Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”λάμψη” του χρυσού επιστρέφει

Παραδοσιακά ο χρυσός αποτελεί το καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους κρίσης των αγορών. Ήδη, μεγάλος αριθμός επενδυτών έχει στρέψει την προσοχή του στο πολύτιμο μέταλλο, ενώ από την έναρξη του έτους οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο κατα περίπου 8%.

Η ”λάμψη” του χρυσού επιστρέφει
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών έχει περάσει πλέον ο χρυσός, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του, ως καταφύγιο σε περιόδους κρίσης των αγορών. Ήδη μάλιστα, η άνοδος της τιμής του χρυσού από την έναρξη του νέου έτους ανέρχεται στο 8%, ποσοστό που αντιστοιχεί στη συνολική αύξηση της τιμής του 2001.

Ένα σενάριο που οι παρατηρητές της αγοράς χρυσού ”ονειρεύονται”, είναι η επανάληψη του 1995, όταν τα ιαπωνικά αποθέματα χρυσού διπλασιάστηκαν ύστερα από το σεισμό του Κόμπε με την τιμή του να υπερβαίνει τα 400 δολάρια την ουγκιά, ενώ το δολάριο βρισκόταν σε ένα από τα χαμηλότερα- αναλογικά επίπεδά του.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι εγχώριοι επενδυτές εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας, και πολύ περισσότερο για την ασφάλεια των επενδύσεών τους. Ετσι ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην αγορά εμπορευμάτων.

Επιπλέον, καθώς μειώνεται η αξία του δολαρίου, ο χρυσός καθίσταται πιο φθηνός σε άλλα νομίσματα, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση, ιδιαίτερα στις αγορές της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, που είναι κι από τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v