Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν κύκλους, ισχυρίζονται πολλοί και μάλλον έχουν δίκιο. Μόνο που οι πρωταγωνιστές αλλάζουν, όπως δείχνει ότι συμβαίνει με τη φετινή άνοδο των αγορών.

Αγορές: Έχει ο καιρός γυρίσματα!
Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από το σωτήριο έτος 1998 όπου η Ελλάδα έκανε ένα σοβαρό βήμα για την ένταξή της στην ΟΝΕ, υποτιμώντας τη δραχμή και βάζοντάς τη στον μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM).

Ήταν η περίοδος όπου ο κόσμος συγκλονιζόταν από μια διαφορετική κρίση. Μια κρίση που προερχόταν από τις αναδυόμενες αγορές.

Είχε προηγηθεί η ασιατική κρίση έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το καλοκαίρι του 1998, τέτοια περίπου εποχή, είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγούσε στην παύση πληρωμών του ρωσικού δημοσίου και στην κατάρρευση του hedge fund LTCM.

Aντιμέτωπη με την πιστωτική κρίση, η Fed επέλεξε να μειώσει δραστικά τα επίσημα επιτόκιά της.

Ήταν μια κίνηση που έσωσε την παρτίδα και έριξε λάδι στη φωτιά της οικονομικής ανάπτυξης και έστρωσε το έδαφος στο χρηματιστηριακό ράλι που ακολούθησε και οδήγησε στη φούσκα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας (ΤΜΤ).

Εκείνη η κρίση είχε ξεκινήσει από τις αναδυόμενες αγορές, για να καταλήξει σε ράλι των ανεπτυγμένων με κινητήριο μοχλό τα χαμηλά επιτόκια.

Κάπου 11 χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Αυτήν τη φορά η παγκόσμια πιστωτική κρίση που μετατράπηκε σε χρηματοοικονομική ξεκίνησε από τις ανεπτυγμένες αγορές και κυρίως τις ΗΠΑ. Δεν ξεκίνησε από τις αναδυόμενες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναδυόμενες χώρες και αγορές αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις της κρίσης αργότερα, δηλαδή μέσα στο 2008, και όχι το 2007 όπως οι ανεπτυγμένες.

Όπως το 1998, έτσι και σήμερα η μείωση των επιτοκίων αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα όπλα των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, το φάρμακο ήταν πολύ πιο δυνατό αφού η Fed οδήγησε τα επιτόκιά της κοντά στο 0% και άλλες κεντρικές τράπεζες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ρίχνοντας παράλληλα απευθείας μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα.

Η λογική λέει ότι το φάρμακο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα στις αγορές και στις χώρες που δεν είχαν υπερμοχλευμένες τράπεζες και νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υπερβολικά χρέη.

Πολλές αναδυόμενες αγορές συγκεντρώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα μπόρεσε να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αυξάνοντας επιθετικά τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία της.

Με άλλα λόγια, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί σε αυτήν την κρίση σε σχέση με το 1998.

Η ρίζα του προβλήματος ήταν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι λογικά πολλές αναδυόμενες οι οποίες είχαν σχετικά μικρή έκθεση στην πηγή του κακού.

Υπό αυτήν την έννοια, σε αντίθεση με την κρίση του 1998, οι αναδυόμενες αγορές θα ωφεληθούν περισσότερο από τις ανεπτυγμένες.

Είναι μια εξέλιξη που ίσως θα πρέπει να χαροποιεί περισσότερο παρά να λυπεί τη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v