Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φοροεπιδρομή και τα καλά της!

Η ανάγκη μείωσης του κρατικού ελλείμματος είναι σίγουρο ότι θα φέρει αύξηση των φόρων για πολλούς Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Όμως, υπάρχει και κάτι θετικό από αυτή την εξέλιξη.

Η φοροεπιδρομή και τα καλά της!
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν φαβορί το ΠΑΣΟΚ, με ένα μικρό ερώτημα για την αυτοδυναμία.
 
Είτε όμως ερχόταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ είτε η Ν.Δ., το υπέρογκο έλλειμμα του προϋπολογισμού θα έπρεπε να μειωθεί.

Ως εκ τούτου, η αύξηση της φορολογίας σε μια χώρα όπου το 80% και άνω των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού θεωρείται ανελαστικό, π.χ. μισθοί, συντάξεις, τόκοι Δημοσίου χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Είναι σαφές ότι από τα δύο κόμματα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πιο φορομπηχτικό, αν και η ελληνική ιστορία διδάσκει πως άλλα έλεγαν τα κόμματα πριν αναλάβουν την εξουσία κι άλλα έκαναν ενίοτε μετά, οπότε ας περιμένουμε.

Είναι σαφές ότι σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει παραπάνω φόρους, ιδίως όταν η ποιότητα και η ποσότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών από το κράτος είναι χαμηλές.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη "δωρεάν" δημόσια παιδεία που κοστίζει στις ελληνικές οικογένειες ένα κάρο λεφτά, καθότι και φορολογούνται αλλά και πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους.

Η μήπως μπορεί να ξεχάσει τη "δωρεάν" υγειονομική περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρεία που πολλοί δεν χρησιμοποιούν, προτιμώντας τα ιδιωτικά, παρότι είναι ακριβότερα.

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν τη φορολογία ισοδύναμη της δουλείας, αφού όπως λένε είναι σαν να δουλεύει κανείς χωρίς να πληρώνεται. Όμως, αυτές είναι ακραίες θέσεις που μπορούν να γίνουν αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Μέχρι σήμερα το εκάστοτε κυβερνών κόμμα βόλευε τους δικούς του και αύξανε τις δαπάνες χωρίς σοβαρές αντιδράσεις παρά μόνο αν υπήρχε υπόνοια σκανδάλου.

Η αντίδραση των φορολογουμένων ήταν από ανύπαρκτη μέχρι πολύ μικρή.

Όσο όμως διευρύνεται η φορολογική βάση και επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο κάποια κοινωνικά στρώματα, τέτοιου είδους πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για να χρηματοδοτηθούν τα ρουσφέτια ή επενδύσεις, που δεν βγάζουν νόημα, θα προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Η φοροεπιδρομή που στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μπορεί λοιπόν να αφαιρεί αγοραστική δύναμη από μισθωτούς και από άλλους φορολογουμένους, καλλιεργεί όμως παράλληλα το έδαφος για μεγαλύτερες αντιδράσεις στην αύξηση των κρατικών δαπανών μελλοντικά.

Υπό αυτή την έννοια η φοροεπιδρομή βοηθά στον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών αφού ο κάθε φορολογούμενος έχει συμφέρον να ξέρει πού ξοδεύονται τα λεφτά του.

Είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα, που έχει ουρά.

Επομένως, η φοροεπιδρομή μαζί με όλα τα άσχημα μπορεί να προσφέρει κάτι καλό στον εξορθολογισμό των δαπανών του ελληνικού δημοσίου και μια καλύτερη δημόσια διοίκηση.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v