Επιχειρήσεις: H έκτακτη εισφορά και οι ξένοι!

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι καθαρά ελληνική υπόθεση. Όμως, δεν είναι. Οι ξένοι έχουν επίσης τη δική τους άποψη.

Επιχειρήσεις: H έκτακτη εισφορά και οι ξένοι!
Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν εκτροχιαστεί και ως εκ τούτου η λήψη περιοριστικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού θεωρείται μονόδρομος.

Δεδομένη είναι επίσης η θέση της κυβέρνησης για αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων εισοδηματικών τάξεων.

Το επίδομα αλληλεγγύης υπέρ των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και προφανώς δεν εκπλήσσει.

Όμως, ο τρόπος χρηματοδότησης του επιδόματος αλληλεγγύης μέσω της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας 600 χιλ. ευρώ και πλέον δημιουργεί ερωτήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ελληνική οικονομία.

Άποψη γι’ αυτά τα θέματα δεν έχουν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι επενδυτές που έβαλαν τα λεφτά τους με την προσδοκία των υψηλών αποδόσεων.

Κι αν μεν οι ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι πιο δύσκολο να εξευρεθούν και να εκφράσουν άποψη, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνους που έχουν επενδύσει σε μετοχές κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων και επηρεάζονται από την έκτακτη εισφορά.

Πολύ περισσότερο όταν η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται επί των προ φόρων κερδών του 2008, που ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αναμένονται φέτος, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι πιο μεγάλη.

Ποιες είναι οι κυριότερες ενστάσεις μερικών από αυτούς;

Πρώτον, η έκτακτη εισφορά δεν συνάδει με ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς όπου οι κανόνες είναι δεδομένοι και γνωστοί σε όλους.

Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν η έκτακτη εισφορά θεωρηθεί μη επαναλαμβανόμενο (one-off) γεγονός, δεν μπορεί να αγνοηθεί και σίγουρα δεν συμβάλλει στη μείωση της μεταβλητότητας (ρίσκου) των ελληνικών μετοχών.

Δεύτερον, οι εισηγμένες εταιρίες που θα πληρώσουν κυρίως τα σπασμένα της έκτακτης φορολογίας είναι εκείνες στις οποίες έχουν κατά τεκμήριο μεγάλες θέσεις ξένοι επενδυτές, π.χ. τράπεζες, ΟΠΑΠ κτλ.

Είναι γνωστό ότι οι ξένοι επενδυτές (μη κάτοικοι) κατέχουν το 35% με 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ανωτέρω εισηγμένων εταιριών.

Επομένως, ορισμένοι από αυτούς αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους τιμωρεί έμμεσα γι’ αυτήν την επιλογή τους.

Όλοι αυτοί είναι σαφώς ενήμεροι για τη δύσκολη θέση όπου βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας και την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Όμως, οι ίδιοι ανταπαντούν -τουλάχιστον όσοι δεν διαχειρίζονται hedge funds, όπου οι μεριδιούχοι είναι κατά τεκμήριο πλούσιοι ιδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκι, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία- ότι ούτε οι δικοί τους μέτοχοι είναι πλούσιοι.

Πρόκειται, αναφέρουν, για ξένους συνταξιούχους και εργαζομένους που επενδύουν ένα μέρος των οικονομιών τους σε ελληνικές και σε άλλες μετοχές με την προσδοκία μιας καλύτερης απόδοσης. 

Ποια στάση θα κρατήσουν όλοι αυτοί απέναντι στη Σοφοκλέους και γενικότερα την ελληνική οικονομία μετά το σκοτσέζικο ντους της έκτακτης εισφοράς και ορισμένων άλλων μέτρων που κυοφορούνται;

Ο καιρός θα δείξει.

Αν όμως κρίνουμε από τις αντιδράσεις, δηλαδή πωλήσεις, των τελευταίων που αποδίδονται στους βραχυχρόνιους ξένους παίκτες, το κλίμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v