Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Προς τα πού δείχνει η ψυχολογία

Aν οι αγορές είναι ψυχολογία τότε η πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα είναι προδιαγεγραμμένη. Ποιος όμως θα πρέπει να χαίρεται; Οι ταύροι που βρίσκονται στο τιμόνι του οδηγού για πολλούς μήνες ή οι αρκούδες;

Αγορές: Προς τα πού δείχνει η ψυχολογία
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να έχει καθίσει το τελευταίο διάστημα, όμως άλλες ξένες αγορές και προ πάντων η μητέρα όλων των αγορών, η Wall Street, κερδίζουν έδαφος παρά τη χθεσινή ανάπαυλα.

Αν η στάση της Σοφοκλέους οφείλεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς λόγους ή απλώς πρόκειται για μια ανάσα έπειτα από μεγάλη άνοδο διαρκείας, που οδήγησε σε υπεραπόδοση έναντι των άλλων ανεπτυγμένων αγορών, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά.

Από τις 439 εταιρίες του δείκτη S&P 500 που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, οι 353 είχαν παρουσιάσει κέρδη καλύτερα του αναμενομένου, ενώ μόλις 56 είχαν εμφανίσει χειρότερα, σύμφωνα με τη Citi.

Τα σωρευτικά κέρδη των ανωτέρων εταιρειών το γ΄ τρίμηνο είχαν υποχωρήσει 21% περίπου, αλλά ήταν 15% υψηλότερα από αυτά που περίμενε η αγορά.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τη βελτίωση των μακροοικονομικών νέων που βγαίνουν, έχει έναν ακόμη λόγο να αισθάνεται ότι το ρίσκο μιας μεγάλης υποχώρησης των μετοχών είναι μικρό.

Προς ποια κατεύθυνση όμως δείχνουν οι δείκτες ψυχολογίας;

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, οι δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας δεν είναι στα πάνω τους. Κάποιος μάλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι στέλνουν κάποια απαισιοδοξία.

Ο δείκτης ΑΑΙΙ, ο οποίος αναφέρεται στο ποσοστό εκείνων που είναι ταύροι μείον αυτών που είναι αρκούδες, τα λέει όλα.

Ο δείκτης υποχώρησε στο -33%, που αποτελεί τη χαμηλότερη ένδειξη από την 5η Μαρτίου, όταν είχε πέσει στο -51,4%, και συνιστά το 18ο χαμηλότερο εβδομαδιαίο σκορ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του δείκτη ΑΑΙΙ από τις αρχές του 1990 όπου ξεκίνησε η μέτρηση.

Η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών καταγράφηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1990 με -54%.

Ποια είναι η σημασία όλων αυτών για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά;

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Εurope κατέγραψε κέρδη της τάξης του 15% περίπου τις επόμενες 26 εβδομάδες, τις 13 από τις 17 προηγούμενες φορές όπου η απαισιοδοξία χτύπησε κόκκινο.

Μάλιστα, οι 3 από τις 4 φορές όπου ο MSCI-Europe έπεσε παρατηρούνται το α΄ τρίμηνο του 2008.

Η απόδοση του MSCI-Europe υποχωρεί 12,3% κατά μέσο όρο στο 80% των περιπτώσεων με ορίζοντα τις 52 εβδομάδες.

Επομένως, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ανέβει παρά να πέσουν οι ευρωπαϊκές αγορές τους επόμενους μήνες με βάση τη συμπεριφορά του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη στο παρελθόν.

Υπό αυτή την έννοια, η ψυχολογία είναι στο πλευρό των ταύρων.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v