Μερικές φορές τα πράγματα αλλιώς ξεκινούν κι αλλιώς τελειώνουν. Είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε.
Δύο χρόνια πριν, είχαμε την κατάρρευση της FTX, η οποία λειτουργούσε πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και hedge fund κρυπτονομισμάτων, και την υποβολή αίτησης χρεοκοπίας. To Βitcoin συνέχισε να διολισθαίνει, υποχωρώντας κάτω από τις 16 χιλ. δολάρια μετά την αίτηση.
Χθες, η τιμή του Βitcoin φλέρταρε με τις 90 χιλ. δολάρια, συνεχίζοντας το ράλι που τροφοδότησε αρχικά η προοπτική και κατόπιν η εκλογή του προέδρου Τραμπ. Από την κατάρρευση της FTX, η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων κερδίζει πάνω από 420% και μερικά άλλα ακόμη περισσότερο. Το ράλι έχει καταστήσει εφικτή την πλήρη αποπληρωμή όλων των πελατών της εταιρείας FTX. Υπενθυμίζεται ότι η τρύπα της τελευταίας εκτιμάτο σε 8,7 δισ. δολάρια εκείνη την εποχή.
Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου έρχονται τα πάνω κάτω.
Ο άνθρακας είναι το πιο «βρώμικο» καύσιμο ή τουλάχιστον ένα από τα πιο «βρώμικα». Ο δείκτης Range Global Coal Index αντικατοπτρίζει την πορεία των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στη βιομηχανία του άνθρακα.
Από την άλλη πλευρά, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P Global Clean Energy Index αποτελείται από τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με δεδομένη την προτίμηση του Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα, ένας ορθολογικός επενδυτής θα πόνταρε στην αρχή της 1ης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον άνθρακα έναντι των ΑΠΕ. Επίσης, ο ίδιος επενδυτής θα πόνταρε στις ΑΠΕ κόντρα στον άνθρακα στην αρχή της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν το 2021, για να αποκομίσει κέρδη.
Τι όμως πραγματικά συνέβη; Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το ακριβώς αντίθετο. Κατά τη διάρκεια της 1ης προεδρίας Τραμπ, ο δείκτης «καθαρής» ενέργειας υπεραπέδωσε έναντι του δείκτη του άνθρακα ενώ κατά την προεδρία Μπάιντεν, η «βρώμικη» ενέργεια τα πήγε πολύ καλύτερα από την «καθαρή» χρηματιστηριακά. Για την ακρίβεια, ο άνθρακας υπεραπέδωσε κατά 800%.
Όσοι λοιπόν ποντάρουν στο αποκαλούμενο Trump trade και απολαμβάνουν το ράλι και τα κέρδη τους μέχρι στιγμής, θα ήταν καλό να το έχουν υπόψη τους. Οι πολιτικές επιλογές π.χ. στην ενέργεια είναι ξεκάθαρες. Όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι προφανές.
Αυτό αφορά τόσο τις επενδύσεις όσο και την πραγματική οικονομία κάθε χώρας και φυσικά της υπερδύναμης. Πόσοι το 2007-2008 περίμεναν ότι η ελληνική οικονομία θα χρεοκοπούσε πρακτικά το 2012 και ενέργησαν ανάλογα;
Το διαχρονικό χρηματιστηριακό σλόγκαν «Η μάνα του Χοσέ δεν έχασε ποτέ» ίσως έχει την εφαρμογή του, όταν υπάρχουν υπερβολές στις αγορές ή/και τις οικονομίες.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.