Νηνεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα;

Η ύφεση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει "γονείς", αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση ή ένα διάλειμμα πριν από τη μεγάλη καταιγίδα. Τι μπορεί να πάει τώρα στραβά.

Νηνεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρέμβαση του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η φράση του ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για το ευρώ έγινε σημείο αναφοράς στις αγορές και αποτέλεσε την αφετηρία για την αποκλιμάκωση των spreads με τα οποία δανείζονταν οι χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Χωρίς να ξοδέψει ούτε ευρώ, η ΕΚΤ συνέβαλε στη μείωση των ιταλικών και των ισπανικών spreads κατά 250 μονάδες βάσης περίπου μέσω της απειλής για απεριόριστες αγορές βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Εξίσου σημαντική ήταν η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την προσπάθεια του κ. Ντράγκι και να υιοθετήσει πιο εποικοδομητική στάση έναντι της Ελλάδας, εγκαταλείποντας την αρνητική ρητορική της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων κυβερνητικών στελεχών της συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013.

Πολύ απλά, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία δεν επιθυμεί να υπάρχει αναμπουμπούλα στην ευρωζώνη και προτιμά τη νηνεμία και τα ήσυχα νερά μέχρι τότε.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάτι ανάλογο επιδίωξε κι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα τους μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου.

Η σημερινή περίοδος νηνεμίας, που χαρακτηρίζεται από υποχώρηση του ρίσκου πιθανής ελληνικής εξόδου από το ευρώ ή και αποκλεισμού άλλων χωρών της ευρωζώνης από τις αγορές, είναι κυρίως απόρροια της στάσης της ΕΚΤ και της αλλαγής πλεύσης της γερμανικής πλευράς.

Αναμφισβήτητα, χώρες της ευρωπεριφέρειας, όπως η Ελλάδα, κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να βάλουν τα του οίκου τους σε τάξη και πιθανόν θα μπορούσαν να κερδίσουν κάτι παραπάνω αν έθεταν κάποια θέματα στον σωστό χρόνο προς τη γερμανική πλευρά.

Όμως, αυτό δεν αποκλείει κάποιο γεγονός ή γεγονότα που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω, προκαλώντας αναταραχή και πονοκέφαλο στο γερμανικό κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι η πιθανότερη εστία προβλημάτων είναι η κατάσταση των εθνικών οικονομιών.

Δεν θα πρέπει να είναι άγνωστες σε πολλούς οι προβλέψεις που θέλουν πολύ κόσμο στην Ελλάδα να εκφράζει τον θυμό και τη δυσαρέσκειά του για την άσχημη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο όταν λαμβάνονται επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ ή 6,5% του ΑΕΠ περίπου το 2013 και η ανεργία συνεχίζει να θερίζει.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι που θεωρούν ότι τίποτε σημαντικό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε.

Όμως, το ερώτημα αν η σημερινή νηνεμία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσωρινή περίοδος πριν από τη μεγάλη καταιγίδα παραμένει.

Πολύ περισσότερο όταν σημαντικά ζητήματα όπως η φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν επιλυθεί οριστικά και η ύφεση κατατρώει τα σωθικά της οικονομίας.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v