Στον αστερισμό της γρίπης των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, όμως η Σοφοκλέους αισθάνθηκε ήδη την παρουσία της. Το ερώτημα είναι ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες το επόμενο διάστημα.

Στον αστερισμό της γρίπης των χοίρων
"I had a little bird,
  it’s name was Enza.
  I opened the window,
  and in-flu-enza"

Αυτό τραγουδούσαν τα παιδιά την περίοδο την πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1918 που διήρκεσε μέχρι και το 1920, θανατώνοντας 50 εκατ. και κατά άλλους 70 εκατ. ανθρώπους ή το 2,5% του πληθυσμού της Γης.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,5%, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας εκείνη την εποχή.

Αντίθετα, η παγκόσμια οικονομία υπέστη μικρότερο πλήγμα από την πανδημία της γρίπης του Χονγκ Κονγκ την περίοδο 1968 - 1969, αφού το ΑΕΠ υποχώρησε 2,5%.

Είναι δυνατόν να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο σήμερα με τη γρίπη των χοίρων;

Είναι ένα ακόμη ερώτημα που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα άλλα, με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι αγορές.

Υπό αυτήν την έννοια, όλα τα είχαν οι αγορές και οι οικονομίες, η γρίπη των χοίρων τους έλειπε!

Οι πιθανότητες μιας πανδημίας της νόσου δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και με άλλους επιστήμονες, αν και όλοι το απεύχονται.

Μετά λοιπόν τη νόσο των τρελών αγελάδων της προηγούμενης δεκαετίας και τη νόσο των πτηνών των αρχών της δεκαετίας του 2000, η ανθρωπότητα ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με την εξάπλωση ενός ακόμη ιού γρίπης.

Η αρχική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών στην είδηση για την ταχεία εξάπλωση του ιού από το Μεξικό, όπου εντοπίστηκε πρώτα, προς άλλες χώρες ήταν ήπια και σχετικά αναμενόμενη.

Οι μετοχές υποχώρησαν, οι τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως του αποκαλούμενου μπλοκ των τροφίμων έπεσαν, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων των περισσότερων χωρών ανέβηκαν.

Με άλλα λόγια, η είδηση της εξάπλωσης του ιού οδήγησε αρχικά σε πτώση τις τιμών των κινητών αξιών υψηλότερου μεγαλύτερου κινδύνου.

Όμως, από τη στιγμή που η γρίπη εξαπλώνεται, θα πρέπει να εξετάσουμε τις πιθανές συνέπειες στις αγορές σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Ένας τρόπος είναι να θυμηθούμε τι συνέβη στις αρχές του 2003 όταν ξέσπασε η επιδημία της γρίπης των πτηνών (SARS) που σημειωτέον είχε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, κάπου 10%, σε σχέση με τη γρίπη των χοίρων.

H Ιστορία διδάσκει ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας του ιού των πτηνών στις αγορές δεν διήρκεσαν περισσότερο από 2 - 3 μήνες με τη Fed να μειώνει το βασικό της επιτόκιο στο 1%, με τα πρώτα σημάδια από τον πόλεμο στο Ιράκ να είναι ορατά και τις μεγαλύτερες οικονομίες να έχουν βγει από την κρίση.

Οι μετοχές των εταιριών τροφίμων, των αεροπορικών εταιριών, των μεταφορικών και των τουριστικών μειώθηκαν από 10% έως 20% εκείνη την περίοδο ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που ήταν στο επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού των πτηνών επίσης επλήγη καθώς υποαπέδωσε κατά 15% σε σχέση με τις άλλες αγορές.

Ακόμη, οι αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν με το κορεατικό χρηματιστήριο να χάνει το 25% της αξίας του.

Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός κέρδισε 10% και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μία ποσοστιαία μονάδα.

Με δεδομένο ότι οι οικονομικές συνθήκες αυτή την εποχή είναι χειρότερες από εκείνες του 2003, μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι τυχόν εκδήλωση πανδημίας θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξάπλωση του ιού των χοίρων δεν θα έθετε σε κίνδυνο μόνο το ράλι του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Θα δημιουργούσε τις συνθήκες για χρηματιστηριακό χειμώνα διαρκείας. Όσο λοιπόν γρηγορότερα ελεγχθεί η νόσος, τόσο το καλύτερο.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v