«Η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός για τη Microsoft»

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από το εμβληματικό έργο των τριών data centers υπογραμμίζει η Γιάννα Ανδρονοπούλου της Microsoft. Η έλλειψη στελεχών και η ανάγκη για ψηφιακή κουλτούρα.

«Η Ελλάδα σημαντικός επενδυτικός προορισμός για τη Microsoft»

Το εμβληματικό έργο των τριών data centers που βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη υποδομών της Microsoft, την αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την ευκαιρία που θα δώσει για ψηφιοποίηση των μικρότερων επιχειρήσεων επεσήμανε η Sales Director, Enterprise Segment Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα Γιάννα Ανδρονοπούλου μιλώντας στο Euro2day.gr.

Η κ. Ανδρονοπούλου τόνισε ότι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα ενισχύει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα την παρουσία της Microsoft στη χώρα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στους ανθρώπους της και στις προοπτικές της.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα πολλαπλασιαστικά οφέλη και στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια και τις startups, με στόχο να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την καινοτομία.

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, η κα Ανδρονοπούλου, η οποία συμμετείχε στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, τόνισε ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν επιταχύνει τη μετάβαση στο Cloud ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε αισιόδοξη ότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν τα κεφάλαια διαθέσιμα, μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα εγγυάται ότι θα ολοκληρώνεται εύκολα και αποτελεσματικά ένα έργο, χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις.

Τι αναμένεται να αλλάξει με τις επενδύσεις στα data centers στη χώρα μας, τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για την ίδια τη Microsoft; Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή η μεγάλη επένδυση;

Για τη Microsoft, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Τον Οκτώβριο του 2020 ανακοινώσαμε τη μεγάλη πρωτοβουλία GR for Growth, μέσα από την οποία φιλοδοξούμε να υποστηρίξουμε τη χώρα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ανακοινώσαμε τη δημιουργία τριών υπερσύγχρονων Data Centers στην περιοχή της Αττικής καθώς και πολλών υποστηρικτικών προγραμμάτων.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη υποδομών της Microsoft, ενισχύει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα την παρουσία της Microsoft στη χώρα και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στους ανθρώπους της και στις προοπτικές της. Αντίστοιχα για την Ελλάδα, η επένδυση είναι κομβικής σημασίας όπως αποδεικνύει η θετική γνωμοδότηση για την ένταξη του σχεδίου μας στο ρυθμιστικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων. Η επένδυση που ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Για μένα όμως το σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς συνοδεύεται από πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που περιλαμβάνει τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τα πανεπιστήμια και τις startups, με στόχο να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την καινοτομία. Δημιουργείται έτσι μια θετική προοπτική για νέες επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας, για τις επιχειρήσεις μας που θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές καθώς και για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων; Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ρυθμοί είναι αργοί, ωστόσο θεωρείτε ότι θα κερδίσουν έγκαιρα οι επιχειρήσεις το στοίχημα της ψηφιοποίησης;

H χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία μετάβαση. Είδαμε πολλές μικρές και μεγαλύτερες νίκες να συνθέτουν σταδιακά μια νέα πραγματικότητα, που συνοδεύεται από θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και το πώς αλληλοεπιδρούν με το κράτος, στις προοπτικές των επιχειρήσεων, στο μέλλον της κοινωνίας. Όσον αφορά στον ρυθμό ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, θεωρώ ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας έχουν επιταχύνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Σχεδόν στο σύνολό τους χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία συνεργασίας και παραγωγικότητας όπως το Microsoft Teams ενώ επενδύουν σε βελτιώσεις και αυτοματοποίηση των διαδικασιών τους. Παράλληλα έχουν επιταχύνει τη μετάβαση στο Cloud καθώς ήδη το 95% των 30 μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας χρησιμοποιεί το Microsoft Azure, που επιτρέπει την ταχύτατη ανάλυση πληθώρας δεδομένων και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για προσωποποιημένη εμπειρία πελάτη και αποτελεσματικότερο μοντέλο λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα πρόσφατα υπογράψαμε τρία μνημόνια στρατηγικής συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, τη ΔEΗ και τη Motor Oil.

Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στις ελληνικές startups που σταδιακά αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας το Cloud και εστιάζουν στην εξωστρέφεια καταγράφοντας επιτυχίες. Το πρόσφατο παράδειγμα με την εξαγορά ποσοστού της Viva Wallet, της πανευρωπαϊκής neobank που τρέχει στο Microsoft Azure, από την JP Morgan, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει και μπορεί να συνεχίσει να έχει ιστορίες επιτυχίας στη νέα ψηφιακή οικονομία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ως τώρα μικρότερη πρόοδο στη διαδικασία ψηφιοποίησης -σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες-, αφού σχεδόν το 30% δεν έκανε ψηφιακές επενδύσεις ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρ' όλα αυτά, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η ψηφιοποίηση οδηγεί σε ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο λειτουργίας, βλέπουμε σταδιακά πρόοδο, η οποία κατά τη γνώμη μου θα επιταχυνθεί περαιτέρω με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τώρα είναι η στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας να επενδύσουν στην τεχνολογία και να ετοιμαστούν για το μέλλον, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να θωρακιστούν για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τη μεγάλη ψηφιακή ευκαιρία της χώρας. Θεωρείτε ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους της και τις απορροφήσεις που απαιτούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί;

H Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών. Όλοι μας έχουμε βιώσει πόσο έχει βελτιωθεί η εμπειρία του πολίτη με τη χρήση του Gov.gr, είδαμε πόσο γρήγορα έγινε διαθέσιμη η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού μας, πόσο εύκολο και χρηστικό ήταν το Wallet για την αποθήκευση των πιστοποιητικών μας, πόσο πρακτική είναι η έκδοση βεβαιώσεων ψηφιακά.

Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχουμε πολλά παραδείγματα της εξέλιξης που έχει επιτευχθεί. Για παράδειγμα οι τράπεζες εκτελούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών τους μέσω ψηφιακών καναλιών, εταιρείες ενέργειας χρησιμοποιούν προηγμένη ανάλυση δεδομένων για βελτίωση των λειτουργιών τους, ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, για αποτελεσματικότερη φόρτωση των προϊόντων στα πλοία στο λιμάνι, για προγνωστική συντήρηση (predictive maintenance) και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά επιπλέον παραδείγματα από την καθημερινή συνεργασία με τους πελάτες μας.

Ουσιαστικά, σταδιακά προχωράμε προς την υιοθέτηση μιας ψηφιακής κουλτούρας και υπάρχει αποδεδειγμένη θέληση για πρόοδο που βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας από τους περισσότερους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, ενώ τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ειδικά για την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Σταθερότητας έχει γίνει πολλή προετοιμασία όχι μόνο από το δημόσιο αλλά κι από ιδιωτικούς φορείς που φιλοδοξούν να συνεισφέρουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί κ.α. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξη ότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν τα κεφάλαια διαθέσιμα, μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα εγγυάται ότι θα ολοκληρώνεται εύκολα κι αποτελεσματικά ένα έργο, χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις. Οι ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας είναι μπροστά μας και τώρα είναι η ώρα για δράση.

Η έλλειψη στελεχών στη χώρα μας θα επηρεάσει τη στροφή που επιχειρείται; Πώς λύνετε εσείς αυτό το πρόβλημα στη Microsoft;

H πρόκληση για μια πετυχημένη ψηφιακή μετάβαση δεν είναι η ύπαρξη της κατάλληλης τεχνολογίας αλλά η αλλαγή κουλτούρας που απαιτείται για την υιοθέτηση νέων μοντέλων λειτουργίας και οι ικανότητες που πρέπει να αναπτυχθούν. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να πετύχει η ψηφιακή μετάβαση. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη του κατάλληλου ταλέντου με τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες.

Μάλιστα έχουμε δει ότι ο ταχύς ρυθμός των αλλαγών που συντελούνται καθώς προχωράμε στην ψηφιακή εποχή διευρύνει το χάσμα μεταξύ αυτών που διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες με των υπόλοιπων. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε το παράδοξο να αντιμετωπίζουμε έλλειψη στελεχών ενώ υπάρχει ανεργία στους νέους μας. Έχουμε όμως μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, καθώς η χώρα και οι επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται, να το αλλάξουμε αυτό.

Εμείς ως Microsoft κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις:

Εσωτερικά έχουμε μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και προσφέρουμε σε συνεχή βάση εκπαιδεύσεις στα στελέχη μας. Εγώ και η ομάδα μου για παράδειγμα κάθε βδομάδα χρησιμοποιούμε τρεις ώρες την Παρασκευή για να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε ως επαγγελματίες. Παράλληλα προσφέρουμε προγράμματα για internship σε νέα ταλέντα από το Πανεπιστήμιο, που παρέχουν στη συνέχεια εξαιρετικές προοπτικές για καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εστιάσει και στο brain regain προσφέροντας εργασιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Έχουμε αρκετούς συναδέλφους υψηλού επιπέδου που έχουν επιστρέψει και συνεισφέρουν σημαντικά με την τεχνογνωσία τους στην ομάδα μας.

Όσον αφορά τώρα εξωτερικά, στο ευρύτερο οικοσύστημα της χώρας, έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, για τους συνεργάτες μας, για τα πανεπιστήμια καθώς και για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» στη χώρα μας πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην επόμενη μέρα; Ποια είναι η συμβολή της εταιρείας σας σε αυτή την κατεύθυνση και τι περιμένετε να αλλάξει;

Tα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» είναι κομβικής σημασίας καθώς μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για την ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα καθώς έχουμε διαπιστώσει πόσο υψηλή είναι η ζήτηση σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ουσιαστικά τα προγράμματα αυτά υποστηρίζουν τη σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και τον ψηφιακό κόσμο.

Εμείς στη Microsoft, μέσω της πρωτοβουλίας GR for Growth, έχουμε ανακοινώσει και εκτελούμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 100 χιλιάδων συμπολιτών μας σε ψηφιακές δεξιότητες, μέχρι το 2025. Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη σύμπραξή μας με τον ΟΑΕΔ για τη δωρεάν παροχή εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων σε τεχνολογίες Cloud σε ανέργους, προκειμένου να τους υποστηρίξουμε να βρουν ξανά τον δρόμο τους προς την αγορά εργασίας και μάλιστα σε στοχευμένους ρόλους τους οποίους η αγορά έχει ανάγκη σήμερα.

Συμπερασματικά θα πω ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη, προσφέροντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τα κατάλληλα εργαλεία και την εξειδίκευση για να καινοτομήσουν και να ευημερήσουν στη νέα ψηφιακή εποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v