, 0,489% για τα γαλλικά και -πηγαίνοντας στον επικίνδυνο Ευρωπαϊκό Νότο- 1,273% για τα ιταλικά, 1,298% για τα ισπανικά και 1,626% για τα πορτογαλικά.
Είναι προφανές ότι οι τεράστιες αυτές αποκλίσεις μεταξύ των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά αντανακλούν το ύψος του κινδύνου της χώρας μας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τρέχουσες αντιλήψεις των επενδυτών.
Με άλλα λόγια, οι τιμές των ελληνικών μετοχών, ακινήτων και ομολόγων έχουν προεξοφλήσει ως ένα σημαντικό (ή και μεγάλο) βαθμό, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Τυχόν ωστόσο σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και κατάληξη σε μια συμβιβαστική -και παράλληλα βιώσιμη- συμφωνία με τους Ευρωπαίους θα μπορούσε να αποφέρει υψηλότατες ποσοστιαίες αποδόσεις σε όσους τολμήσουν να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες λοιπόν και ιδίως μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα στο πολιτικό πεδίο (τουλάχιστον έως τη συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο την προσεχή Δευτέρα) οι επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μοιάζουν περισσότερο με... τζακ ποτ, καθώς θα συνδυάζουν υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη και μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.