Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήρια: Οι αρκούδες ελπίζουν ακόμη!

To ράλι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει... κάψει τη γούνα αρκετών αρκούδων. Αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί, παραμένουν αμετανόητες. Οι λόγοι.

Χρηματιστήρια: Οι αρκούδες ελπίζουν ακόμη!
Περίμεναν αρκετό καιρό για να πάρουν το αίμα τους πίσω, αλλά τα κατάφεραν, παρότι πέρασαν χρόνια. Έπρεπε να περιμένουν να έρθει το 2007 στις ανεπτυγμένες αγορές και το 2008 στις αναδυόμενες για να ξαναζήσουν τις στιγμές του 2002.

Αναφερόμαστε στους απαισιόδοξους, ή αρκούδες κατά τη χρηματιστηριακή αργκό, που βλέπουν την αξία της περιουσίας τους να μειώνεται από τον Μάρτιο και μετά καθώς η άνοδος των μετοχών έχει τραβήξει περισσότερο απ’ όσο οι ίδιοι περίμεναν.

Αν και ο αριθμός των πιστών έχει μειωθεί, η πίστη των εναπομεινάντων στην "κάτω βόλτα" των μετοχών παραμένει άσβεστη.

Παρά τη ροή των οικονομικών νέων που αρχίζουν να επιβεβαιώνουν τα θετικά σημάδια τα οποία έστελναν εδώ και μήνες οι διάφορες έρευνες μέτρησης της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι αρκούδες επιμένουν ακόμη ότι πρόκειται για ράλι ανακούφισης ή καλύτερα για ράλι-παγίδα.

Οι αρκούδες πιστεύουν ότι τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης οφείλονται στο αποτέλεσμα από τον συνδυασμό της επεκτατικής δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ σε χώρες της ευρωζώνης, στη Βρετανία κι αλλού.

Όμως, η θετική επίδραση εκτιμούν ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ως άμεση προτεραιότητα τη μείωση των χρεών τους και δευτερευόντως την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων αντίστοιχα.

Επομένως, η ζήτηση δεν θα είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όταν οι επιχειρήσεις φέρουν τα αποθέματά τους στο επιθυμητό σημείο.

Σύμμαχός τους είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και αλλού αποταμιεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Οι αρκούδες γνωρίζουν ότι, αν οι τιμές των μετοχών σταματήσουν να ανεβαίνουν και οι αντίστοιχες των κατοικιών διολισθήσουν, έστω και πολύ λιγότερο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα και θα χρειαστούν πιο πολλά χρόνια για να οδηγηθεί ο λόγος υποχρεώσεων προς περιουσιακά στοιχεία στον ιστορικό μέσο όρο του 18%, π.χ. στις ΗΠΑ, από 22% που εκτιμάται σήμερα.

Οι ίδιοι παραπέμπουν σε μελέτη του ΔΝΤ που δείχνει ότι οι τιμές των κατοικιών στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες παραμένουν υπερτιμημένες, παρά τη μείωσή τους τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων παραμένει μεγάλο.

Επιπλέον, οι ίδιοι αναφέρουν επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο ιστορικό σε πολλές βιομηχανικές χώρες.

Τέτοια περιθώρια κέρδους δεν θεωρούνται διατηρήσιμα και γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύουν ότι θα συγκλίνουν προς τα μέσα ιστορικά επίπεδα.

Η πιθανή αύξηση των συντελεστών φορολογίας για τα επιχειρηματικά κέρδη, οι περισσότεροι κανονισμοί και οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων θα είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα μειωθούν τα περιθώρια, πλήττοντας τα επιχειρηματικά κέρδη και τις επενδύσεις.

Δεν είναι εύκολο να είσαι αρκούδα σε μια εποχή όπου οι ταύροι έχουν ξαναπάρει τα πάνω τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ορισμένες από τις αιτιάσεις τους δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακόμη κι από εκείνους που διαφωνούν μαζί τους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v