Τιτάν: Αυτό που δεν βλέπει η αγορά

Μερικές φορές οι αγορές κοιτάνε τα αποτελέσματα των τριμήνων και χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Αυτό είναι πιθανόν ότι συμβαίνει με τη μετοχή της Τιτάν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τιτάν: Αυτό που δεν βλέπει η αγορά
Με απώλειες της τάξης του 1,68% στα 29,30 ευρώ υποδέχτηκε χθες η αγορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου του ομίλου της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Πάλι καλά, θα έλεγε κάποιος αναλογιζόμενος ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με premium έναντι του μέσου όρου του κλάδου πανευρωπαϊκά σε όρους αξίας επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και Ρ/Ε, όπως επισήμανε η Credit Suisse.

Mε την αμερικανική αγορά κατοικίας, ιδίως στις νότιες Πολιτείες, να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με τη δικαστική απόφαση για την περιοχή του Belt Lake να αναμένεται τον Ιούλιο και όχι τον Μάιο, με την ελληνική ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα να εμφανίζει σημάδια κόπωσης και τα κόστη πρώτων υλών να ανεβαίνουν, η Τιτάν δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα.

Ο ενοποιημένος τζίρος υποχώρησε 1%, το EBITDA 14% και τα καθαρά κέρδη 16% το α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Η μεγάλη πληγή για τον όμιλο παραμένει η αμερικανική αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από την αμερικανική αγορά διαμορφώθηκαν στα 13,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα 17 εκατ. ευρώ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Βουλγαρίας.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι σε μια κυκλική βιομηχανία, όπως του τσιμέντου, οι διακυμάνσεις της ζήτησης είναι στενά συνυφασμένες με την οικονομική δραστηριότητα.

Αν λοιπόν δεν μπορείς να αποφύγεις τις συνέπειες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τις εξομαλύνεις και να προετοιμάσεις το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Ακολουθεί λοιπόν το κλασικό παράδειγμα "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" κι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Ο όμιλος επεκτείνεται σταδιακά σε αναδυόμενες αγορές, με καλές προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, στα πλαίσια μιας γεωγραφικής διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του.

Στο τέλος του 2009 αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το εργοστάσιο στην Αλβανία, δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου τον χρόνο.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε το deal της εξαγοράς του 50% τουρκικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Προχθές ανακοίνωσε την εξαγορά του 50% των εργοστασίων Μπενί Σουέζ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που δεν κατείχε από τη γαλλική Lafarge.

To τίμημα για την εξαγορά του 50% των δύο μονάδων στην Αίγυπτο είναι όντως τσουχτερό, αφού ο λόγος αξίας επιχείρησης προς EBITDA διαμορφώνεται πάνω από το 10, κάτι ασυνήθιστο για τον ελληνικό όμιλο.

Αν όμως συνυπολογιστεί η άδεια για την προσθήκη νέας παραγωγικής δυναμικότητας ύψους 1,5 εκατ. τόνων και το γεγονός ότι ένα μικρό μέρος των απαραίτητων επενδύσεων έχει ήδη γίνει, το τίμημα των 330 εκατ. ευρώ μείον το χρέος των 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 310 εκατ. ευρώ, μοιάζει πιο συμπαθητικό.

Η απλή αριθμητική δείχνει ότι ο όμιλος Τιτάν θα διαθέτει πρόσθετη δυναμικότητα 4 εκατ. τόνων τσιμέντου και πλέον στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις αρχές του 2010, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Με δεδομένους τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτών των χωρών είναι μάλλον απίθανο να μη βρει ο όμιλος αγοραστές για τα προϊόντα του.

Θα πρέπει επίσης να συμβούν πολλά ώστε να μην έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης η αμερικανική αγορά κατοικίας μέχρι τότε και ιδιαίτερα οι Πολιτείες της Φλόριντα με τα θετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνιας.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό όλα αυτά να συμπέσουν στις αρχές του 2010 και η αγορά σε κάποιο σημείο που θα βρίσκεται χρονικά πιο κοντά σε αυτή την ημερομηνία θα το αντιληφθεί.

Εκτός κι αν χτυπήσει καμπανάκι νωρίτερα, τον Ιούλιο, καμία ευνοϊκή δικαστική απόφαση για την περιοχή του Belt Lake στη Φλόριντα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v