Τι είναι οι «Green Collar Jobs» και πώς θα τις διεκδικήσετε

Από τους «White Collars» των αρχών του 20ού αιώνα και τους «Blue Collars» του 2ου ΠΠ στους Green Collars του σήμερα. Πώς προέκυψε ο όρος, τι συμβολίζει και ποια σημασία έχει για μια επιχείρηση. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Τι είναι οι «Green Collar Jobs» και πώς θα τις διεκδικήσετε

Δεν παύουμε να τονίζουμε από τις στήλες αυτές ότι η εργασία αλλάζει. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιεί κανείς μπορεί να ανακαλύψει νέες εισοδηματικές πηγές. Προβληματισμός και αναζήτηση είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Εντυπωσιακή είναι λοιπόν από την άποψη αυτή η αναφορά στο «Green Collar Job» που είδε τη δημοσιότητα στην έκδοση της Ένωσης Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (Ε.Α.Σ.Ε.). Επισημαίνεται ότι ο όρος «Green Collar», υφίσταται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε που ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Sightlite Institute βοήθησε στην επινόηση της φράσης.

Το 1999, ο επικεφαλής του, Alan Durning, έγραψε ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, ερευνώντας τη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στις βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ. Στις τελευταίες, ο όρος white collar jobs είχε κάνει την εμφάνιση του από τις αρχές του 20ου αιώνα, για να περιγράψει τους μισθωτούς επαγγελματίες που εργάζονται σε γραφεία ή στις πωλήσεις. Από την άλλη, η ιδέα των blue collar jobs εμφανίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με το βιομηχανικό ξέσπασμα, για να περιγράψει τις χειρωνακτικές εργασίες, και εκεί υπάγονταν οι τεχνικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι εργάτες οικοδομής.

Μεταξύ White και Blue collar

Η περιγραφή του «Green Collar Job» βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο white και το blue collar. Για παράδειγμα κάποιες πράσινες εργασίες είναι χειρωνακτικές, όπως φέρ' ειπείν η κατασκευή ατσάλινης λεπίδας που χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες και κάποιες άλλες μάλλον επιστημονικές εργασίες όπως λόγου χάρη η κατασκευή κτιρίων ενεργειακής απόδοσης ή ο σχεδιασμός χώρων πρασίνου στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα επικρατεί μια νέα τάση στην αγορά εργασίας, η οποία ξεκίνησε αρχικά από την Αμερική, όπου εκατοντάδες Αμερικανοί εργάτες ανταλλάσσουν το white ή blue collar για μία εργασία αναμφίβολα πιο πράσινης απόχρωσης τη λεγόμενη “Green Collar Job”.

Με αφετηρία το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με δύο γενικευμένες κρίσεις, την οικονομική και την περιβαλλοντική, ήταν πλέον αδήριτη η ανάγκη να βρεθεί λύση σε αυτό το διττό πρόβλημα. Ήταν επίσης απαραίτητη η αφύπνιση της κοινής γνώμης και η καλλιέργεια περιβαλλοντικού συναισθήματος και παράλληλα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Green Collar Jobs να έχουν γίνει ο νέος δημοφιλής κλάδος εργασίας. Βέβαια, υπογραμμίζουμε πως οι εργασίες αυτές δεν έχουν σαφή προσδιορισμό, όπως οι white και blue collar jobs, διότι μπορεί να κυμανθούν από εργασίες χειρωνακτικές έως διευθυντικές. Ωστόσο, όλες έχουν έναν κοινό στόχο, να βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος μας μειώνοντας τα απόβλητα και τη μόλυνση.

Μερικά παραδείγματα Green collar βιομηχανιών είναι: ενεργειακή επάρκεια, εναλλακτικά καύσιμα, δημόσια συγκοινωνία και ανακύκλωση. Πράσινες εργασίες μπορεί να υφίστανται σε μεγάλες εταιρείες, μικρές επιχειρήσεις ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Οι υποστηρικτές των νέων αυτών κλάδων θεωρούν πως αυτές οι θέσεις παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες σε αντίθεση με εργασίες στον παραδοσιακό βιομηχανικό κλάδο, γιατί εξασφαλίζουν υψηλότερους μισθούς και προσφέρουν καλύτερη επαγγελματική κινητικότητα. Επομένως οι Green collar είναι εργασίες που αυξάνουν τη βιωσιμότητα, μειώνουν τα απόβλητα, την ενεργειακή δαπάνη και τη ρύπανση.

Είναι εργασίες όμως που δεν προκύπτουν από το πουθενά. Σωστά, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι που διαβλέπουν το καινούργιο, αναρωτιούνται τι εκπαίδευση χρειάζεται μια πράσινη εργασία. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας αυτών των θέσεων εργασίας, είναι αρκετά δύσκολο να περιοριστεί η εκπαίδευση σε ένα κομμάτι. Αυτές οι θέσεις εργασίας μπορούν να θεωρηθούν εξειδικεύσεις σε οποιονδήποτε κλάδο.

Για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει εκπαίδευση στον πολιτισμό της εταιρείας. Από τη στιγμή που αυτή η εταιρεία αναπτύσσει ένα προϊόν στο οποίο στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, θεωρείται ένα πράσινο προϊόν. Τότε γίνεται αυτόματα μια Green Collar Job.

Το ίδιο θα συνέβαινε με διάφορους τομείς, όπως ο νόμος ή ο σχεδιασμός. Όλα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποια εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να καταπιαστεί κανείς με μια πράσινη δουλειά. Κάθε τομέας θα έχει τη δική του εξειδίκευση στο έργο. Ένας μηχανικός που ειδικεύεται στην ανανεώσιμη ενέργεια θα έχει τη δική του πράσινη επαγγελματική εκπαίδευση.

Από την άλλη πλευρά, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία θα έχει επαρκή εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για έναν αρχιτέκτονα που επικεντρώνεται στην πράσινη αρχιτεκτονική.

Προκειμένου να γίνει επαρκώς κατανοητή όλη τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και του πλανήτη Γη, είναι ενδιαφέρουσα η μελέτη της περιβαλλοντικής επιστήμης που αγωνίζεται να βρει μια ισορροπία μεταξύ της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της διατήρησής τους.

Ακολουθώντας κανείς μια τέτοια σταδιοδρομία, θα μάθει να διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, για την καλύτερη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τις περιβαλλοντικές επιστήμες διατίθεται ένα εύρος επιλογών για green collar jobs, καθότι η χρησιμότητά τους καθίσταται ζωτικής σημασίας λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v