Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες, οι αγορές και ο Maynard Keynes!

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των τραπεζών έχουν δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις μετοχές τους και την Σοφοκλέους, όμως η εξήγηση μάλλον ανήκει στον οικονομολόγο M. Keynes 73 χρόνια πριν.

Οι τράπεζες, οι αγορές και ο Maynard Keynes!
Στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο The General Theory of Employment, Interest and Money, ο μεγάλος οικονομολόγος John Maynard Keynes ανέφερε ότι η αστάθεια δεν είναι μόνο προϊόν κερδοσκοπικών κινήσεων.

Είναι επίσης απόρροια της ανθρώπινης φύσης και των αυθόρμητων αποφάσεων που ενίοτε λαμβάνουμε (animal spirits). Κάποιος θα μπορούσε να το απλοποιήσει λέγοντας, της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις αγορές και ειδικότερα στη Σοφοκλέους αποδεικνύει
ίσως του λόγου το αληθές με την ανθρώπινη διάθεση να είναι αυτή τη φορά θετική.

Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν κάνει μεγάλο ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου, συνεχίζουν ακάθεκτες, συμπαρασύροντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε χθες τα 23 ευρώ, της Alpha Bank τα 12 ευρώ, ενώ της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προσέγγισαν τα 11 και 12 ευρώ αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου της Alpha και δευτερευόντως της Πειραιώς αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου.

Αυτό εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην τάση των αναλυτών να είναι μεν καλοί στις προβλέψεις τους όταν η ίδια τάση, πτωτική ή ανοδική, συνεχίζεται, αλλά να χάνουν συνήθως τα κομβικά σημεία της αλλαγής τάσης.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και ανθρώπινα.

Όμως, μια ματιά στα αποτελέσματα των δύο προαναφερθέντων τραπεζών και εκείνων που θα ακολουθήσουν δείχνει ότι η υπέρβαση οφείλεται σε αξιόλογο βαθμό στη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από ομόλογα. 

Πρόκειται για έσοδα τόκων από το γνωστό carry trade, κοινώς το φθηνότερο βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων ομολόγων που πληρώνουν υψηλότερα τοκομερίδια.

Όλα αυτά τα έσοδα από τόκους δεν μπορούν να θεωρηθούν επαναλαμβανόμενα και, επομένως οι αγορές θα έπρεπε να το έχουν λάβει υπ' όψη τους και να είναι πιο προσεκτικές.

Όμως, δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι και γι’ αυτό οι αναλυτές προχωρούν σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κέρδη των τραπεζών και αναβάθμιση της τιμής -στόχου των μετοχών τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Το ίδιο είχε συμβεί στο παρελθόν, τέλη της δεκαετίας του 1990, που ένα μεγάλο μέρος των καθαρών κερδών των τραπεζικών ομίλων προέρχονταν από μη επαναλαμβανόμενα trading gains.

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των τραπεζών ήταν πολύ ακριβές εκείνη την περίοδο, αφού το Ρ/Ε ήταν συνήθως μεγαλύτερο από 20 ή 25 φορές από τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου 12μηνου, αλλά φθηνές σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική αγορά.

Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα.

Όμως, θα ήταν λάθος να αγνοηθεί η επανάληψη του φαινομένου που βασίζεται αυτήν τη φορά  στη θετική διάθεση των συμμετεχόντων στις αγορές.

Κι αυτό γιατί η διάθεση μπορεί εύκολα να αλλάξει από το καλό στο χειρότερο αν κάποιες θετικές προσδοκίες για την ανάκαμψη της διεθνούς και δευτερευόντως της ελληνικής οικονομίας διαψευσθούν.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v