Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωσύμβουλοι: H «συνταγή» του turn around

Πώς η εισηγμένη επέστρεψε στην κερδοφορία και γιατί ελπίζει σε νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων. Η αύξηση κεφαλαίου, η ρευστότητα και η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων θεσμικών. Συνέντευξη του προέδρου της εταιρίας Πάρι Κοκορότσικου.

Ευρωσύμβουλοι: H «συνταγή» του turn around

Στην αλλαγή στρατηγικής αποδίδει το πέρασμα της εταιρίας σε κερδοφορία ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωσύμβουλοι Πάρις Κοκορότσικος. 

Αναφέρεται στον περιορισμό του δανεισμού της, στη ρευστότητα και στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ επικεντρώνεται και στις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, σημειώνει ότι φέτος αναμένεται αυξημένη κερδοφορία, ενώ τονίζει ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα από τη χρήση του 2013.  

ΕΡ.: Κύριε Κοκορότσικε, πιστεύετε πως η εταιρία σας αντέδρασε αποτελεσματικά απέναντι στην οικονομική κρίση;

ΑΠ.: Αναμφίβολα, επηρεαστήκαμε αρνητικά από το ξέσπασμα της κρίσης, όπως άλλωστε ολόκληρη η οικονομία. Ωστόσο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα θετικά αποτελέσματα του οποίου τα βιώνουμε μέρα με την ημέρα. Καταφέραμε να βγάλουμε τη μετοχή μας από το καθεστώς της επιτήρησης μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια -χρόνο ρεκόρ- και μάλιστα σε περιβάλλον πρωτόγνωρης κρίσης. Επιπλέον, το 2013 επιστρέψαμε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, μειώνοντας το λειτουργικό μας κόστος, αλλά κι επιπλέον αλλάζοντας και τη στρατηγική μας. Η διαφορά είναι πως ενώ στο παρελθόν αναλαμβάναμε μεγάλες δουλειές, υλοποιώντας ένα μέρος αυτών μέσα από υπεργολαβίες, τώρα επικεντρωνόμαστε σε μικρότερα projects, τα οποία όμως υλοποιούμε κατά 100% μόνοι μας. Η κίνηση αυτή μπορεί να επηρέασε πτωτικά τον κύκλο εργασιών, αλλά παράλληλα διεύρυνε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους μας.

ΕΡ.: Πέρυσι, ορισμένοι έθεσαν για τους Ευρωσυμβούλους το ζήτημα της ρευστότητας.

ΑΠ.: Σήμερα, η ρευστότητα της εταιρίας έχει μπει σε καλό δρόμο. Μέσα στο 2013, όχι μόνο περιορίσαμε τον τραπεζικό μας δανεισμό κατά 227 χιλιάδες ευρώ, αλλά παράλληλα διευρύναμε και τη μέση περίοδο αποπληρωμής του. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μας περιορίστηκαν κατά 40% περίπου. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε τα ίδια κεφάλαιά μας μέσα από την πλήρη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήσαμε. Είμαστε από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρίες που έπεισαν τους επενδυτές να καλύψουν πλήρως την έκδοση νέου κεφαλαίου. Επίσης, πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα εξοφληθούν και μακρόχρονες απαιτήσεις που έχουμε από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΕΡ.: Δηλαδή, αφού η εταιρία θα ανακοινώσει κέρδη για το 2013, οι μέτοχοι μπορούν να περιμένουν και διανομή μερίσματος;

ΑΠ.: Και γιατί όχι;

ΕΡ.: Κύριε Κοκορότσικε, ας έρθουμε τώρα στις προοπτικές των Ευρωσυμβούλων. Σε ποιους τομείς θα βασιστείτε προκειμένου να διευρύνετε τον όγκο των εργασιών σας;

ΑΠ.: Είναι πολλοί οι τομείς. Στο εξωτερικό για παράδειγμα, θα δώσουμε έμφαση σε έργα καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στα Βαλκάνια θα ωφεληθούμε από τα αυξημένα ποσά των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, ενώ υποσχόμενη αγορά για μας είναι και η κυπριακή. Στην Ελλάδα, θα ευνοηθούμε από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αναδιοργάνωσης πολλών επιχειρήσεων, από την πρόθεση πολλών ξένων να επενδύσουν στη χώρα μας, από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά φυσικά και από την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μια δραστηριότητα που υπηρετούμε και στηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

ΕΡ.: Πώς προβλέπετε να εξελιχθούν τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας σας;

ΑΠ.: Λόγω της φύσης των εργασιών μας και των συμβολαίων που έχουμε κλείσει, είμαστε σε θέση να έχουμε μια σχετικά καλή εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Για το 2014 λοιπόν θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να περιμένουμε έναν στάσιμο ή και ελαφρά ανοδικό κύκλο εργασιών και αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με αυτήν που θα εμφανίσουμε για το 2013. Όλα αυτά βέβαια, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Γιατί αν μερικά πράγματα τρέξουν στην ελληνική οικονομία, τότε και εμείς θα πάμε σαφώς καλύτερα.

ΕΡ.: Τι θα μπορούσε να σας φοβίσει;

ΑΠ.: Ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, στην Ελλάδα συνηθίζεται να παγώνει η επιχειρηματικότητα. Και όταν λέω πολιτικό κίνδυνο, δεν εννοώ το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης, αλλά την έλλειψη κυβέρνησης, ή ακόμη και μια οξεία και ιδιαίτερα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Το ευχάριστο είναι πως η Ελλάδα έχει φύγει πλέον από τη λίστα των χωρών του υψηλού ρίσκου και έχει μπει στις χώρες που μπορούν να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες. Αντίθετα, το δυσάρεστο είναι πως δεν έχει εκλείψει ακόμη ο κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Ακόμη όμως και σε ένα τόσο δυσμενές σενάριο, εμείς ως εταιρεία είμαστε πολύ πιο έτοιμοι σε σχέση με το παρελθόν, με μεγαλύτερη ευελιξία και με πολύ χαμηλότερο σταθερό κόστος.

ΕΡ.: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας;

ΑΠ.: Να επαναλάβω πως είμαστε από τις ελάχιστες εταιρίες που κατάφεραν να καλύψουν πλήρως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε περίοδο κρίσης και αυτό έγινε όχι μόνο με τη συμβολή των βασικότερων μετόχων, αλλά και με τη στήριξη των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σήμερα, οι Έλληνες θεσμικοί κατέχουν γύρω στο 20% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Ενδεχομένως να εκτιμούν ότι περίπου το 50% των εργασιών μας προέρχεται από το εξωτερικό και πως μπορούμε να ελπίζουμε σε αύξηση δραστηριοτήτων μέσα στα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που εμείς θα πρέπει να κάνουμε από την πλευρά μας είναι να βρούμε τρόπους για να τονωθεί η εμπορευσιμότητα του τίτλου. Θα το ψάξουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v