Plasticity: Το κλειδί για τους μάνατζερ σε εποχές πολυκρίσης

Σύγχρονες πρακτικές διοίκησης επιχειρήσεων που επιτρέπουν τη γρήγορη προσαρμογή σε εποχή διαδοχικών κρίσεων. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του 34ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ.

Plasticity: Το κλειδί για τους μάνατζερ σε εποχές πολυκρίσης
  • Επιμέλεια: Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων στοχαστών, καταξιωμένων μάνατζερ, επιχειρηματικών ηγετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιείται στις 26 και 27 Μαΐου 2023, το 34ο Συνέδριο Ηγεσίας που διοργανώνει η Εταιρία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, που αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο φόρουμ του ανώτατου μάνατζμεντ στην Ελλάδα, στοχεύει στη γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών και προτάσεων, δίνοντας το βήμα σε εκλεκτούς ομιλητές να μοιραστούν εμπει¬ρίες και τη δική τους ματιά, φωτίζοντας τα υπό συζήτηση ζητήματα.

Με κεντρικό θέμα «Plasticity: Ηγεσία χωρίς αυτοματισμούς», η ΕΑΣΕ, αποσκοπεί στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και, μέσω αυτής, στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας.

Δίνοντας έμφαση τόσο στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όσο και στην Επιχειρηματική Ηθική, η ΕΑΣΕ έχει ήδη ανοίξει το δρόμο του σύγχρονου επιχειρείν αναδεικνύοντας τρόπους ηγεσίας χωρίς αγκυλώσεις και αυτοματισμούς.

Οι σύγχρονες πρακτικές μάνατζμεντ θα παρουσιαστούν στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, με σκοπό όχι μόνο τη βελτίωση των πρακτικών τους αλλά και την προσαρμογή της ηγετικής τους δράσης σε μια εποχή διαδοχικών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε. Με αφορμή τους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε, ο Dr. Charles Spinosa, διακεκριμένος σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς θα επιχειρήσει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για την ηγεσία σε περιβάλλον διαρκών ανατροπών.

Με μόνο δεδομένο τη ρευστότητα, ο κόσμος μας βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή. Τα απρόβλεπτα γεγονότα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ριζική αβεβαιότητα και ο χρόνος μοιάζει να κυλά με ταχύτερους ρυθμούς δημιουργώντας αγωνία και προβληματισμούς για στελέχη και επιχειρήσεις.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην αρχή και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη συνέχεια, που είχε ως αποτέλεσμα την έλευση και μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις ακροβατούν σε ένα νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Μόνη λύση σε ένα περιβάλλον διαρκών ανατροπών είναι η δημιουργία νέων μονοπατιών σκέψης. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες καλούνται να ωθήσουν τους συνεργάτες τους να σκεφτούν εκτός πλαισίου. Να παραμερίσουν παραδοσιακούς τρόπους σκέψης και δράσης, και να επινοήσουν νέους.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία. Τι ακριβώς πρέπει οι ηγέτες να αφήσουν πίσω τους; Ποιους τρόπους σκέψης και δράσης να παραμερίσουν και ποιους καινούργιους να υιοθετήσουν; Στην εποχή της ριζικής αβεβαιότητας τι πρέπει να ξεμάθουν και τι να μάθουν; Ποιες συνήθειες να εγκαταλείψουν και ποιες να υιοθετήσουν; Και, φυσικά, το κρίσιμο ερώτημα: πώς θα γίνουν όλα αυτά;

Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει ο διακεκριμένος Dr. Charles Spinosa, ο οποίος θα αναφερθεί:

  • στις προσδοκίες που έχουν οι υφιστάμενοι από τους ηγέτες, σε εποχή ανατροπών
  • στο φόβο της αβεβαιότητας που ωθεί ιούς ηγέτες να οχυρώνονται πίσω από αυτά που ξέρουν
  • στην ανάγκη να ξεμάθουν ηγέτες και υφιστάμενοι αρκετά από αυτά που θεωρούν αυτονόητα
  • στις πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες προκειμένου να ωθήσουν τους συνεργάτες τους σε εκτός-πλαισίου σκέψη
  • στις δεξιότητες που οι ηγέτες πρέπει να καλλιεργήσουν, όπως: η αυτογνωσία τους ηγετικού στυλ, η ανάγκη να αναζητούν την αλήθεια και η ικανότητα να συνδέονται με αντιλήψεις και τρόπους συμπεριφοράς διαφορετικές από αυτές που είχαν συνηθίσει.

Επίσης σε ένα πάνελ, οι μάνατζερ θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων που γνωρίσαμε και γνωρίζουμε.

Κορωνοϊός, πανδημία, lockdowns, παγκόσμια καραντίνα, κρατικοί περιορισμοί. Λέξεις που έως τώρα γνωρίζαμε μόνο ως έννοιες, χωρίς ποτέ να μπορούμε να φανταστούμε πως θα αποτελέσουν κομμάτια της καθημερινής ζωής. Αλλά οι ανατροπές δεν σταμάτησαν εδώ. Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πόλεμος ενεργειακή κρίση, αναταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εκτόξευση πληθωρισμού και εθνικές οικονομίες σε κίνδυνο. Και όλα αυτά συμπυκνωμένα σε λίγα μόλις χρόνια.

Σε αυτό το καθ' όλα ανορθόδοξο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη, οι ομιλητές του πάνελ θα συζητήσουν για το πώς οι επιχειρήσεις τους ανταποκρίθηκαν στις παραπάνω προκλήσεις. Δεδομένου δε ότι η Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης (αρχής γενομένης το 2010, με τη σχεδόν οικονομική χρεοκοπία της χώρας), οι ομιλητές θα αναλύσουν πώς προσαρμόστηκαν οι επιχειρήσεις τους.

Τι διέγραψαν για πάντα τόσο οι επικεφαλής τους όσο και οι οργανισμοί; Τι χρειάστηκε να μάθουν από την αρχή; Τι άφησαν πίσω τους αλλά και τι καινούργιο υιοθέτησαν; Πώς συνέβη αυτή η μετάβαση και με τι αποτελέσματα;

Σίγουρα δε οι καταθέσεις των διαφόρων εμπειριών, στους σημερινούς καιρούς γρήγορων αλλαγών και άρα προβληματισμού, το πάνελ θα προκαλέσει συζητήσεις προβληματισμούς αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικότερους τρόπους σκέψης και νέους τρόπους ηγεσίας.

Το ίδιο ισχύει επίσης και για το πάνελ με θέμα τη μεγάλη ανατροπή, για την οποίαν πολύς λόγος γίνεται παγκοσμίως. Στην εποχή των διαδοχικών κρίσεων που κυριαρχούν το ρίσκο και η ρευστότητα το σημαντικό είναι η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα. Η αποδοτικότητα (efficiency), για χρόνια η καθοδηγητική αρχή στις επιχειρήσεις, αν και παραμένει σημαντική, πλαισιώνεται τώρα από την ανάγκη για ανθεκτικότητα: να αποκρίνεται η επιχείρηση στα ρίσκα και τα σοκ χωρίς να καταρρέει.

Αυτό θα είναι και το κεντρικό θέμα που θα συζητήσει το πάνελ των ομιλητών που θα αναπτύξουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν ορισμένους μάνατζερ να ξεχωρίσουν στα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων. Η επινοητικότητα, η διάθεση για αλλαγή και η μετουσίωση της κρίσης σε ευκαιρία καθώς και η ταχύτητα απόκρισης σε συνδυασμό με μπόλικη τόλμη και φαντασία, αποτέλεσαν τα μυστικά της επιτυχίας σε χαλεπούς καιρούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v