Rolf Ganter (UBS): Ποιες μετοχές να αγοράσετε, ποιες να αποφύγετε

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε το ράλι των μετοχών και έχει αυξήσει την αβεβαιότητα, εξηγεί το στέλεχος του επενδυτικού οίκου σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Ποιους κλάδους προτιμά. Τι εκτιμά για την οικονομία στην Ευρωζώνη.

Rolf Ganter (UBS): Ποιες μετοχές να αγοράσετε, ποιες να αποφύγετε

Αν και ο πόλεμος έχει αυξήσει τις αβεβαιότητες, αλλάζοντας τη σχέση κινδύνου-απόδοσης για τις μετοχές επί τα χείρω, ο Rolf Ganter, Head of European, UBS Global Wealth Management Chief Investment Office, συμβουλεύει τους επενδυτές να διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη έκθεσή τους στις μετοχές, παρότι είναι ουδέτεροι σε τακτικό ορίζοντα.

Ποιους τομείς προτιμά, τι σημαίνει το ακρωνύμιο «ABC» και τι εκτιμά για την οικονομία και τα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και στην ΕΚΤ έπιασαν ορισμένους επενδυτές απροετοίμαστους. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί για ένα περιβάλλον υψηλότερης μεταβλητότητας μακροπρόθεσμα. Συμφωνείτε με αυτές τις ανησυχίες;

Οι φόβοι για υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν τις αγορές μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες και με τους επενδυτές να επανεκτιμούν τον πιθανό ρυθμό σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών εν μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν επίσης αυξημένη μεταβλητότητα.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει ευαισθησία στους κινδύνους για την ανάπτυξη, αλλά οι κορυφαίοι αξιωματούχοι, τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, εκτίμησαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τον ρυθμό σύσφιξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θέσουμε αυτές τις κινήσεις σε ένα πλαίσιο. Οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν σημαντικά ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της Fed από ό,τι στις αρχές του 2022 και συνιστούμε στους επενδυτές να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για υψηλότερα επιτόκια, παρά τη σημείωση επιφυλακτικότητας από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Οι αγορές μετοχών έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο τους τελευταίους 18 μήνες. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη διόρθωση μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές; Θα ήσασταν αγοραστής στην τρέχουσα κατάσταση;

Οι επενδυτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλαπλά αρνητικά πρωτοσέλιδα μέχρι στιγμής το 2022. Ο πληθωρισμός έχει συνεχίσει να αυξάνεται και οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μετατοπίσει την εστίασή της από την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης προς τη διαχείριση των τιμών.

Η πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων έχει εντείνει τους φόβους για ύφεση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει την κατανομή των πιθανοτήτων για τα αποτελέσματα στις αγορές μετοχών, επιβαρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες είναι λιγότερο διευκολυντικές, οι αποδόσεις των μετοχών εξαρτώνται από την άνοδο των κερδών, τα οποία εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα είναι υψηλά μονοψήφια για φέτος. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει αυξήσει τις αβεβαιότητες, καθιστώντας το προφίλ κινδύνου-απόδοσης για τις μετοχές λιγότερο ελκυστικό. Ενώ συμβουλεύουμε να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη έκθεση στις μετοχές, είμαστε πλέον ουδέτεροι σε τακτικό ορίζοντα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να τελειώσει και φαίνεται να επιβαρύνει τις αγορές. Τι πιστεύετε και ποια είναι τα ερωτήματα των πελατών σας;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανακοπή του ράλι των μετοχών και έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη μας στην υλοποίηση κάθε μεμονωμένου αποτελέσματος στην αγορά είναι πλέον χαμηλότερη και το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων είναι επίσης ευρύτερο, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

Πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών μπορεί να επανέλθει, εάν επαληθευτεί η βασική μας υπόθεση για κατάπαυση του πυρός και ψυχραιμία σε επίπεδο ρητορικής μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έως το καλοκαίρι. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των τιμών της ενέργειας, περιορίζοντας την επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των κερδών.

