Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας "μάβερικ" γιατρός για το φάρμακο

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο λαός. Το ίδιο θα πρέπει να πούμε εμείς για την επιχείρηση να μπει μια τάξη στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα των φαρμάκων που βαραίνει τα ταμεία και το δημόσιο χρέος επί δεκαετίες.

Ένας μάβερικ γιατρός για το φάρμακο
Oι γενικεύσεις είναι πάντοτε επικίνδυνες είτε πρόκειται για χώρες, είτε για επαγγελματίες κάποιου κλάδου.

Ένας φίλος γιατρός φρόντισε να μας το υπενθυμίσει ακόμη μία φορά χθες το βράδυ.

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο συγκεκριμένος γιατρός, γαστρεντερολόγος στην ειδίκευση, τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και της ευρύτερης χρήσης γενόσημων φαρμάκων, για να σταματήσει η αιμορραγία των ταμείων και των φορολογουμένων.

"Το ύφος του Λοβέρδου δεν μου αρέσει, αλλά έχει απόλυτο δίκιο σε αυτά που λέει για το πάρτι που γίνεται με τα φάρμακα, με κυρίως ωφελημένους τις φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετούς γιατρούς και φαρμακοποιούς", τόνισε.

Ο ίδιος θυμόταν ακόμη την εντύπωση που του είχε προκαλέσει η επίσκεψη σε έναν φίλο, συμφοιτητή γιατρό, που έκανε το αγροτικό του στη Χίο όταν ήταν νεότερος.

Εκείνος είχε κατορθώσει σε διάστημα 6 μηνών-1έτους να βγάλει ένα ακριβό, νέο ιαπωνικό αυτοκίνητο από τα χρήματα που του έδινε τοπικός φαρμακοποιός με τον οποίο «συνεργαζόταν».

Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ήταν να πηγαίνει μία με δύο φορές την εβδομάδα στο συγκεκριμένο φαρμακείο και να βάζει σφραγίδες στα βιβλιάρια υγείας των γιαγιάδων και των παππούδων, στα οποία είχε ήδη αναγράψει τα υποτιθέμενα απαραίτητα φάρμακα ο φαρμακοποιός.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι εκτεταμένα στην επαρχία, όπου η σχέση των φαρμακοποιών με τους ντόπιους, και ιδίως τις γιαγιάδες και τους παππούδες, είναι στενές.

Οι φαρμακοποιοί διατηρούσαν και πιθανόν διατηρούν ακόμα τα βιβλιάρια των ηλικιωμένων στα μαγαζιά τους και συχνά πήγαιναν οι ίδιοι στον αντιπρόσωπο του ΟΓΑ στο κεφαλοχώρι για να τα αλλάξουν όταν «τελείωναν», εξυπηρετώντας τους γέροντες.

Όπως διευκρινίστηκε, η διακράτηση των βιβλιαρίων υγείας για μεγάλο διάστημα στα φαρμακεία δεν είναι σύννομη, αλλά οι έλεγχοι δεν είναι ικανοποιητικοί.

Το πάρτι με τα φάρμακα ήταν ακόμη πιο μεγάλο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία πριν μπουν τα bar codes στις συσκευασίες των σκευασμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι ευκρινής η αντιστοιχία του φαρμάκου που πουλήθηκε με εκείνο που συνταγογραφήθηκε.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι αντιπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών που επισκέπτονταν τους γιατρούς για να προωθήσουν τα φάρμακα της εταιρείας τους.

Με ένα μικρό ποσό στον φαρμακοποιό μιας επαρχιακής πόλης, ο εκπρόσωπος θα μπορούσε να πληροφορηθεί πόσα τεμάχια είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός και επομένως να τον ενθαρρύνει «αμείβοντάς» τον ανάλογα.

Για πολλούς ιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, που είχαν σχετικά χαμηλές αμοιβές, η κασαδούρα από την υπερβολική συνταγογράφηση και σφράγιση βιβλιαρίων ήταν πολύτιμη γιατί συχνά ξεπερνούσε τις μηνιαίες αποδοχές τους.

Τα ταξίδια για την παρακολούθηση συνεδρίων στο εξωτερικό, σαφάρι κ.τ.λ. αφορούσαν συνήθως τους υπολοίπους, π.χ. γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας.

Όπως μας τόνισε, οι μεγάλες ξένες φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν την προσφορά ταξιδιών για συνέδρια με πρόσχημα πρωτόκολλα κ.τ.λ., που είναι νομότυπα, από την κασαδούρα αρκετών εγχώριων εταιρειών.

Όλα αυτά και άλλα πολλά μαρτυρούν μια τραγική κατάσταση στον χώρο της υγείας, που κατέληγε στη σπατάλη πολλών δισ. ευρώ του προϋπολογισμού κάθε χρόνο, διευρύνοντας το δημόσιο χρέος.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και καλό θα ήταν οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικές εταιρείες να αντιληφθούν ότι η μάχη της οπισθοφυλακής που έχουν υιοθετήσει δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν επαγγελματίες σε αυτούς τους κλάδους που διαφοροποιούνται από τις επίσημες γραμμές των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους, καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα.

Ταυτόχρονα, εκνευρίζονται όπως οι υπόλοιποι από εμάς όταν ακούνε συναδέλφους τους να προσπαθούν να υπερασπιστούν προνόμια που θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί προ πολλού γιατί ζημίωσαν τα ταμεία.

Οι ίδιοι τάσσονται υπέρ των γενόσημων φαρμάκων, αλλά ζητούν ταυτόχρονα να αυξηθούν οι έλεγχοι και τα εργαστήρια στα οποία γίνονται, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να μην επωφεληθούν κάποιοι άλλοι από αυτά που θα χάσουν πολλοί γιατροί.

Προφανώς, υπονοούν τους φαρμακοποιούς που θα έχουν το πάνω χέρι αν μπορούν να προσδιορίσουν ποιο από όλα τα γενόσημα φάρμακα θα πάρει ο ασθενής όταν ο γιατρός θα συνταγογραφεί πλέον τη δραστική ουσία.

Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών με τις γραβάτες και τα βαλιτσάκια θα σταματήσουν να επισκέπτονται τους γιατρούς, αλλά θα επισκέπτονται τα φαρμακεία.

Θεωρούμε ότι οι μάβερικ γιατροί έχουν δίκιο και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην πάμε στο άλλο άκρο.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v