Μ. Γιαννούλης (ΠΟΞ): Επείγει το θεσμικό πλαίσιο για τα Airbnb

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, η ανάπτυξη και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων στο Euro2day.gr.

Μ. Γιαννούλης (ΠΟΞ): Επείγει το θεσμικό πλαίσιο για τα Airbnb

Στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού εστιάζει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr o Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου της οικονομίας του διαμοιρασμού, «έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επάρκεια των υποδομών, ο Μ. Γιαννούλης επικεντρώνεται στην ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων υποδομών, ενώ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η πολιτεία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της έλλειψης προσωπικού.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσει η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και ποιες είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία; Μπορεί το 2023 να είναι ένα νέο έτος-ρεκόρ;

Τα μηνύματα από τις εκθέσεις στο εξωτερικό ήταν πολύ καλά, με τη φετινή χρονιά να διαγράφεται πολύ ενθαρρυντική και αισιόδοξη. Το brand name Ελλάδα είναι σταθερά στην 1η πεντάδα για να ταξιδέψει κάποιος. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις προκρατήσεις, ευελπιστούμε ότι θα πάει καλύτερα για το υπόλοιπο της σεζόν και θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022, που ομολογουμένως ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά και κοντά στα αποτελέσματα του 2019. Αυτή η αισιοδοξία μας οφείλεται στις προγραμματισμένες πτήσεις και αεροπορικές θέσεις που υπάρχουν για όλη την Ελλάδα και την πολύ καλή προώθηση που έχει γίνει.

Ποιες αγορές θεωρείτε ότι είναι εκείνες που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος;

Πιστεύω ότι οι αγορές που είδαμε ότι έκαναν την έκπληξη ειδικά το 2021, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Ήδη είναι προγραμματισμένες πολλές πτήσεις από Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, ενώ, παράλληλα και η Αγγλία, πρώτη σε αφίξεις το 2022, με βάση την εικόνα σήμερα αλλά και τις προγραμματισμένες πτήσεις θα είναι μάλλον πάλι η πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις. Τα μηνύματα είναι θετικά και από τη σκανδιναβική αγορά, ιδιαίτερα σε αγαπημένους για αυτούς προορισμούς όπως είναι και τα Χανιά.

Ποιες αλλαγές έχει πυροδοτήσει η πανδημία στον τουρισμό; Θεωρείτε ότι πλέον είναι αναγκαία η στροφή σε ένα άλλο μοντέλο; Σε ποιον τουρισμό πρέπει να στοχεύσει η Ελλάδα;

Παρατηρείται φέτος μία γενικότερη πτώση στις κρατήσεις για επιπλωμένες κατοικίες και βίλες και αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο γεγονός ότι κατά την πανδημία, κυρίαρχο ζητούμενο για τους επισκέπτες ήταν η απομόνωση και αποφυγή συνωστισμού με παρουσία πολύ κόσμου. Έτσι φέτος, με την υποχώρηση και της πανδημίας, υπάρχει η επιλογή των επισκεπτών για διαμονή κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ξενοδοχεία και γενικώς σε τουριστικά καταλύματα όπου μπορούν να συναναστραφούν πάλι με κόσμο και να χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις παροχές και υπηρεσίες που μπορούν αυτά να τους προσφέρουν. Επείγει το θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να μην αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Η βραχυχρόνια μίσθωση να μπει μέσα στα όρια στα οποία ξεκίνησε, δηλαδή όπως θυμόμαστε, ενοικίαση δωματίων σε σπίτι και όχι ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι απαραίτητο και για τον λόγο ότι έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης στέγης, μην έχοντας συγκεκριμένα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται η βραχυχρόνια μίσθωση.

Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί τα τελευταία χρόνια, και δη μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ένα από τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα;

Υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά και για άλλες επαγγελματικές ομάδες. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται 60-80 χιλιάδες εργαζομένους, οι κατασκευές 200 χιλιάδες εργαζομένους. Είναι ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και απασχολεί όλους τους κλάδους. Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες σε πρώτη φάση σε πανελλαδικό επίπεδο για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Θα πρέπει όμως για τη σωστή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να υπάρξει και μέριμνα από την πολιτεία για εξεύρεση ή δημιουργία στέγασης γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διάθεση κατοικίας σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι οι υποδομές της χώρας επαρκούν για να «υποστηρίξουν» περισσότερα εκατομμύρια τουριστών;

Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές, ήδη προγραμματίζονται νέες μεγάλες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας έτσι πολλούς προορισμούς και αναδεικνύοντας τη χώρα σε ένα σπουδαίο και σημαντικό τουριστικό προορισμό, που θα μπορεί να καλύψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών με όλων των ειδών τις επιθυμίες τους. Οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές μονάδες με συνεχείς αναβαθμίσεις ήδη εξυπηρετούν εκατομμύρια επισκέπτες και έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη. Από την άλλη, οι δημόσιες υποδομές είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολλά χρόνια και το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δημιουργεί μία άσχημη εντύπωση, γιατί γνωρίζουμε τι συναντάει κάποιος εξερχόμενος από πολύ καλές ιδιωτικές υποδομές είτε πρόκειται για πεζοδρόμια, δρόμους, σήμανση. Εμείς επιμένουμε ότι οι δημόσιες υποδομές είναι το βασικό στοιχείο για να συνεχίσει ο προορισμός και όλοι φυσικά οι προορισμοί να ανεβαίνουν και να εξυπηρετείται ο κόσμος ακριβώς όπως πρέπει και όπως περιμένει. Επιμένουμε σε αυτή την προσπάθεια, ειδικά για εδώ τον τόπο μας ένα από τα μεγάλα έργα είναι η έναρξη των εργασιών του νέου ΒΟΑΚ, το οποίο θα αλλάξει τελείως το νησί της Κρήτης, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουν τόσο τις οδικές αλλά αντίστοιχα και για τους πεζούς.

Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα και έχει ανταποκριθεί σε όλες τις καταστάσεις που έχουν ανακύψει. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην οποία καλείται να αντεπεξέλθει σήμερα; Ποιο είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας;

Η ισχυρή ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού οφείλεται στη μεγάλη βελτίωση των υπηρεσιών σε όλων των τύπων τα καταλύματα και σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούνται στην ελληνική οικονομία. Επίσης στο εξαιρετικό προσωπικό των ελληνικών ξενοδοχείων και στο γεγονός ότι οι επισκέπτες μας εισπράττουν το value for money. Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, η ανάπτυξη και η βελτίωση των δημόσιων υποδομών, δύο βασικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού γίγνεσθαι. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι είναι πολλές φορές δυσκολότερο να παραμείνεις στην κορυφή από το να την κατακτήσεις. Επομένως όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα να παραμείνει ψηλά ως τουριστικός προορισμός όπως της αξίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v