Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είμαστε όλοι Proton Bank!

Διατηρήσιμη ανάκαμψη των μετοχών χωρίς ομαλοποίηση στη διατραπεζική αγορά δεν μπορεί να υπάρξει. Οι βασικοί μέτοχοι της Proton Bank είναι οι πλέον κατάλληλοι για να το επιβεβαιώσουν μαζί με άλλα.

Είμαστε όλοι Proton Bank!
Σε έναν κόσμο με μικρή έως μηδενική πρόσβαση σε ρευστότητα είμαστε όλοι Proton Bank στην ελληνική αγορά και Lehman Brothers στην αμερικανική.

Οι βασικοί μέτοχοι και διευθυντικά στελέχη της Proton Bank αλλά και οι διευθύνοντες στη Lehman Brothers στις ΗΠΑ το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον.

Η Proton Bank είχε σταματήσει να δίνει νέα δάνεια και αναζητούσε τη ρευστότητα που χρειαζόταν στη διατραπεζική αγορά, περιμένοντας ταυτόχρονα απαντήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι βασικοί της μέτοχοι είχαν έναν ακόμη λόγο να ανησυχούν αφού είχαν λάβει μετοχοδάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς πριν λίγο καιρό για να αγοράσουν το ποσοστό της τράπεζάς τους που πουλούσε το IRF.

Οι διοικούντες τη Lehman Brothers είχαν stock options, αλλά δεν είχαν πάρει μετοχοδάνειο.

Όμως, παρά τα 40 δισ. δολάρια και πλέον σε ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού που είχε στην κατοχή της η Lehman, δεν μπόρεσε να αποφύγει τη χρεοκοπία καθώς η Fed και το υπόλοιπο σύστημα της τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Κατά σύμπτωση, ο κ. Paulson, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ανταγωνίστριας της Goldman Sachs, ήταν υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης και θεώρησε σκόπιμο να στείλει μήνυμα στην αγορά μέσω της Lehman Brothers Holding.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Το σύστημα είναι σκληρό αν σε πετύχει σε στιγμή αδυναμίας.

Στην περίπτωση της Proton Bank, κομβικό σημείο αποτέλεσε η μη ομαλή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς από την οποία η τράπεζα θα μπορούσε να δανειστεί τα ποσά που χρειαζόταν.

Δυστυχώς, τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος που ανακοινώθηκαν από την Ε.Ε. και η ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στην ομαλοποίηση των συνθηκών στη διατραπεζική αγορά, παρά την πολυδιαφημιζόμενη μείωση των επιτοκίων αναφοράς Euribor.

Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην ανακάμψουν οι μετοχές, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Το χειρότερο είναι ότι οι προσδοκίες για ταχεία ομαλοποίηση της διατραπεζικής αγοράς θα πρέπει να περιμένουν.

Το συγκεκριμένο μέτρο με την έκδοση ειδικών ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο μέχρι το ποσό των 8 δισ. ευρώ, που θα τοποθετηθεί ιδιωτικά στις τράπεζες, ούτε άμεσης απόδοσης είναι ούτε τόσο αποτελεσματικό εκ πρώτης όψεως.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα επειδή ουσιαστικά υιοθετεί μέτρα πάνω στα οποία συμφώνησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να μη διαπιστώσει ότι στον αγώνα που δίνουν απέναντι στον χρόνο κάποιες τράπεζες για την εξασφάλιση ρευστότητας τέτοια μέτρα μπορεί να οδηγήσουν το μαχαίρι στον λαιμό κάποιων και σε ντιλ τύπου Proton Bank.

Μήπως τελικά αυτό θέλει το σύστημα;

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v