Σημειώνουμε όμως επίσης ότι ιστορικά, τα γεωπολιτικά γεγονότα -ακόμη και εκείνα που έχουν αλλάξει τον ρου της ιστορίας- σπάνια έχουν αφήσει μακροχρόνιο σημάδι στις αγορές. Αυτό συνηγορεί υπέρ της διατήρησης της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε μετοχές. Συνιστούμε διάφορες στρατηγικές για να τοποθετηθείτε στο τρέχον περιβάλλον, όπως η δημιουργία αντισταθμιστικών δικλίδων χαρτοφυλακίου, η τοποθέτηση για την ενεργειακή μετάβαση, η προετοιμασία για την αύξηση των επιτοκίων, η αναζήτηση ευκαιριών στην Κίνα, η εύρεση μακροπρόθεσμης αξίας στις μετοχές και η διαφοροποίηση με εναλλακτικές λύσεις.

Οι μετοχές τεχνολογίας φαίνεται επίσης να αποτελούν σημαντικό σημείο ανάφλεξης στην αγορά μετοχών αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι συζητούν αν είναι υπερτιμημένες ή όχι, ή αν θα συνεχιστεί η μετάβαση από τις μετοχές «ανάπτυξης» στις μετοχές «αξίας». Εσείς πού βρίσκεστε στο φάσμα αυτό; Είστε αισιόδοξοι ή πιο μετρημένοι;

Το πρόσφατο sell-off των μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για τα επιτόκια. Ωστόσο, η τεχνολογική αναστάτωση εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, δίνοντας στους επενδυτές την ευκαιρία να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα μεταβλητότητα.

Οι τομείς που προτιμούμε περιλαμβάνουν το ABC της τεχνολογίας -αυτό το αλφαβητικό ακρωνύμιο σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη, μεγάλα δεδομένα και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (artificial intelligence, big data, cybersecurity)-, 5G, τεχνολογία μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θέματα που σχετίζονται με την πράσινη τεχνολογία, καθώς και τα private equity.

Ακούμε συνεχώς ότι οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ελληνικές τράπεζες επίσης, πρόκειται να επωφεληθούν από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Ποια είναι η άποψή σας για τον κλάδο;

Ενώ τα mega-caps στις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης έχουν υποστεί το μεγαλύτερο μέρος του «πόνου» καθώς τα επιτόκια έχουν κινηθεί υψηλότερα, οι μετοχές αξίας, όπως οι χρηματοοικονομικές μετοχές, τα έχουν πάει καλύτερα. Μαζί με τον ενεργειακό τομέα και την υγειονομική περίθαλψη, οι χρηματοπιστωτικοί τομείς παραμένουν οι προτιμώμενοι τομείς μας από παγκόσμια άποψη, αλλά έχουμε ουδέτερη στάση για τον τομέα εντός της Ευρωζώνης.

Αν και τα υψηλότερα επιτόκια είναι καλά για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, η αλλαγή των προσδοκιών και όχι το πραγματικό γεγονός είναι αυτό που οδηγεί την απόδοση των μετοχών. Δεδομένης της μεγάλης κίνησης που έχει ήδη σημειωθεί στις προσδοκίες για τα επιτόκια, βλέπουμε λιγότερο ελκυστική απόδοση κινδύνου από εδώ και πέρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρωζώνης.

Εν κατακλείδι, ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομία και τα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωζώνη;

Δεδομένης της κυκλικότητας της περιοχής, της γειτνίασής της με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κέρδη της Ευρωζώνης σε σχέση με άλλες χώρες της ανεπτυγμένης αγοράς. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις των μετοχών της Ευρωζώνης δεν είναι απαιτητικές και τουλάχιστον ορισμένοι κίνδυνοι για τα κέρδη έχουν ήδη τιμολογηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Ενώ η άμεση έκθεση στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη είναι σχετικά μικρή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Εντός της Ευρωζώνης προτιμούμε μετοχές αξίας υψηλότερης ποιότητας που προσφέρουν κάποια προστασία στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον, αλλά και άνοδο σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ανθεκτική και τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται. Μας αρέσει ο ενεργειακός τομέας για την προστασία του από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Η υγειονομική περίθαλψη προσφέρει επίσης προστασία χάρη στα αμυντικά της χαρακτηριστικά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης σε λογική τιμή.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι των κυβερνητικών δαπανών παραμένουν ελκυστικοί για εμάς, όπως οι ηγέτες της πράσινης τεχνολογίας και της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Τέλος, συνεχίζουμε να βλέπουμε ανάκαμψη στις δαπάνες για υπηρεσίες, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά από τους περιορισμούς της πανδημίας Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v