Η Ελλάδα, το ράλι και η συνέχεια!

Η κερδοφόρα επενδυτική στρατηγική στηρίζεται στη σωστή άποψη για την πορεία των μετοχών στο ευδιάκριτο μέλλον. Δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο αλλά ούτε και δύσκολο. Άλλωστε υπάρχει οδηγός.

Η Ελλάδα, το ράλι και η συνέχεια!
Κάθε καλός επενδυτής θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τι διδάσκει η ιστορία των αγορών ανά περίπτωση, αφού πολλές φορές επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα, ακόμα κι αν αλλάζει η διάρκεια ή και το μέγεθος της ανόδου ή της πτώσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη μπήκαν σε πτωτική τροχιά (bear market) από το καλοκαίρι του 2007.

Αν και η αμερικανική αγορά είναι η μητέρα όλων των αγορών, επηρεάζοντας τις υπόλοιπες, η Σοφοκλέους βρίσκεται πιο κοντά στις δυτικοευρωπαϊκές, οι οποίες υποχώρησαν κάπου 57% τους 20 - 21 μήνες που μεσολάβησαν από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2009.

Πρόκειται για μεγάλη πτώση, η οποία δεν διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της περιόδου 2000 - 2003, που ανήλθε στο 58% και κράτησε 30 μήνες.

Όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, η μεγάλη πτώση συνοδεύθηκε κατόπιν από ανοδική αντίδραση των αγορών που μετρά ήδη 5 μήνες και κέρδη άνω του 40% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.

Όμως, η Ιστορία δείχνει ότι τα ράλι αυτής της μορφής διαρκούν πολύ περισσότερους μήνες, πάνω από 12, και η άνοδος είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι αγορές πάρουν μια ανάσα σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι πιθανόν το ράλι να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ποσοστιαία άνοδο στη συνέχεια.

Επομένως, είναι εύλογο να περιμένει κάποιος, παρότι η παρούσα οικονομική κρίση ήταν από τις χειρότερες από τη δεκαετία του 1930, πως το τωρινό ράλι έχει κι άλλη ζωή μέσα του. Πιθανόν άλλο ένα 10% - 20%.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι η επόμενη μέρα μετά το ράλι γράφει διόρθωση.

Την περίοδο 2000 - 2003 η διορθωτική πτώση στην Ευρώπη ήταν μικρή, της τάξης του 12%, και διήρκεσε λίγο καιρό, αλλά ήταν πολύ πιο βίαιη στις ΗΠΑ και οι απώλειες άνω του 40% σε διάστημα 17 μηνών.

Ακόμη κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στη Σοφοκλέους την προηγούμενη δεκαετία, θα διαπιστώσει ότι η βουτιά που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1990 μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η μη ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 από τη χώρα διήρκεσε 28 μήνες, προκαλώντας απώλειες της τάξης του 67%.

Το ράλι που ακολούθησε κράτησε 14 μήνες μέχρι τις αρχές του 1994, καταγράφοντας άνοδο 125%. Στη διόρθωση που σημειώθηκε και κράτησε 4 μήνες οι απώλειες της Σοφοκλέους ανήλθαν στο 31%.

Με άλλα λόγια, η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από κάθε μεγάλη πτωτική αγορά και θα ήταν οξύμωρο να μην ξανασυμβεί και πάλι σήμερα.

Σίγουρα, κάποια ράλι ανακούφισης έχουν κοινά σημεία με άλλα του παρελθόντος.

Kατά τη χθεσινή αναφορά του στα χρηματιστηριακά ράλι του 20ού αιώνα, ο αρθρογράφος κ. John Authers των "Financial Times" ("F.T.") κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τωρινό ράλι έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το ράλι του 1975, που ακολούθησε τη βουτιά της περιόδου 1973 - 1974, παρά με τα άλλα του προηγούμενου αιώνα.

Πιθανόν, ο κ.Authers είχε κυρίως στο μυαλό του την αμερικανική αγορά καθότι υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις με την Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη πτώση της Wall Street ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1972 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1974, δηλαδή έπειτα από 21 μήνες, με τον S&P 500 να χάνει το 48% της αξίας του.

Η πτώση στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησε νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1972, και ολοκληρώθηκε αργότερα τον Δεκέμβριο του 1974. Παρότι διήρκεσε 28 μήνες, η πτώση που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 45%.

Όταν όμως ήρθε η ώρα του ράλι ανακούφισης, η άνοδος ήταν περίπου παρόμοια, δηλαδή 55% στην Ευρώπη και 54% στις ΗΠΑ, αλλά είχε διάρκεια 13 μήνες στην Ευρώπη και 9 μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατόπιν ήρθε η ώρα της διόρθωσης.

Ήταν της τάξης του 14% στη Wall Street και κράτησε 2 μόλις μήνες και στην Ευρώπη 19% και διήρκεσε 9 μήνες. Υπάρχουν λοιπόν ομοιότητες.

Κι εδώ όμως η ουσία δεν αλλάζει: μεγάλη πτώση, ράλι, διόρθωση και η επόμενη μέρα που θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον.

Θα ήταν οξύμωρο να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο στην παρούσα χρονική στιγμή.

Με οδηγό λοιπόν την Ιστορία θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση ότι το ράλι θα παράγει ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις, πριν έρθει η ώρα της διόρθωσης.

Η τελευταία μπορεί να προκληθεί είτε από διάψευση των προσδοκιών για οικονομική ανάκαμψη είτε από αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες επί το αυστηρότερον.

Έχουμε όμως καιρό για το στάδιο της διόρθωσης το οποίο ο κ. Μαρκ Μόμπιους δεν αποκλείει να έρθει πριν από το τέλος του χρόνου.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v