Σοφοκλέους: Αμυντική ή επιθετική;

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ισχυρίζονται πολλοί. Όμως, μερικές φορές αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη αφού όλες οι τουρμπίνες δεν δουλεύουν. Η Σοφοκλέους είναι παράδειγμα.

Σοφοκλέους: Αμυντική ή επιθετική;
Οι φωνές των στρατηγικών αναλυτών που εργάζονται σε ξένους οίκους και άλλων για μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι τους επόμενους μήνες του 2009 έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ίσως έχουν δίκιο, ίσως όχι.

Το σίγουρο είναι ότι ένα διεθνές χρηματιστηριακό ράλι θα ευνοήσει τις περισσότερες αγορές και φυσικά τη Σοφοκλέους.

Καλώς ή κακώς, όμως, κάθε αγορά υπακούει στα κελεύσματα τόσο του διεθνή περίγυρου όσο και στα δικά της.

Εκτός λοιπόν από τον διεθνή παράγοντα, έχουμε και τους πιο τοπικούς.

Ξεκινώντας από τις αποτιμήσεις, η πρώτη εικόνα που αποκτά κανείς όταν συγκρίνει τη Σοφοκλέους με τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές είναι ενθαρρυντική.

Το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς είναι ίσο με 10 - 10,6 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του 2009, ανάλογα πώς τα υπολογίζει κάποιος.

Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος πολλαπλασιαστής κερδών της ελληνικής αγοράς είναι 20% - 30% χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI - Europe που διαμορφώνεται πάνω από το 14.

Όμως, η ελληνική αγορά δεν θεωρείται ακριβώς original ανεπτυγμένη αγορά.

Θεωρείται περισσότερο αγορά που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά τόσο της αναδυόμενης όσο και της ανεπτυγμένης.

Επομένως, η προαναφερθείσα σύγκριση των αποτιμήσεων είναι μάλλον εν μέρει σωστή.

Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι ακριβότερη σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή του δείκτη MSCI - αναδυόμενων αγορών, που διαμορφώνεται μεταξύ των 9 και 9,5 φορών τα φετινά κέρδη, μάλλον το επιβεβαιώνει.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη τρόπος για να εκτιμήσει κάποιος πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά:

Να εξετάσει τη διαχρονική πορεία του πολλαπλασιαστή κερδών Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς.

Αν το πράξει, θα διαπιστώσει ότι το Ρ/Ε είχε υποχωρήσει στις 11 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου στα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 πριν από το πολυετές ράλι.

Το ίδιο Ρ/Ε είχε σκαρφαλώσει στις 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου πριν από τη μεγάλη πτώση του Μαΐου του 2006.

Μια ματιά στη φετινή χρονιά δείχνει ότι το ίδιο Ρ/Ε είχε κατρακυλήσει στο επίπεδο του 6 στα χαμηλά του φετινού Μαρτίου και βρίσκεται σήμερα λίγο πάνω από το 10.

Με δεδομένο ότι το μέσο Ρ/Ε των τελευταίων ετών διαμορφώνεται κοντά στο 13, κάποιος μπορεί να συμπεράνει πως η Σοφοκλέους μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξης του 25% - 30% περίπου για να πλησιάσει το μέσο Ρ/Ε των τελευταίων χρόνων.

Όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι αρνητικός και επομένως η επιστροφή στα επίπεδα του προηγούμενου μέσου Ρ/Ε ίσως δεν δικαιολογείται από αυτήν τη σκοπιά.

Θα μπορούσε, όμως, να συμβεί στο πλαίσιο ενός διεθνούς ράλι.

Επομένως, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η Σοφοκλέους είναι μεν μια αγορά με καλά αμυντικά χαρακτηριστικά αλλά με προβληματικά επιθετικά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v