Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ, το ελληνικό... καράβι και τα μέτρα!

Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα χορεύουν τελευταία στον ρυθμό της ΕΚΤ. Όμως αρκετοί φαίνεται ότι έχουν μπερδέψει αυτόν τον ρυθμό με κάποιον άλλο.

Η ΕΚΤ, το ελληνικό... καράβι και τα μέτρα!
Όσοι νομίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αφήσουν την Ελλάδα να φαλιρίσει καλά θα κάνουν να θυμηθούν τι συνέβη όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης χρειάστηκαν βοήθεια.

Αναφερόμαστε κυρίως στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών χρειάστηκαν βοήθεια το 2008 και η ΕΚΤ έσπευσε να τους την προσφέρει, παρότι δεν ήταν μέλη της ευρωζώνης.

Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο να μην παράσχει η ΕΚΤ βοήθεια σε μια χώρα-μέλος του ευρωσυστήματος, όπως η Ελλάδα, αν το ζητήσει.

Θα ήταν ακόμη πιο παράδοξο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξωθούσε μια χώρα-μέλος στα άκρα, αποσύροντας τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας άμεσα και όχι τμηματικά σε βάθος χρόνου.

Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να υπονομεύσει η ίδια το πρότζεκτ του ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα με μικρό ειδικό βάρος στην οικονομία της ευρωζώνης, όμως τυχόν γονάτισμά της θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε άλλα περιφερειακά κράτη με μεγάλα ελλείμματα και δημόσιο χρέος, με επιπτώσεις στο ευρώ.

Δεν είναι σίγουρα αυτό που επιθυμεί η ΕΚΤ.

Αντίθετα, η τελευταία δεν θα είχε αντίρρηση -ίσως μάλιστα να το επιδίωκε- να αποσύρει τμηματικά το δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει κάτω από το ελληνικό χρέος.

Με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά spreads δεν θα ήταν πλασματικά, αλλά θα αποτύπωναν πώς πραγματικά αξιολογούσε η αγορά τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, οι αγορές θα αναλάμβαναν να πιέσουν τη χώρα μέσω των αυξημένων spreads και κόστους δανεισμού να πάρει μέτρα αυστηρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτό ακριβώς το έργο είμαστε πλέον θεατές, όπου οι διεθνείς αγορές πιέζουν και η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της μείωσης του ελλείμματος και των προεκλογικών της δεσμεύσεων.


Όμως, δεν είναι εύκολο να κρατάς αυτά τα δύο καρπούζια στη μασχάλη και να πορεύεσαι ενώ βάλλεσαι από διάφορες μεριές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τωρινή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το κάνει όσο μπορεί και αντέχει.

Αν όμως το πρεσάρισμα των αγορών συνεχιστεί, θα ήταν μάλλον έκπληξη να μην ενδώσει η κυβέρνηση σε κάποιο σημείο.

Κοινώς, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για μέτρα μόνιμης φύσης, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα, και διαρθρωτικά μέτρα, π.χ. μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ανισορροπίες, π.χ. γήρανση του πληθυσμού.

Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, όπου η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για να αρχίσει να μαζεύει τα 50 - 60 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί του χρόνου για τις ανάγκες της, φαντάζει καλή περίοδος για να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Όμως, δεν χρειάζεται να πάμε ως εκεί. Επιπλέον μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν νωρίτερα, π.χ. τον Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα λειτουργήσει περισσότερο σαν αυστηρός καθηγητής παρά σαν δήμιος όπως προδικάζουν ορισμένοι στις αγορές, παρά τις εύλογες ανησυχίες που προκαλούν οι κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του τοπικού ιερέα.

Το έργο είναι γνωστό.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v