Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αγορές, δύο απόψεις, ένα στοίχημα!

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν οικονομική ανάκαμψη τύπου V, ενώ οι αγορές των κρατικών ομολόγων ανάκαμψη τύπου U ή W. Kαι οι δύο πλευρές έχουν δίκιο από τη σκοπιά τους. Όμως, μία άποψη είναι σωστή.

Δύο αγορές, δύο απόψεις, ένα στοίχημα!
Οι αγορές των μετοχών και των κρατικών ομολόγων ενίοτε συμφωνούν και ενίοτε διαφωνούν για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, απηχώντας τις απόψεις των συμμετεχόντων σε αυτές.

Αυτήν την περίοδο οι δύο αγορές προεξοφλούν δύο διαφορετικά σενάρια για το μέλλον.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν ράλι εδώ και μήνες, προεξοφλώντας ανάκαμψη της οικονομίας τύπου V.

Τα χρηματιστήρια πιστεύουν ότι η ώθηση στην οικονομία από την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη χαλαρή νομισματική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής για την αναπλήρωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, θα έχει συνέχεια και η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα πάρουν τη σκυτάλη.

Από την άλλη πλευρά, η συμπεριφορά της αγοράς των κρατικών ομολόγων δεν είναι ανάλογη καθώς η καμπύλη των αποδόσεων έχει γίνει κάπως πιο επίπεδη (bull flattening) με τη διαφορά των βραχυπρόθεσμων από τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις να έχει ελαττωθεί, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς αν η συγκεκριμένη αγορά προεξοφλούσε ανάκαμψη τύπου V. Σε εκείνη την περίπτωση η καμπύλη θα είχε πιο έντονα ανοδική κλίση.

Επομένως, η αγορά των κρατικών ομολόγων προεξοφλεί ανάκαμψη τύπου U ή W, διαπιστώνοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ είναι μικρότερο του δυνητικού ΑΕΠ σημαντικά λόγω των επιπτώσεων της ύφεσης.

Σημειωτέον ότι το δυνητικό ΑΕΠ προκύπτει όταν υπάρχει πλήρης απασχόληση των συντελεστών, π.χ. εργατικό δυναμικό μιας οικονομίας.

Υπό αυτήν την έννοια, οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, που θα προκαλούσε την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς ούτε την αγορά των μετοχών ούτε την αγορά των ομολόγων για τις απόψεις που έχουν αναφορικά με το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν κοιτάξει κάποιος το θέμα από τη σκοπιά κάθε αγοράς, θα πρέπει να διατυπώσει την άποψη ότι και οι δύο έχουν μια απόλυτα λογική θέση όταν το εξετάζουν από την πλευρά τους.

Όμως, δεν μπορεί να έχουν και οι δύο αγορές δίκιο την ίδια στιγμή.

Κοινώς, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να πάρει ταυτόχρονα μορφή τύπου V και U και W.

Μία από τις δύο αγορές προφανώς κάνει λάθος.

Το θέμα κυριαρχεί στις συζητήσεις των "εγκεφάλων" των μεγάλων ξένων οίκων καθότι αγγίζει το μέλλον της οικονομίας και των επενδύσεων σε κάθε μία από αυτές τις αγορές.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι εκείνο που ενώνει τις δύο αγορές είναι η εκτίμηση πως η Fed και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διατηρούν πολύ χαμηλά τα επιτόκια και να μην τραβάνε τη ρευστότητα που έχουν ρίξει στις αγορές.

Είτε γιατί πιστεύουν ότι έτσι δεν θα διακινδυνεύσουν να βουλιάξουν το καράβι της οικονομίας (χρηματιστήρια), είτε διότι θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια αφού ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού είναι μικρός λόγω του αρνητικού χάσματος μεταξύ πραγματικού και δυνητικού ΑΕΠ (κρατικά ομόλογα).

Η ειρωνεία είναι ότι το καλύτερο για τα χρηματιστήρια θα ήταν να μην ξεκινήσει καμία ανάκαμψη τύπου V, ώστε να μη χρειαστεί η Fed να ανεβάσει τα επιτόκιά της, τερματίζοντας το ράλι.

Από την άλλη πλευρά, των ομολόγων, ο κίνδυνος είναι η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από τη Fed και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει συνθήκες φούσκας.

Ποια από τις δύο αγορές έχει δίκιο; Ο χρόνος θα δείξει.

Καλού κακού, όμως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η σταδιακή μείωση θέσεων σε μετοχές ίσως δεν είναι κακή ιδέα.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v