Οι ξένοι και ο Έλληνας... "ποιητής"!

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μιλά για πιθανή πτώχευση και ο υπουργός Οικονομικών για έκτακτες καταστάσεις, αρκεί μία θρυαλλίδα για να βάλει... φωτιά στον κάμπο.

Οι ξένοι και ο Έλληνας... ποιητής!
Η χθεσινή μέρα δεν ήταν από τις καλύτερες για την Τράπεζα της Ελλάδος και για τον πρόεδρό της κ. Προβόπουλο.

Κι αυτό γιατί η κεντρική τράπεζα κατόρθωσε με τους χειρισμούς της να αυξήσει βραχυπρόθεσμα(;) το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, πληγώνοντας δυνητικά το κράτος και τις τράπεζες.

Μάλιστα, οι συνέπειες μπορεί να αποδειχθούν πιο οδυνηρές μεσοπρόθεσμα -μεγαλύτερο spread- αν οι αγορές τιμολογήσουν τον "άσπρο θόρυβο" (white noise), όπως αποκαλείται στα οικονομικά.

Από τη σκοπιά των πιστωτών, ο τελευταίος θα μπορούσε να αποδοθεί λαϊκά με τη φράση "δεν ξέρω τι μπορεί να σκάσει αύριο".

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα αποθάρρυνε τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στη νέα δημοπρασία της ΕΚΤ που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου για την άντληση φθηνής 12μηνης ρευστότητας.

Το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει μεγαλύτερη ρευστότητα από το ευρωσύστημα σε σχέση με αυτήν που τους αναλογούσε κατά τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Κάπου 42 δισ. ευρώ από τα συνολικά 570 δισ. και επομένως θα έπρεπε να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα όπου η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα περιοριζόταν.

Άρα, η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών άντλησης ρευστότητας ήταν και είναι μια εύλογη και φρόνιμη επιλογή των τραπεζών με βάση τα νέα δεδομένα και ήδη κάποιες έχουν αρχίσει να το κάνουν συστηματικά.

Όπως ανέφερε στέλεχος ανταγωνίστριας τράπεζας, η Eurobank ξανάνοιξε την έκδοση του Φεβρουαρίου του 2013 την προηγούμενη εβδομάδα, σηκώνοντας επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Το spread διαμορφώθηκε στις 195 μονάδες βάσης πάνω από τα επιτόκια της αγοράς (mid swaps).

Όμως, οι διαρροές στον Τύπο για την επιστολή που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και η απόδοσή τους στο εξωτερικό δημιούργησαν τη λανθασμένη εντύπωση ότι υπήρχε απόφαση οι ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να αντλούν κεφάλαια από την ΕΚΤ και να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Η αγορά φοβήθηκε γιατί δεν καταλάβαινε τι ήθελε να πει ο ποιητής, δηλαδή ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά δήλωση ορισμένων.

Εκτίμησε λοιπόν πως η απόφαση θα έπληττε τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα spreads. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού από το γερμανικό 10ετές ομόλογο ακούμπησε τις 160 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά για να υποχωρήσει στις 156 μονάδες αργότερα από 140 μονάδες βάσης την Παρασκευή.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ήταν επόμενο να πληγούν επίσης οι τραπεζικές μετοχές αφού οι απώλειες εσόδων θα είναι σημαντικές αν σταματήσει το carry trade, δηλαδή η χρηματοδότηση των ομολόγων από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ από το οποίο έβγαζαν πολλά λεφτά σε μια δύσκολη συγκυρία.

Φυσικά, η κεντρική τράπεζα δεν είχε βγάλει καμία τέτοια απόφαση.

Όμως, η παροιμιώδης απουσία επίσημης ενημέρωσης - διευκρίνισης προς την αγορά για πολλές ώρες κι ενώ τα spreads είχαν ανοίξει και το χρηματιστήριο βουτούσε σε μια μέρα όπου κάποιες άλλες κατέγραφαν νέα υψηλά καταγράφεται στα αρνητικά της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τελικά, η διευκρινιστική ανακοίνωση βγήκε και έγινε δεκτή με μια σειρά δηκτικά σχόλια.

Όμως, σύντομα θα φανεί, ακόμη και σήμερα, αν η αβεβαιότητα που δημιούργησε το χθεσινό περιστατικό και η απουσία του ποιητή από την αγορά, όταν απαιτούνταν, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμα υπό τη μορφή υψηλότερου spread.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v