Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ματς των τραπεζιτών και η ταμπακιέρα!

Η μάχη των εντυπώσεων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το προταθέν ντιλ δεν έχει καμία σημασία για την αγορά. Η τελευταία ενδιαφέρεται, ως γνωστόν, μόνο για την ουσία.

To ματς των τραπεζιτών και η ταμπακιέρα!
Διαβάζοντας τις δύο πρώτες παραγράφους του εβδομαδιαίου δελτίου της Alpha Bank, που αναφερόταν στην πρόσφατη πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση και στους λόγους για τους οποίους η Alpha την απέρριψε, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει το στιλ της γραφής.

Είναι καθαρεουσιάνικο, λόγιο, όπως ένας φίλος το χαρακτήρισε, και έχει πολύ πιθανόν γραφτεί ή τουλάχιστον επιμεληθεί από άτομο ή άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος είναι το πρώτο άτομο που έρχεται στον νου, αν και δεν αποκλείεται να είναι κάποιος άλλος.

Αν η συλλογιστική μας είναι σωστή, τότε μόνο μία ερμηνεία μπορεί να δοθεί στα γραφόμενα.

Ο κ. Κωστόπουλος και ο κ. Μαντζούνης δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη για την πρόταση της Εθνικής την οποία απέρριψαν και επομένως αποτελεί χάσιμο χρόνου η επίκληση επιχειρημάτων του είδους, π.χ., η πρόταση είναι ελκυστική, να το ξανασκεφτούν κ.λπ., από την άλλη πλευρά.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει να επανέλθει η Εθνική αργότερα με μια καλύτερη πρόταση για συγχώνευση με την Alpha.

Όμως, θα πρέπει να φροντίσει αυτήν τη φορά η βελτιωμένη πρόταση να ισχύει μόνο αν γίνει αποδεκτή από την Alpha και να ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση αποδοχής από τις δύο τράπεζες.

Με άλλα λόγια, νέα πρόταση και ντιλ θα πρέπει να πάνε μαζί.

Επανερχόμενοι στο κείμενο του εβδομαδιαίου δελτίου, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το επιχείρημα περί κρατικοποίησης της Alpha Bank -ακόμη κι αν κανείς το αποδεχτεί επί της αρχής- είναι αδύναμο.

Η διοίκηση της Alpha Bank γνώριζε πολύ καλά τι εστί Εθνική όταν υπέγραφε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων (NDA) στις 3 Φεβρουαρίου.

Αλλά οι «κύκλοι της Εθνικής» έχουν άδικο όταν υπονοούν ότι η διοίκηση της Alpha τυγχάνει μικρότερης αποδοχής από τη δική τους επειδή «η εκλογή της διοίκησης της Alpha στηρίζεται σε πρόταση μετόχων που ελέγχουν λιγότερο από το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της».

Κάποιος ή κάποιοι μπορεί να εκλεγούν για να διοικήσουν μια τράπεζα ακόμη κι αν προταθούν από μετόχους που ελέγχουν το 1% ή το 0,01% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Και είναι οξύμωρο να εγείρεται τέτοιο θέμα όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι διοικήσεις της Εθνικής από παλιά, π.χ. επί αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, Τάκη Αράπογλου και η νυν υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη αποτελούν επιλογή του Δημοσίου, που ελέγχει άμεσα ένα ασήμαντο ποσοστό της τράπεζας και έμμεσα, μέσω των Ταμείων, ένα σχετικά μικρό μειοψηφικό ποσοστό.

Όσον αφορά στην υπόθεση ρευστοποίησης με τρέχουσες τιμές του χαρτοφυλακίου ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τις δύο τράπεζες, που φέρει την Εθνική να διατηρεί υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια (core Tier I) απ' αυτήν που έχει σήμερα η Alpha, υπάρχει αντίλογος.

Οι υπολογισμοί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, εξαιρούν τα 5,5 δισ. ευρώ του swap με το ελληνικό δημόσιο (Titlos), οπότε η έκθεση της Εθνικής σε ομόλογα πέφτει στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το «κούρεμα» ανέρχεται σε 20%.

Όμως, πολλοί στο εξωτερικό θεωρούν ότι τυχόν «κούρεμα» σε ελληνικά ομόλογα θα είναι μεγαλύτερο, π.χ. 30% - 40%, ενώ παράλληλα δεν θεωρούν πιθανό να εξαιρεθεί το swap σ’ αυτήν την περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σωστό ότι η Alpha Bank είχε αποδεχτεί την εξαίρεση του swap από το ανωτέρω stress test, ενώ το asset management της ίδιας φέρεται να διαθέτει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, πιθανόν ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον, που δεν συνυπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ της τράπεζας.

Όμως, όλα αυτά συνιστούν μια μάχη εντυπώσεων μεταξύ των δύο τραπεζών και δεν βοηθάνε, ιδίως την Εθνική, γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκνευρίσουν Κωστόπουλο και company.

Ακόμη κι αν οι κύκλοι της Εθνικής είχαν δίκιο σ’ όλα όσα αναφέρουν, αυτό δεν σημαίνει ότι η διοίκηση της Alpha ήταν υποχρεωμένη ή θα συμφωνούσε να κάνει ντιλ.

Για να συμβεί το τελευταίο θα πρέπει η Εθνική να αποδομήσει τα επιχειρήματα της Alpha Bank εναντίον του προτεινόμενου ντιλ, ξεκινώντας από εκείνον που θέλει το ντιλ περισσότερο από κάθε άλλον.

Το κράτος.

Ο υπουργός των Οικονομικών θα μπορούσε να δεσμευτεί δημοσίως, π.χ., ότι το Δημόσιο και τα Ταμεία δεν θα ψήφιζαν ξανά στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Εθνικής εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπουργοί δεν μένουν για πάντα στη θέση τους και επιπλέον ότι κανείς δεν εμπιστεύεται το Δημόσιο.

Υπό αυτήν την έννοια, μόνο η πώληση του ποσοστού του κράτους και των Ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα μπορούσε να αποδομήσει το επιχείρημα περί κρατικοποίησης της Alpha, αλλά είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην πραγματικότητα, η Εθνική, που είχε την πρωτοβουλία για τη συγχώνευση, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μάχη των εντυπώσεων και να επικεντρωθεί σ’ αυτό που κάνει η αγορά.

Την ταμπακιέρα.

Κοινώς, να πάει με τα νερά της Alpha, προσφέροντας μια σχέση ανταλλαγής και πιθανόν ένα επιπλέον κουτάκι στο οργανόγραμμα που η διοίκηση της τελευταίας θα βρει δύσκολο να αγνοήσει.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v