Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικές τράπεζες: Παγίδα ή ευκαιρία;

Τα μεγάλα κέρδη βγαίνουν όταν οι περισσότεροι τα βλέπουν μαύρα και οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Οι ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία. Συνιστούν όμως ευκαιρία;

Ελληνικές τράπεζες: Παγίδα ή ευκαιρία;
Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας των contrarians, η καλύτερη περίοδος να αγοράσει κάποιος για να βγάλει λεφτά είναι όταν η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ.

Αν υπήρχαν αξιόπιστες διαχρονικές έρευνες για την ψυχολογία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πολύ πιθανόν να έδειχναν ότι σήμερα βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά της.

Θεωρητικά, κάτι αντίστοιχο θα έδειχνε ο λόγος των put options προς τα call options σε δείκτες και δεικτοβαρείς μετοχές αν υπήρχε αγορά με βάθος.

Υπό αυτήν την έννοια, οι contrarians θα έπρεπε να κάνουν ουρά για να τοποθετηθούν στο Χ.Α. και πιο συγκεκριμένα στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές.

Υπέρ της ίδιας άποψης τάσσονται όσοι θεωρούν υπερβολικό να έχει κατακρημνιστεί ο τραπεζικός δείκτης στα επίπεδα όπου βρισκόταν έναν χρόνο και πλέον πριν από την υποτίμηση της δραχμής το 1998.

Όμως, ακόμη και μια μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών μπορεί να μη δικαιολογεί αγορές αν τα κέρδη προβλέπεται να μειωθούν ανάλογα ή πιο πολύ.

Η περίπτωση των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών είναι ενδεικτική.

Η μετοχή της Εθνικής έχει υποχωρήσει 43,5% τους τελευταίους 12 μήνες, στα 5,33 ευρώ, και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet φέρνουν το Ρ/Ε στο 8,18 το 2011 και στο 5,81 το 2012.

Η μετοχή της Alpha έχει υποχωρήσει 39,37% τους τελευταίους 12 μήνες, στα 3,65 ευρώ, αλλά το Ρ/Ε διαμορφώνεται στο 36,6 με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet το 2011 και πέφτει σε μονοψήφιο Ρ/Ε, δηλαδή στο 7,87, με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2012.

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί 36,3% το ίδιο διάστημα, διαμορφωνόμενη στα 3,45 ευρώ χθες, ανεβάζοντας το Ρ/Ε (median) της φετινής χρονιάς στο 171 και της επόμενης στο 7,46.

Ακόμη πιο μεγάλη είναι η πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς το τελευταίο 12μηνο αφού ανέρχεται σε 62,15%, στο 1,09 ευρώ. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, το Ρ/Ε εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2011, για να προσγειωθεί στο 14,7 το 2012.

Φυσικά, τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά για άλλες τράπεζες, αλλά οι ανωτέρω 4 τράπεζες είναι οι "κράχτες".

Θεωρητικά, οι αποτιμήσεις είναι μεν ελκυστικές με ορίζοντα το 2012, αλλά προφανώς εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας αφού σημαντική αύξηση των κερδών τους χωρίς ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει.

Εκτός όμως από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2012, που προβλέπεται στο μνημόνιο, και συνακόλουθα την απαρχή της αποκλιμάκωσης του ποσοστού των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και των προβλέψεων που πληγώνουν τα κέρδη τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Η μορφή της αναδιάρθρωσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και ρευστότητα. Επιπλέον, θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες, σε συνάρτηση με την αντίδραση της ελληνικής οικονομίας.

Αν όλα πάνε καλά, τότε κάποιες τουλάχιστον από αυτές μπορεί να αποτελέσουν χρυσή επενδυτική ευκαιρία.

Αν όμως η αναδιάρθρωση είναι πιο δραστική, κάποια ή κάποιες εξ αυτών μπορεί να υπαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 10 δισ. ευρώ ως έχουσες ανάγκη άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση και να κρατικοποιηθούν, οπότε οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους.

Ομολογουμένως, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την πιθανή ανταμοιβή για να το αγνοήσει οποιοσδήποτε εκτός από τους πολύ "γενναίους" επενδυτές σε αυτήν τη φάση, κατά την άποψή μας.

Απομένει να δούμε αν θα δικαιωθούν οι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές ή οι υπόλοιποι.

Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v